A díjnyertes állatparktól a megújult skanzenig

Amit nem is annyira régen még kevesen gondoltak, mára valósággá lett. Nyíregyháza a turisták körében is trendivé vált, ahol akár egy hétvégi túrára, vagy csak egy napos látogatásra is érdemes ellátogatni mondjuk az Európa-szerte híres Nyíregyházi Állatparkba, vagy az Aquarius Élmény- és Parkfürdőbe. De a nyírségi város még ennél is sokkal több élményt tartogat.

A szám nemcsak imponáló, hanem önmagáért is beszél: évente egymillióan látogatnak el Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre, a belvárostól alig 6 kilométerre található gyógyhelyre, ami minden korosztály számára élményt nyújt. A 320 hektáros tölgyerdővel körülölelt üdülőhelyen a maga kategóriájában Európa legjobb állatkertjének sorolt és a különleges, földtörténeti utazásra invitáló Pangea Hotelnek is helyt adó Sóstó Zoo-n és a fürdőn kívül a kultúrára éhezők is találnak maguknak programot.

Régi fényében tündököl a Sóstói Múzeumfalu

A sóstói skanzen hazánk legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma, amely 2019. szeptember 8-án – több mint egy éves felújítás után – stílszerűen, a „Régi Magyarország ízei” gasztronómiai rendezvénnyel nyitotta meg újra a kapuit a nagyközönség előtt. A felújítási projekt keretében egy teljesen új látogatóközponton keresztül léphetnek be a vendégek a népi építészet különleges világába. Új szalmaborítást és zsindelyfedést kaptak az épületek; köztük a falu központjában található templom és harangtorony.

A Sóstói Múzeumfalu 40 ezer darabból álló műgyűjteménye – amelyből eddig mindössze 10 ezer darab volt látható – külön műtárgyraktárt kapott, amely különleges látványraktárként is szolgál. Nemcsak a központban, hanem az egész Múzeumfalu területén új utakat alakítottak ki, így a skanzent felkeresők komfortosabb körülmények között nézhetik meg az elmúlt évtizedek kincseit. Ráadásul már az sem gond, ha egy-egy program az éjszakába nyúlik, hiszen az újonnan kialakított világításnak köszönhetően nem kell a sötétben botorkálni. A látogatók élményszerzésének javítása érdekében egy telefonos applikációt fejlesztettek ki magyar és angol nyelven, de különlegességnek számít az is, hogy a teremőrök a 20. század eleji korszaknak megfelelő viseletben fogadják a vendégeket.

Az Erdei-tornapályánál lévő Ózoon Hotel mellől indul egy 7 kilométeres erdei sétány. Ha valaki sportosan, vagy csak a természetben járva szeretne eljutni Sóstógyógyfürdőre, már kényelmesen, a város legszebb természeti értékén, a Sóstói-erdőn keresztül teheti meg. A tanösvényen a látogatók nemcsak sétálhatnak, hanem a kihelyezett táblákat tanulmányozva megismerkedhetnek az erdő flórájával és faunájával, a Nyírséggel. Bepillantást nyerhetnek az erdőgazdálkodásba, a padokon megpihenve pedig gyönyörködhetnek az erdő szépségében. A kikapcsolódást, a pihenést és a kényelmet szolgálják a szalonnasütő helyek, az esőbeállók és asztalok.

Kivirult a Tófürdő

Az utoljára 1982-ben modernizált fürdő jelentős ráncfelvarráson esett át az idei szezonnyitásra. A sóstói tó vizének – amelyet Mátyás király idejében még Igricének hívtak – sajátos tulajdonságú gyógyerőt tulajdonítottak. A korábban sziksós libalegelő az 1929-1932-es gazdasági válságnak köszönhetően vált igazi fürdővé, hiszen az akkori polgármester, dr. Bencs Kálmán azáltal adott munkát az embereknek, hogy a területet fürdésre alkalmassá tették.

Most megújult a balatonfüredi fürdőházat idéző főbejárati épület, a kényelmet szolgálja az öltözők és szociális blokkok rekonstrukciója és a térkapcsolatok akadálymentessége. Öntözőrendszer biztosítja a zöld terület ápoltságát, és újdonságként napvitorlák kerültek kihelyezésre. A medencék új burkolatot kaptak, új csúszdáknak és a felújított röplabdapályának örülhetnek a vendégek. A kisgyermekek szórakoztatására új játékelemeket helyeztek el. A felújított fürdő slágere pedig a tó közepén található 50 m2-es napozóstég.

Üvegfolyosón a fürdőbe

Az, hogy Nyíregyháza tényleg trendi lett, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a nyári szezonban már többször gondot jelentett a szűkös szálláshely kapacitás a város üdülőövezetében, Sóstógyógyfürdőn. Dr. Kovács Ferenc a város polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kevés helyen volt akkora igény egy új, nagy befogadóképességű, modern szállodára, mint Nyíregyházán, ahol októberben kerül átadásra a négycsillagos, superior Hunguest Hotel Sóstó, amely különösen a holtszezonban nagyszabású konferenciák, események helyszíneként egy új, jól fizető közönséget is elhoz majd Nyíregyházára.

A 123 szobás szálloda 200 főt befogadó konferenciateremmel, wellness- és gyermek élményszigettel várja az idelátogató belföldi- és külföldi turistákat. Külön kuriózumnak számít, hogy a komplexumot egy fűthető üvegfolyosó köti össze az Aquarius Élményfürdővel. Az új hotel már csak azért is fontos láncszem a város turisztikai kínálatában, mert Nyíregyháza szezonoktól független, legkomplexebb szolgáltatásokat nyújtó szállodája lett. A fejlesztés hatására Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő olyan turisztikai desztinációként jelenhet meg a hazai és nemzetközi piacon, amely versenyképes, innovatív, hosszabb időtartamra szóló, tartalmas utazást nyújtó helyszínt jelenthet eltérő célcsoportok számára is.

Gyalog és bringával a zöld ligetek, parkok között

Aki Nyíregyháza városát gyalogosan, vagy kerékpárral fedezi fel, séta közben olyan parkokat és tereket járhat be, amelyek nemcsak gondozottak, virágosak, de modernek és élményt is nyújtanak, mint a belvárosban a közelmúltban a Zöld Város Projekt keretében felújított Benczúr és Bessenyei terek, vagy a városközponthoz közeli Bujtosi Városliget. A köztéri szobrok és alkotások sokasága mellett szökőkutak, műemléképületek teszik hangulatossá az ország hetedik legnagyobb városát.

Egy országos érdeklődésre számot tartó tárlat is utazásra csábítja a művészet iránt érdeklődőket: harminc éve nem volt Magyarországon olyan különleges Szinyei Merse Pál kiállítás, mint ami most Nyíregyházán látható, egészen 2019. november 24-ig. A festő 80 legszebb alkotása tekinthető meg az idén az Év Múzeuma díjat elnyert Jósa András Múzeumban. A múzeum ugyanis arra törekszik, hogy minden évben valami különlegességet mutasson be, így Szinyei kiállítás előtt a Seuso-kincs, illetve a Munkácsy 50 tárlat jelentett egyedi vonzerőt. Most a festmények többsége a Nemzeti Galériából származik, egy kisebb hányadát pedig magángyűjtők adták kölcsön. (A kiállítás megtekintéséhez előzetes időpontfoglalás szükséges.)

Így aztán aki idén indult, vagy indul a kelet-magyarországi megyeszékhelyre, ezúttal is elégedetten nyugtázhatja, hogy nem a légből kapott a városi szlogen „Nyíregyháza többet ad!”.

Kocsis E.