Különleges történelmi utazás az Országház Látogatóközpontban

Fotó: parlament.hu, Mark Mervai Photography

Iskolás éveink folyamán valószínűleg sokunknak volt lehetősége ellátogatni az Országházba. Miért lehet mégis kiváló program újra felkeresni országunk egyik, ha nem legimpozánsabb épületét és miért kihagyhatatlan élmény ez egy külföldi turista számára, akit Budapest csodáival szeretnénk elkápráztatni? Hamar kiderül, ha a patinás falak között útnak indulunk.

A Kossuth tér északi részén elhelyezkedő mélygarázs legfelső szintjén található Látogatóközpont nemcsak az Országház-látogató csoportok kiindulási pontjaként szolgál, de helyet ad az Országgyűlési Múzeum kiállításának is, mely a magyar parlamentarizmus kialakulását és az országgyűlések történetét mutatja be.
A Látogatóközpont által szervezett országházi séta 45 perc hosszúságú és idegenvezetővel, valamint audioguide-dal is megtekinthető. Az Országház iránt érdeklődő turisták nemzetiségeinek sokszínűségéből kifolyólag számos nyelven érhető el idegenvezető által vezetett séta, ezek a magyar, angol, francia, német, olasz, orosz és a spanyol. Ezeken felül további 19 nyelven hallgathatjuk meg audioguide-on keresztül a Parlamentről szóló tudnivalókat a túra során, melyek között szerepel például a kínai, az arab, a japán, a héber és a vietnámi nyelv is. Az audioguide használata rendkívül egyszerű, a parlamenti sétát megelőző kötelező biztonsági átvilágítást követően minden résztvevő kézhez kapja az automatikusan angol nyelvre beállított készüléket. Az előtérben, ahol ez megtörténik, egy rengeteg apró zászlóval díszített fallal találkozhatunk, ezeknek pedig nemcsak dekoratív funkciója van, de az országunk zászlajához érintve az audioguide-unkat, megváltoztathatjuk az idegenvezetés nyelvét.

Fotó: programturizmus.hu

A Parlamenti séta során lehetőségünk nyílik megtekinteni az épület méltán híres díszlépcsőjét, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát, illetve a főrendiházi társalgót és üléstermet, miközben megismerkedhetünk az Országház történetével, építészetével és a benne található műalkotásokkal. Az idegenvezetés tempója kellemes, nem túl intenzív, így az információkat hallgatva lehetőségünk van elidőzni a tekintetünkkel az épület festői szépségű belső tereinek részletein.

Az országházi sétára megváltott jegyünkkel mindezeken felül több kiállítást is ingyenesen megtekinthetünk a Látogatóközpont mellett közvetlenül elhelyezkedő Országgyűlési Múzeumban, amiről a séta végén az audioguide és az idegenvezetőnk is tájékoztatást ad.

Fotó: parlament.hu

A látogatóközpontban található még egy információs szolgálat, a jegypénztár, egy kávézó és egy ajándékbolt, amelybe a parlamenti séta után érkezünk és ahol számtalan gyönyörű magyar kézműves terméket kínálnak minden korosztályú, ízlésű és pénztárcájú vásárló számára.
Az Országház Látogatóközpont az ünnepnapok kivételével az április 1. – október 31. terjedő időszakban a hét minden napján 8:00–18:00 óra között, az év további részében pedig 8:00–16:00 óra között várja az érdeklődőket. Az aktuális nyitvatartási és Országház-látogatási információkról a https://www.parlament.hu/web/orszaghaz/latogatas oldalon tájékozódhatunk.

Meichl Frida