Kalózok kincseit rejtheti Mahé szigete?

Mahé Island

Arany, ezüst, gyémántok: a Seychelle-szigetek egyikén, Mahé szigetén állítólag  legendás kalózkincs rejtőzik – legalább is ezt gondolja egy John Cruise-Wilkins nevű szerencselovag, aki már több mint 40 esztendő óta keresi a titkos kincset, akárcsak egész életében az édesapja is tette, és ezért minden mást feladott.

Valóban a  Seychelle-szigetek Mahé nevű szigete lenne a legendás kalózkincs rejtekhelye?

Valóban a Seychelle-szigetek Mahé nevű szigete lenne a legendás kalózkincs rejtekhelye?

Kalózkincsek és álomszerű szigetek – ez a két dolog úgy tűnik, nagyon összetartozik, legalább is a számos kalózfilmben, amelyek évtizedek óta izgalomban tartják a moziba járó közönséget. Nem csoda tehát, hogy maga a gondolat, hogy valaki egy ekkora kincsre találjon, a való életben is sok ember képzeletét foglalkoztatja, mivel az egész világon mérhetetlenül gazdag kincsek heverhetnek sok helyütt, föld alatt, barlangokban, tavakban, és még ki tudja, hol. Így például a Seychelle-szigeteken, Mahé szigetén is, ahogyan ezt a BBC interjújában John Cruise-Wilkins, egy szerencselovag állítja.

A történet szerint itt rejthette el 1730-ban, még kivégzése előtt Olivier Levasseur, a hírhedt kalóz legendás zsákmányát, amely aranyból, ezüstből, gyémántokból és egyéb drága ingóságokból állt. Értékük megközelíti a 100 millió angol fontot (kb. 118 millió euró). A Seychelles News Agency szerint a kincs legalább 250 millió dollárt (majdnem 230 millió eurót) ér. Cruise-Wilkins annyira rendíthetetlenül hisz a kincs létezésében, hogy egész életét eme kincs felkutatására áldozta: már 1977 óta csakis ezzel foglalkozik, ugyanis abban az évben halt meg édesapja, akitől elhivatottságát megörökölte. A papa, Reginald Herbert, ő maga is már 1950 óta a kalózkincs nyomában volt, és Mahé szigetén még ma is őrzik a híres „Treasure Man” – ahogy a helyiek hívták –  emlékét.

EGY TITOKZATOS KINCSTÉRKÉP

John Cruise-Wilkins Bel Ombre tengerpartján, ahol a kalózkincs helyét sejti; Kép forrása: BBC - Travel

John Cruise-Wilkins Bel Ombre tengerpartján, ahol a kalózkincs helyét sejti; Kép forrása: BBC – Travel

A kincs története, ahogy Cruise-Wilkins úr a BBC adásában elmeséli, úgy hangzik, mint egy hollywoodi forgatókönyv: eszerint egy  Olivier Levasseur nevű kalóz három hajóval és 750 emberével megcsáklyázta és kirabolta a portugál Nossa Senhora do Cabo hajót. Ezek után nyoma veszett a kalózok további útjának, de Cruise-Wilkins szerint Levasseur kapitány Mahé szigetére menekült, és ott rejtőzködött el. „Miután elásta a kincset, megölte azokat az embereit, akik tudhatták, hogy hol van ő és a kincs. Így aztán ő maradt az egyetlen, aki a pontos helyet ismerte.”

Ahogyan tovább gyűrűzik a legenda, amikor Levasseur-t kivégezték, előtte egy kis pergament-tekercset dobott az összegyűlt tömegbe, ahol egykori legénységének néhány életben maradt tagja is tartózkodott. A pergament állítólag egy kincstérképet tartalmazott, amelyen 17 rejtjeles sor állt, és a mai napig még senkinek sem sikerült megfejteni a titkosan kódolt szöveget. Cruise-Wilking maga meséli, hogy próbálkozott a héber és a görög nyelv segítségével is megfejteni, valamit asztrológiai, csillagászati és mitológiai értelmezésekkel, de eddig sajnos kézzel fogható sikerek nélkül.

EGY EGÉSZ ÉLET EGYETLEN KINCSÉRT

 Mahé, az álomszerű sziget  - itt fekszik vajon elrejtve az ugyancsak álomszerű gazdag zsákmány is?

Mahé, az álomszerű sziget – itt fekszik vajon elrejtve az ugyancsak álomszerű gazdag zsákmány is?

Fáradozásai ugyan elvezették Bel Ombre környékére, amely Mahé szigetének északi partján terül el, és ahol máig kb. 1000.000 négyzetméternyi területet fésült át, viszont régi pisztolyokon, szobrokon és csontokon kívül semmi más egyebet nem talált. Engem nem érdekel, mit gondolnak rólam az emberek – mondta Cruise-Wilkins. „Sokan azt gondolják, hogy bolond vagyok. De már az apámra is azt mondták, hogy nem egészen normális.” Ennek ellenére élete legfőbb célkitűzése, hogy bebizonyítsa minden kétkedőnek, miszerint neki van igaza.

Az egyik ilyen kutatási akciónál már vízpumpákat, kőfúrót, sőt dinamitot is használt, de 2009-ben a seychelle-i kormány egyetlen tollvonással megtiltotta számára a további ásatásokat. Egy hivatalos engedély  250.000 rúpiába kerülne (közel 17.000 euró). Ennyi pénze persze nincsen, miután minden ingó és ingatlan vagyonát pénzzé tette már, és a Levasseur kincs utáni keresésbe ruházta be, az idejéről nem is beszélve. Erre szoktuk mondani, hogy „időt, pénzt, fáradságot nem kímélve…”  De még ha meg is találná, a „zsákmány” 50 %-a a törvények szerint a seychelle-i kormányt illeti. Ez a 100 millió fontos (vagy inkább 250 dolláros)  állítólagos össz-értéknél elég komoly kizsákmányolás lenne, már csak ahhoz képest is, amit ez a szegény megszállott ember már belefektetett az ügy sikerébe.

Fotó forrása: BBC - Travel

Fotó forrása: BBC – Travel

Mindennek ellenére Cruise-Wilkins továbbra is úgy gondolja, hogy már csak néhány lépés választja el a vágyott céltól, mert már ismeri a helyet, ahol a legendás kalózkincset elásták, ez pedig a tengerpart előtt egy barlangban lenne, amelynek a bejárata a víz alatt fekszik. „Higgyék el, már számomra is megváltás lenne, ha végre megtalálnám, mert amennyire izgalmas volt a keresés, ugyanakkora teher is volt egyben” nyilatkozta a Seychelles News Agency-nek. „Ezzel életem fő célját sikerülne elérni”. Kerül, amibe kerül.

– K. Strompf –

Legyél az első hozzászóló "Kalózok kincseit rejtheti Mahé szigete?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*