Szárnyalt a légiközlekedés 2015-ben

 

 

 

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) nemrégiben tette közzé a 2015-ös év globális utasforgalmi eredményeit. Eszerint a kereslet 6,5%-kal növekedett az előző évhez képest.
Igen nagy előrelépésnek számít ez a 2010-es pénzügyi válság okozta visszaesés óta, olyannyira, hogy az emelkedés jóval meghaladja a tíz éves, átlagos évenkénti 5,5%-os növekedési rátát. Míg az előző évi gazdasági alapok gyengébbek voltak a 2014-es évhez képest, az utasok keresletét mintegy 5%-kal alacsonyabb viteldíjakkal növelték.

Tony Tyler, az IATA vezérigazgatója szerint az elmúlt éves eredmények megerősítik azt a tényt, hogy a légiközlekedés iránti kereslet az instabil gazdasági háttér ellenére is egyre jobban erősödik. Kiemelte továbbá az országok közötti kapcsolatok megerősödését és a gazdasági fejlődést, mint a fellendülés jelentős hatásait. Szomorú tendenciát mutat azonban azon országok köre, amelyek még nem ismerték fel a légiközlekedésben rejlő lehetőségeket: súlyos adókkal és díjakkal terhelik ezt az ágazatot, mialatt fokozatosan elvágják magukat a más országokkal való jelentős gazdasági és társadalmi kapcsolatok nyújtotta esélyektől.

Szinte kivétel nélkül minden régió pozitív forgalmi növekedést tapasztalt az előző esztendőben, ám főként az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína, India, Japán, Koreai Köztársaság) figyelhető meg ez a tendencia, hiszen az itteni légitársaságok a teljes közlekedési érték évi egyharmados emelkedésével számolhattak. Éppen ezért nem meglepő, hogy ez a terület érte el a legmagasabb, évi 8,2%-os keresletnövekedést.

Az európai forgalom év végi lelassulásában jelentős szerepe volt a Lufthansa sztrájkjainak és az oroszok legnagyobb privát légitársaságának, a Transaero leállásának is.

A leggyengébb, ám az elmúlt évekhez képest még így is számottevő eredményt az afrikai kontinens országai érték el. Jelentős növekedést mutat azonban a kül- és belkereskedelem ugrásszerű növekedése, amely pozitív hatással van a nemzetközi utasforgalom növekedésére is.

Legyél az első hozzászóló "Szárnyalt a légiközlekedés 2015-ben" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*