November 9: a 35 éves szabadság ünnepségsorozata Berlinben

Berlin életét és az egész világ jövőjét meghatározó időpont érkezik el november 9-én. Ekkor lesz 35 éve, hogy leomlott a Berlini Fal. Ez a világpolitikai jelentőségű esemény pedig Kelet-Közép-Európa országainak demokratikus átalakulása előtt is megnyitotta az utat. E jeles évforduló alkalmából szervezett sajtóeseményt Budapesten a Német Turisztikai Hivatal, amelyen a Berlini Turisztikai Hivatal, a Visit Berlin és a Kulturprojekte Berlin vezetői mutatták be a német főváros ünnepi terveit és turisztikai aktualitásait.

Azóta, hogy 1989 augusztusában az osztrák–magyar határon megrendezték az emlékezetes Páneurópai Pikniket és Magyarország megnyitotta határait a Nyugat felé, elindult az a folyamat, amely végül a Berlini Fal leomlásához vezetett. A mára ismét német fővárossá vált Berlin keleti és nyugati fele újra egyesült, új városrészek születtek, és elindult az a fejlődés, amelynek eredményeként ma Berlin a művészetek, a kultúra és a szabadság városaként ismert – hangsúlyozta Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) Magyarországi Képviseletének vezetője.

Frauke Stuhl, a Berlini Fal leomlásának 35. évfordulójára szervezett programok egyik vezető partnere, kiemelte, hogy Berlin kulturális és tudományos szereplői azon dolgoznak, hogy a város még vonzóbbá váljon, és látogatói felfedezhessék egyedülálló kulturális kincseit, múzeumait, színházait, zenei életét, történelmi helyszíneit, tudományos vívmányait és politikai struktúráját. Hozzátette, hogy nagyszabású szabadtéri rendezvényekkel és izgalmas kiállításokkal készülnek, hasonlóan a korábbi ötévente megrendezett ünnepségekhez. Különleges eleme lesz az évfordulós eseménysorozatnak egy plakátkiállítás, amely a város jelenlegi lakóinak szemszögéből mutatja be az egység, szabadság és demokrácia eszméit, visszautalva a 35 évvel ezelőtti kelet-berlini követelésekre.

Az egykori fal vonalában létrehozott 4 km hosszú utcai installációkon körülbelül 500 plakát lesz látható, köztük olyanok is, amelyek a 35 évvel ezelőtti eseményekhez kapcsolódnak. Ezen felül készül egy jubileumi kötet, FREI-HEIT címmel, amely nemcsak visszaemlékezéseket, hanem a plakátokat is bemutatja nyomtatott formában. Az ünnepségsorozatot előadások, koncertek és ismeretterjesztő programok színesítik, míg a november 9-i évfordulón nemcsak a hagyományos tűzijáték lesz része a megemlékezésnek, hanem közös éneklés is, amely felidézi a Fal leomlásához kapcsolódó dalokat.

A jövő év eseményeiről Frauke Stuhl, a Berlini Fal leomlásának 35. évfordulójára szervezett programok egyik vezető partnere, nyújtott előzetes betekintést. Kiemelte, hogy egy nemzetközi fotókiállítást, a Múzeumok Éjszakáját és a Berlini Művészeti Hetet (Berlin Art Week) is megrendezik. Részletes információk a kulturprojekte.berlin oldalon találhatók.

Burkhard Kieker, a Berlini Turisztikai Hivatal vezetője személyes emlékeire is kitért, megemlékezve Magyarország szerepéről a Fal leomlásában. Hangsúlyozta, hogy Berlin annak idején “kómában” volt a két diktatúra után, és csak a Fal leomlásával kezdett újjáéledni. Felidézte egy 2010-es felmérést is, amely szerint Berlin a külföldiek szemében a szabadság városaként él, és ez a kép napjainkig sem változott. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szabadság és a demokrácia védelme ma is aktuális, mivel ezek az értékek világszerte veszélyben vannak. Berlin, amely mindig is a kultúra központja volt, mára teljesen újjászületett. A város három operaháznak, 78 színháznak és 178 múzeumnak ad otthont, és ma Párizs és London után a harmadik leglátogatottabb európai város – mutatott rá.

Balról: Czeiszing Miklós, Catarina Erceg, Burkhard Kieker

Catarina Erceg, a Visit Berlin Magyarországért felelős menedzsere ismertette a 2025-re várható újdonságokat. Elmondása szerint a jövő év Berlinben a művészetek jegyében telik majd. Külön kiemelte, hogy 2025-ben ünnepli 75. évfordulóját a nagy népszerűségnek örvendő Berlinale, a berlini filmfesztivál. Ezzel párhuzamosan egy másik fontos évforduló is lesz: 200 éves a világhírű Múzeum-sziget. Az itt található öt múzeumot teljesen felújítják – ez Európa legnagyobb ilyen jellegű projektje –, valamint a Humboldt Forum is megújul. Két különlegességre is felhívta a figyelmet: az egyik a Pergamon Panorama, amely egy 360 fokos digitális látványvilággal tárja elénk az ókori Pergamon városát, a másik pedig a Páva-sziget (Pfaueninsel), amely felújított kastélyával és gazdag történelmi múltjával várja a látogatókat. A sziget érdekessége, hogy innen kerültek ki a Berlini Állatkert első lakói.

A művészetek területén újabb mérföldkövet jelent a Berlin Galerie húszéves fennállása, amely egy régi üveggyár helyén jött létre, valamint az Amerika Házban található C/O Berlin, ahol Az őrült ’90-es évek című fotókiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. Az East Side Galerie egy új dokumentációs központot nyit, míg a Teufelsberg művészeti központ falfestőművészek alkotásait mutatja be. Érdemes ellátogatni a Khroma nevű művészeti központba is, amely a digitális művészet világába nyújt betekintést. Catarina Erceg hangsúlyozta Berlin egyedi, mediterrán hangulatát, pezsgő éjszakai életét, és kiemelte, hogy a berlini techno zene immár az UNESCO világörökség része. Emellett beszélt az új építészeti csodákról is, például a Hotel Radissonban található világ legmagasabb hintájáról. A közeljövőben újra megnyíló TV-torony éttermében Tim Raue sztárséf fogja készíteni a fogásokat. Végül megemlítette, hogy Berlinben a szállásárak 15-16%-kal olcsóbbak, mint Rómában vagy Londonban, így a város nemcsak kulturális, de pénzügyi szempontból is vonzó úti cél.

émz

Fotó:DZT