A fedélzeti utasellátó eszközök újrahasznosításán dolgozik a KLM

A KLM Amszterdamból Vancouverbe közlekedő decemberi 18-i járatán zárt rendszerben újrahasznosított poharak, fedők és tárolók segítségével szolgáltak fel. Az eszközöket négy korábbi Amszterdam-Vancouver járatról gyűjtötték vissza, amik a megfelelő tisztítás után újra felhasználhatóvá váltak.

A KLM az első légitársaság, ami a különböző utasellátó eszközeinek zárt rendszerű újrahasznosításán dolgozik. „A KLM-nél jelenleg azt kutatjuk, miként lehetséges a különféle catering eszközök újrahasznosítása, illetve hogy ez mennyire hatékony lépés ökológiai lábnyomunk csökkentésére. A teszt a KLM fenntarthatósági törekvésének, a Repülj felelősen programnak a része, melynek keretein belül 2030-ig 50 százalékkal csökkenteni kívánjuk hulladéktermelésünket a 2011-es szinthez viszonyítva” – magyarázta Martine van Streun, a KLM fedélzeti termékeiért és szolgáltatásaiért felelős mérnök.

Az innovatív változtatásnak köszönhetően a desszertes és salátás tálcákat, a fedőket, a műanyagpoharakat és a melegételes tálcákat – amiktől az európai szabályozásoknak megfelelően egyébként meg kellene szabadulni a tengerentúli járatokon –meg tudják tisztítani, és ellenőrzés után újra tudják használni.

„A tesztben részt vevő eszközök anyaga külön erre a programra lett kialakítva. A december 18-i járaton használt tálak, fedők és poharak könnyebbek, így csökkentik a gép össztömegét, ami alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást jelet. Így a tervezett innováció ahhoz a 2030-ra kitűzött célhoz is hozzájárul, miszerint a KLM 15 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a 2005-ös szinthez viszonyítva.” – tette hozzá van Streun.

A légitársaság a catering eszközök forgalmazójával, a De Sterrel, valamint az élelmiszerbeszállító Marfo, Izico, Ipack és AA Bakeries vállalatokkal karöltve kívánja végrehajtani a fejlesztést.