850 új hímes tojással gazdagodott Míves Tojás Múzeum

A programok 2015. március 29-én, virágvasárnapon, a múzeum megnyitásának 15. évfordulóján ünnepi megemlékezéssel, kultúrműsorral (tárogató muzsika, gyermekek népitánca) kezdődnek, majd tíz–tizenöt év közötti fiatalok részvételével Országos Ifjúsági Tojásfestő Verseny következik.

A húsvéti ünnepeket a Magyar Posta idén is bélyeg különlegességekkel köszönti, melyek motívumait – a 2013. évi kibocsátás folytatásaként – a Míves Tojás Múzeum anyagából választotta. Az új bélyegekkel a múzeum programjain is megismerkedhetnek a látogatók.

A húsvétkor hagyományos, és sok háztartásban még ma is kedvelt tennivalók egyike a hímes tojások megfestése. Ezek elkészítéséhez a nagyhét napjain nagypéntekkel bezárólag (március 29 – április 3.) 10 és 18 óra között segítséget ad a Múzeum. A Hímes tojás szeretteinknek program keretében látogatóink asztalhoz ülhetnek és gyakorlott tojásírók segítségével, saját kezűleg készíthetik el az ünnepre, ajándékozásra szánt hímes tojásokat. Ha ez mégsem sikerül ízlésüknek megfelelően, a múzeum készletéből szebbnél szebbeket vásárolhatnak.

A nagyhéten naponta lesznek tojásdíszítő bemutatók, a tojásírás, a tojáskarcolás folyamatát ismerhetik meg az érdeklődők. A fémrátétes, ún. patkolt tojások iránt is nagy a közönség érdeklődése. Virágvasárnaptól szerdáig tojáspatkoló bemutató is lesz a napi programban.

Április 6-án, húsvét hétfőn a délelőtt fél 10-kor kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor Húsvéti locsoló című műsorával a múzeum előtt köszönti az idelátogatókat. A leányok, legények után a népiegyüttes gyermektagozata, a helybéli óvódások, iskolások is porondra lépnek és locsolóverseket, népitáncokat adnak elő.

Az ünnepi program keretében kicsik és nagyok egyaránt ismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel, illetve a múzeum által készített, minden korosztály számára érdekes játékokkal.

Az ünnepi programnak része a múzeum gazdag és látványos gyűjteményének megtekintése is. Látható az a 850 új tojás, mely a múzeum legújabb szerzeménye. A bemutatóterem meghitt, ünnepi hangulata, a díszített tojások szépségének látványa, harmóniája a művészi élmény közelebb segít húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így húsvét időszakában is (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) várja látogatóit.

Bővebben: www.tojasmuzeum.ini.hu

Legyél az első hozzászóló "850 új hímes tojással gazdagodott Míves Tojás Múzeum" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*