Új vezetés, új ídőszámítás a turizmusban

Több szempontból is új időszakot él meg a turizmus, az ágazat számára kedvező az állami intézményrendszer átalakulása – fogalmazott Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a turisztikai konferencián, melyet 2014. október első napján rendeztek meg Budapesten.

Az államtitkár hozzátette: korábban nem volt szerencsés az a szervezeti struktúra, amelyben a turizmust érintő kérdések egytől-egyig más tárcához tartoztak. Jelenleg az az örömteli helyzet állt elő – állapította meg –, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) tartozik a fejlesztésekért felelős államtitkárság, és a Magyar Turizmus (MT) Zrt. is, és megszűnt a korábbi széttagoltság.

Ruszinkó Ádám szerint az intézményrendszer átalakulása mellett új időszakot jelent az ágazatnak a 2014–2020 közötti fejlesztési ciklus elindulása is. Megjegyezte, hogy az uniós források rendszere és elosztása még nem végleges. Kitért arra, hogy 35 folyamatban lévő fontos projektet kapott meg elődjétől, Horváth Viktóriától, az átadás-átvétel barátian zajlott. Közölte: a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen a turisztikára és az egészségiparra kiterjedő együttműködési megállapodást írtak alá a 3,5 millió lakosú Moldovával.

Az idei eredményeket ismertetve elmondta: a legnagyobb küldő piacok között továbbra is az élen áll Németország, Oroszország pedig Ausztriát megelőzve feljött a második helyre, és szépen nő a Szlovákiából érkezők száma is. Az orosz embargó miatt az orosz beutazók üteme lassuló, de egyelőre nem csökkent.

Hangsúlyozta, hogy a belföldi forgalom növekedési dinamikája négyszerese külföldinek, amelyben a SZÉP-kártya hatása fontos: idén a január–augusztusi időszakban 54,8 milliárd forint feltöltés érkezett, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg. Június és augusztus között legalább 2 millió ember nyaralását szolgálta a kártya. Az üzleti turizmus fejlesztéséről szólva kitért arra, hogy a budapesti konferenciaközpont tervezése elindult. Minden jel arra mutat, hogy a régóta várt létesítmény megépül.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese előadásában kiemelte: a válság előtti, 2007-es évhez képest tavaly csaknem 20 százalékkal nőtt a vendégforgalom, a külföldi vendégek száma pedig 14,1 százalékkal emelkedett. A szállásdíj-bevételben tavaly elért 166,6 milliárd forint 18,7 százalékos növekedésnek felel meg. Budapestre 2007-hez képest majdnem 30 százalékkal több, 3,3 millió turista érkezett tavaly. A statisztikai adatok – ha a minőségi növekedést sikerül tartani – további növekedést vetítenek előre – vélekedett.

Bán Teodóra, (fotónkon Érsek M. Zoltánnal Az Utazó magazin főszerkesztőjével) a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője ismertette a CAFe Budapest programsorozat eseményeit: Magyarország legjelentősebb kortárs művészeti fesztiválja, megújult formában és arculattal, 250 programot kínál 47 helyszínen 2014. október 3-a és 19-e között. (A képen Bán Teodóra dr. Érsek M. Zoltánnal, Az Utazó magazin főszerkesztőjével, a konferencia szervezőjével.)

A konferenciáján díjazták az idegenforgalmi adóbevételből (IFA) a turizmus-marketingbe a legtöbbet visszaforgató várost, Nyíregyházát.

A turisztikailag leggyorsabban fejlődő város Győr lett.

A beutazó turizmusban legaktívabb városnak járó elismerést pedig Hévíz kapta.

Legyél az első hozzászóló "Új vezetés, új ídőszámítás a turizmusban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*