Londonból New Yorkba 11 perc alatt!

A mai világban, amikor mindent gyorsan és azonnal akarunk – és rengeteg mindent meg is kapunk – egy tengerentúli repülőút igen hosszúnak tűnhet. Könnyen lehet azonban, hogy ezek a végtelen órák nemsokára lerövidülnek.

Egy olyan luxus magángépet terveznek ugyanis a piacra dobni, amely Londonból 11 perc alatt repítené utasait New Yorkba, onnan pedig mindössze 30 percbe telne Sydney-be érni.

Az Antipode névre hallgató 10 személyes repülő a tervek szerint 12,427 mérföldet, vagyis több, mint 20 ezer kilométert tenne meg óránként. Az elképzelés a Mach 24 nevet viseli, mely annyit fed, hogy a gép 24-szer haladná meg a hangsebességet. Ezzel 12-szer gyorsabb lenne a Concorde-nál is.

Charles Bombardier kanadai feltaláló előző évben a Mach 10 tervezettel rukkolt elő, melyet a Skreemr névre keresztelt gépre fejlesztenének ki. Ezt a repülőt 75 ülőhelyesre tervezik és több, mint 12 ezer km/h sebességével mindössze 30 perc alatt küzdené le az Anglia és Amerikai Egyesült Államok között húzódó távolságot. A tervek bemutatásakor Mr. Bombardier megosztotta véleményét – melyek igazából tények -, miszerint nem léteznek a jelen pillanatban olyan alapanyagok, melyek ekkora hőnek és nyomásnak ellen tudnának állni. A hangsebesség átlépésével járó hanghatás ugyancsak nagy probléma, amire mindenképpen oda kell figyelni, hiszen a Concorde kudarcának egy része is ennek tudható be.

Joseph Hazeltine, a Wyle légköri mérnöke ugyanakkor előrukkolt egy megoldással, mely a „hosszú olvadási mód” nevet viseli. A gép orrára egy szívócső kerülne, melyen keresztül a levegő a gép alsó részébe jutna, ezzel lehűtve azt, tompítva a hanghatár átlépésével járó rizikó esélyét.

Az Antipode a szárnyaihoz rögzített rakétagyorsítók segítségével emelkedik majd a magasba, melyek 40 ezer lábat elérve leválnak majd róla. Ekkora a gép már ötször olyan gyorsan halad majd, mint a hang. A cél pedig a már fent említett huszonnégyszeres hangsebesség.

Mr. Bombardier elmondása szerint a gép alkalmas lesz az átlagos, 1,8 km hosszú kifutón való landolásra. Az Antipode már több, a Skreemr óta korrigált és továbbfejlesztett innováción átesett, ám még bőven akadnak megválaszolatlan kérdések. Mr. Bombardier kalkulációi szerint a gépek megépítése egyenként kb. 150 millió dollárba (több, mint 43 milliár forint) kerülne.

A repülőiparban ebben a pillanatban is forradalom dúl, a távolságok roppant gyors legyőzése már csak idő kérdése. 

Legyél az első hozzászóló "Londonból New Yorkba 11 perc alatt!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*