Európa top 12 extrém szállodája

hirdetés

Ki gondolná, hogy pihent agyak mi mindent ki nem tudnak találni? Ezúttal néhány olyan európai szállodát mutatunk be, amire azt mondja majd: ez tényleg nem semmi!

Úgy alhatsz, mint Harry Potter!

“Úgy alhatsz, mint Harry Potter” – így hirdeti magát a londoni Georgian House HotelA Varázskamra-szobának titkos bejárata van, ami egy könyvespolc mögött álcázva húzódik meg, és egy régi portrékkal díszített, gyertyákkal megvilágított misztikus hangulatú folyosón lehet megközelíteni.

Harry-Potter-themed-Georgian-House-hotel

A berendezés olyan, mintha egy igazi régi tarka üvegablakos, kőfalas, varázskofferes kastélyban laknánk, és Harry Potter bármelyik pillanatban betoppanhatna. Emellett még van néhány kisebb “varázskamra” is, amely hasonlóan van berendezve. Maga a ház 1851-ben épült, és tényleg olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Szállodaként csak 1987 óta működik, és természetesen ötcsillagos!

Kristály a hegyekben

A szálloda úgy néz ki, mint egy hegyi kristály, amelyet beágyaztak a sziklák közé, afféle modern “Cliffhanger” (ld. még A függő játszma c. filmet Stallone-val). Megnyugtatásul közöljük, hogy a hotel egyelőre még nem létezik. Valahol az Alpokban tervezik a megépítését, de pontos helye még nincsen.

alps-glass-hotel

Tervezője a Dubajban élő ukrán építész, Andrii Rozhko, aki még keresi azt a bizonyos ideális sziklahasadékot, ahová a minimalista stílusú építmény kerül majd. Szinte egybe fog olvadni a környezetével és a Hotel in Alps nevet fogja kapni. A szállodának a bejárattal egy magasságban saját helikopter leszállóhelye is lesz, és lentről nézve a hegy formájába olvad bele.

hotel-in-alps-aerial-large

Aludjunk mínusz 8 fokban!

Ez a jéghotel – egy XXL formátumú iglu – Svédországban, Jukkasjärvi-ben áll, illetve évente csak pár hónapig létezik, majd a következő évben ismét megújul, Rob Harding jégfaragó művész jóvoltából. A hotel “renoválása” igen egyszerű, csak egy vödör víz kell hozzá! Minden évben egy rövid életű jégpalota készül itt, szobrokkal, de ajtók nélkül, hihetetlenül sok fantáziával, de fűtés nélkül.

Ice-Hotel-in-Jukkasjarvi-Sweden5

A vendégek rénszarvasbundát és vastag hálózsákot kapnak, hogy felmelegedjenek, bemehetnek a bárba is, ahol jégből készült poharakban kapják az “On the rocks” koktélt. A hotelban színház és templom is található, ahol a beszűrődő fény a legkülönfélébb kékes színű árnyalatokat adja. Tavaszra nyoma sem marad a csodapalotának, de sebaj, mert a művész a következő télen épít egy újat.

Szállás egy hatalmas emberi bélben

A sokat sejtető nevű CasAnus Hotel Belgiumban, Stekeneben található. Kívülről nézve  – nem túl étvágygerjesztő módon – egy emberi vastagbélre hasonlít (vagy mondjuk inkább, hogy olyan, mint egy rendesen félresikerült disznótoros véres hurka), ám belülről kellemes kis nyaralóház.

vebeke foundation aug 2007

Megalkotója szintén művészember, Joep  Van Lieshout, tulajdonosa pedig a belga Verbeke Alapítvány. A ház belseje mindenesetre jobban néz ki, mint kívülről: van benne ágy, zuhanyozó, WC, fűtés és még néhány ablak is. Aki itt tölt el egy éjszakát, másnap finom reggelit is kap (nem véres hurkát!), és meglátogathatja az alapítvány múzeumát is.

Romantikus éjszaka egy fa tetején

Házikó a fa tetején – mindnyájunk gyermekkori álma! Németországban a legismertebb a képen látható Baumhaus-Hotel Solling-ban.  Egy-egy ház kétszemélyes és kis függőhíd köti őket össze, de vannak négy- és hatszemélyes faházak is.

Baumhaushotel Solling, Baumtraum, Juli 15

A fák koronájában, kb. 4-7 méter magasságban állnak, és még saját WC-vel is rendelkeznek. Az ágyakból  pompás kilátás nyílik az erdőre, az ébresztőt pedig meg sem kell rendelni, ezt a feladatot automatikusan a madarak látják el. Reggeli is van természetesen, mégpedig ugyancsak madárfészek magasságban, egy nagy teraszon.

Tölts egy éjszakát fogdában!

Bemutatjuk az Alcatraz börtönhotelt a németországi Kaiserslautern-ban. Az épület garantáltan kitörésbiztos, de a vendégek nem is nagyon akarnak elmenekülni innen. Az ablakon lévő rácsok nem igazán klausztrofóbiásoknak valók, de mégis a hotel tartozékai, ugyanis a 100 éves épület korábban valóban börtön volt, és csak 2008 óta működik szállodaként. A szoba bejárata egy nehézsúlyú cellaajtó, rajta még az eredeti számozással.

unten_homepage_Fotor_Collage-FILEminimizer

Mindenesetre WiFi van és ez a lényeg –  kedves netfüggő embertársaim, most őszintén, ha már be tudunk loggolni, akkor onnantól kezdve nem teljesen mindegy, hogy milyen szobában ülünk? A börtön egykori étkezőjében ma kellemes étterem van, ahol a felszolgált ételek már nem emlékeztetnek az egykori börtönkonyha minőségére.

Legyél barlanglakó!

Gamirasu Cave Hotel Törökországban, Kappadókiában, Ayvali közelében található. Arrafelé mindig is “divat” volt barlangokban lakni, tehát akkor miért ne legyen ott egy barlanghotel is? A szálloda 1999-ben nyílt meg 35 barlangszobával, amelyek régen egy kolostor tartozékai voltak.

08

A konyha és az étkező is a kolostor idejéből származik. Nézzük meg, hogy néz ki egy barlangszoba. Képzeljük csak el a régi szerzeteseket, amint gyertyafény mellett meditáltak barlanglakásuk mélyén… A berendezés azért ma már nem olyan puritán, mint egykor, de a falak nincsenek bepucolva, hogy megmaradjon az eredeti hangulat. A barlangszobákhoz csodálatos kert társul, sőt még fűthető uszoda is van! Ja, és persze ötcsillagos…

Egy jó nevű kupleráj második élete

Hotel Village szálloda Hamburgban azokra a régi szép időkre emlékeztet, amikor a műintézet még egészen más feladattal állt a helyi férfi lakosság rendelkezésére, és teljes megelégedésére. Régen leginkább csak a fal mellett, titokban surrantak be ebbe a házba, amikor még Hamburg legelőkelőbb bordélyházaként működött. A St. Georg negyedben álló épület azért persze ma is rendesen tele van nyomva plüssel, bársony tapétával, baldachinos ágyakkal, forgatható tükrökkel és sejtelmesen pislákoló lámpácskákkal, hogy ezzel is az intézmény eredeti “marketing koncepciójára” emlékeztessen.

village

Természetesen van leopárdmintás lámpaernyő és kristálycsillár is. A szálloda különleges szolgáltatása (ne reménykedjünk!): a kávé, amely a nap 24 órájában rendelhető. Ráadásul ingyen.

Ki szeretne uborkás hordóban aludni?

A Németország keleti részén fekvő Spreewaldnak legalább annyira márkajele az uborka, mint nekünk a paprika. Egy lübbenau-i házaspár –  Birgit és Michael Hanschik – gondolt egyet és néhány nagyobb uborkás hordóból alakították ki a Mini Hotel Gurkenfass nevű szálláshelyet.

uborkás

A hordókban két ember is kényelmesen megaludhat egy éjszakára, melyeket 2 x 1,40 méteres duplaággyal rendezték be, és ki hinné, hogy még egy-egy kis asztal is befér, sőt a csomagoknak is marad hely. Néhány méterre a lakóhordótól áll a zuhanyozó és WC-házikó. A hordók belseje igazán lakályos, olyan mint egy szauna, csak éppen hőség nélkül. Négy ablaka van, amelyeken keresztül elég fény árad a hordóba, sőt ha rendesen esik az eső kint, külön élmény belül a detonáció, ahogy az esőcseppek verik a hordó tetejét.

Éjszaka egy pilótafülkében

Aki mindig is egy repülőgép cockpitjében szeretett volna aludni, annak Svédországba kell utaznia érte. Ott, a stockholmi Arlanda repülőtéren áll 1976 óta egy öreg, kimustrált Boeing 747-200-as, amelyet a környezetvédelmet szem előtt tartva Jumbo Stay Hostel néven hasznosítanak újra. Az összesen 33 retró stílusú szobában 76 ágyat helyeztek el, ezek közül a pilótafülkében lévő elhelyezés a legkényelmesebb, mert az a legnagyobb.

18 - Jumbo Stay 2

Egy-egy szoba 2-4 főnek elég, a berendezés teljesen egyszerű. A fedélzeten van egy bár is, ahol reggelit, kávét, szendvicset, édességeket, üdítőket és meleg ételeket lehet rendelni.

Merüljön el a bűncselekmények világában!

A hillesheimi (Eifel/Németország) Krimihotel érdekessége, hogy Miss Marple, James Bond, Alfred Hitchcock, Derrick, Maigret vagy Sherlock Holmes a vendég szobatársa. A szobákat híres detektívekről nevezték el, és a megfelelő témaszobákban az illető életnagyságú képe lóg a falon az ágy fölött. A James Bond szobában pl. egy aranyozott hölgyemény áll, aki a “Goldfinger” c. filmre emlékezteti a vendéget.

page

A híres detektívek mellett van még két, filmmel kapcsolatos témaszoba is: az egyik a Halál a Níluson, a másik a Gyilkosság az Orient Express-en. A kellemes teázások és közös felolvasások mellett a könyvtárszobában 27.000 kötetnyi krimi is várja a vendégeket.

Aki “csöves” akar lenni, lehet belőle csőlakó…

Bottrop-ban a BerneParks területén nemes egyszerűséggel valódi betoncső-darabokat szórtak szét, ezek összessége képezi az ún. dasparkhotelt. A nem épp szokványos szálláslehetőség kitalálója egy osztrák művész, Andreas Strauss. A csövek 3 méter hosszúak, 2,40 méter az átmérőjük, és nem azoknak a vendégeknek találták ki, akik félnek a zárt helyektől. A cső tetején van egy kerek ablak, amin keresztül az eget bámulhatjuk, a hátsó falat pedig festmények díszítik. A belsejében mindössze egy ágynak és egy kevéske csomagnak jut hely, de legalább van áram és vannak apró rekeszek, amelyekben takarók és vászon hálózsákok lapulnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tisztálkodásra alkalmas helyiségek és a reggeliző szoba néhány méterrel arrébb állnak. Most figyelj: május és október között foglalhatók a “szobák”, és mindenki annyit fizet egy éjszakára, amennyit akar! A másik jó hír, hogy ezek a csövek a módosított bevetés előtt még nem álltak a szennyvízelvezetés szolgálatában, vadonatújan gyártották le őket.

– klarast –

 

 

 

 

Legyél az első hozzászóló "Európa top 12 extrém szállodája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*