Arab tempó: 719 új repülőgép kelt el a Dubaji Légi Szalonon

Arab tempó: 719 új repülőgép kelt el a Dubaji Légi Szalonon

Összesen 93 milliárd dollár értékben kötöttek a légitársaságok szerződést 719 új repülőgép vételére a Dubaji Légi Szalonon.

A közel-keleti városban tartott szakkiállításon leadott legnagyobb megrendelés a helyi flydubai légitársasághoz köthető. A dubaji emír érdekeltségébe tartozó légitársaság 225 darab Boeing 737 MAX repülőgép vételére kötött szerződést összesen 27 milliárd dollár értékben. A gépek a flydubai hálózatának fejlesztését biztosítják, amelyre azok után kerül sor, hogy a tulajdonosi kör másik légitársaságával, az Emirates-szel jelentősen összehangolják üzemüket. Ez a legnagyobb géprendelés, amelyet közel-keleti légitársaság valaha leadott – írta az MTI.

Dubajban a másik helyi légitársaság, az Emirates is nagy meglepetést okozott azzal, hogy bejelentették: 40 darab 787-10-es Dreamlinert vásárolnak a Boeingtől 15 milliárd dollár értékben. A Budapestre is közlekedő Emirates még 2007-ben adott le rendelést a rivális Airbus A350-es típusára, de a 70 gépre vonatkozó megrendelést 2014-ben visszavonták, és újrakezdték az értékelő folyamatokat. Ennek végeredménye, hogy az Airbus A350-es helyett a Boeing Dreamlinerét választotta a légitársaság.

Az Egyptair volt a harmadik nagy megrendelő a dubaji szalonon, a kairói légitársaság a regionális flotta lecserélése érdekében szándéknyilatkozatot írt alá a kanadai Bombardier-vel 24 darab CSeries CS300-as gépre. A kandai gyártónak ez az első aláírt megrendelése a CSeries típusra az Air Canada 2016 júniusi, 45 gépes rendelése óta. Az üzlet értéke listaáron számítva 1,1 milliárd dollár.

Annak ellenére, hogy az Airbus több gépet adott el a légi szalonnal összefüggésben, mint a Boeing, az éves rendelések számában a Boeing behozhatatlan előnyre tett szert. A rentoni társaság október 31-ig 612 repülőgépre kapott megrendelést, míg az Airbus összesen 343 példányra talált vevőt.

Legyél az első hozzászóló "Arab tempó: 719 új repülőgép kelt el a Dubaji Légi Szalonon" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*