Németország egyre népszerűbb

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) az UNESCO-Welterbestätten Deutschland egyesülettel közösen hirdeti ezeket a kulturális és természeti látnivalókat, ezzel is erősítve Németország sokszínűségének imázsát. „Németország kulturális úticélként már most is kiváló hírnévnek örvend, amelyet az új világörökségi helyszínek csak tovább erősítenek” – mondta Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke.

Az European Travel Monitor (ETM) szerint Németország kulturális úticélként az európaiak nemzetközi utazásainál Franciaország mögött a második helyen áll. Az utazási célpont eldöntésénél fontos szerepet játszik a „kulturális örökség”: Németországban az európai kultúrtörténet 2000 évének lenyomatait láthatjuk. Ezt időközben a világ minden táján tudják a turisták. Szinte nincs is még egy olyan ország, ahol ilyen nagy számban találnánk egyedülálló természeti és kulturális örökségeket, mint Németországban.

Új UNESCO-világörökség a Hildesheim melletti Alfeldben taláható Fagus Művek: a gyárépület, amelyben még ma is kaptafákat gyártanak, a modern ipari építészet első képviselőjének számít. A Fagus cég 1911–1925 között három részben felhúztott épülete volt a fiatal Walter Gropius, a Bauhaus későbbi sztárépítészének első nagy műve. Az új épület védjegyévé váltak az üveg- és acélkonstrukciók, a támaszték nélküli, teljesen beüvegezett sarkok – ezekkel Gropius a háromszintes épületnek könnyed eleganciát kölcsönzött, amely akkoriban különlegesnek számított a gyárépületeknél. A Fagus Művek megtestesíti Gropius forradalmian új ötleteit: az építész első művével meghatározta az új stílusirányzatot, és ezzel egyengette a modern építészet útját.

Emellett az UNESCO világörökségi bizottsága öt németországi bükkerdőterületet is felvett a világörökségek listájára: ezek a brandenburgi Grumsiner Forst, a hesseni Kellerwald-Edersee Nemzeti Park, a Mecklenburg–Elő-Pomerániában található Jasmund és Müritz Nemzeti Parkok, illetve a türingiai Hainich Nemzeti Park. Ezek az erdők a nagy területű, természetközeli bükkállományok legértékesebb maradványai Németországban.

„Prehisztorikus cölöpépítmények az Alpok körül” címmel az UNESCO hat alpesi ország összesen 111 cölöpépítmény-lelőhelyét nyilvánította határokon átívelő világörökséggé, ezek közül 18 lelőhely Baden-Württembergben és Bajorországban található. A Baden-Württemberg-i Boden-tó partján kilenc cölöpépítmény-állomás található, a Felső-Sváb vidék hat lelőhellyel büszkélkedhet, a három bajor műemlék pedig Augsburgtól délre és a Starnberger Seeben található. A további 93 Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában és Svájcban található cölöpépítmény-lelőhellyel együtt ezek a maradványok egy olyan régészeti örökséget képviselnek, amely időszámításunk előtt 5000 évre nyúlik vissza.

A világörökségi bizottság 2011 júniusában szintén felvette az UNESCO világörökségi listára a Hamburgi Watt-tenger Nemzeti Parkot (Nationalpark Hamburgisches Wattenmeer): a 137 négyzetkilométernyi védett terület a Cuxhaven előtti Elbatorkolatnál fekszik, hozzá tartozik Neuwerk, Nigehörn és Scharnhörn szigete is. A Watt-tenger érzékeny ökoszisztémája ideális élőhelyet biztosít ritka állat- és növényfajok számára. Ezzel a világörökségi bizottság kibővítette Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein Watt-tenger nemzeti parkjainak területét, amelyek már 2009 óta természeti világörökségnek számítanak.

Legyél az első hozzászóló "Németország egyre népszerűbb" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*