2014 áprilisában tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

A vendégforgalom növekedésének fő oka, hogy idén a húsvét áprilisra esett. A külföldi vendégek 981 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva 7,2, illetve 9,4 százalékkal. A legtöbb vendégéjszakát a Németországból érkezők töltötték Magyarországon, ezt követte az Oroszországból és az Olaszországból érkezők forgalma. A német, az orosz, az osztrák vendégforgalom 9,3, 19 és 17 százalékkal emelkedett, az olasz vendégek által eltöltött éjszakáké csökkent, 10 százalékkal.

A belföldi vendégek 727 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, az általuk eltöltött éjszakáké jelentősen, 22 százalékkal nőtt 2013 áprilisához hasonlítva. A belföldivendég-forgalom minden régióban bővült, 4 régióban – Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál, Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon – 30 százalék fölötti mértékben. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának háromnegyedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 22 százalékkal gyarapodott.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 50 százalékos volt, ami 3,4 százalékponttal több az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 67 százalékos, a négycsillagos és a gyógy szállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (59–59 százalék) volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított ár bevétele 12 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év negyedik hónapjában. Összesen 25 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj-bevétel 14 milliárd forint. A vendéglátásból 5,4 milliárd forint folyt be, 251 millióval több, mint az elmúlt év áprilisában. A forint/euró havi átlagárfolyama 307 forint volt, 8,6 forinttal gyengébb a 2013. áprilisi értéknél.

Legyél az első hozzászóló "2014 áprilisában tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*