A flambírozás fiatal hazai művésznői: Le donne nell’arte del Flambé válogató Szekszárdon

A magyar gasztronómiai szakemberutánpótlás nemzetközi szintű képzésében vállal szerepet az olasz Marco POLO G.E.I.E., amely a flambírozás fiatal művésznőinek hírdetett válogatóversenyt. A nyertes csapat a legnevesebb szakmai versenyek közé sorolt Le donne nell’arte del Flambé-n való részvételre kapott meghívást.

Az Európai Uniós projektek megírását, megvalósítását felvállaló Marco POLO G.E.I.E. szakemberei Ferdinando Martignago vezetésével, az Erasmus+ pályázat kapcsán ismerkedtek meg Nagy Imrével, a Szekszárdi Szakképzési Centrum Vendéglátó Szakképző Iskolájának igazgatójával. Az így kialakult együttműködés keretében a Marco POLO G.E.I.E. tavaly egy magyar felnőtt női szakemberekből álló csapatot hívott meg a Le donne nell’arte del Flambé nemzetközi flambírozási versenyre, amit minden évben az olaszországi Gradóban szerveznek meg. A kizárólag hölgyek számára kiírt nemzetközi megmérettetés célja, hogy a felszolgáló szakmában dolgozó hölgyek tudását erősítse, vendéglátásban betöltött szerepüket kiemelje. Elnöke, a terület szaktekintélyének számító Claudia Speri, aki egyben az egyik legexkluzívabb hotel és étterem tulajdonosa a Garda-tó partján, Peschiera del Gardában.

A leglátványosabb konyhai eljárások közé tartozó flambírozás lényege, hogy égő alkohollal pörköljük meg az ételt. A flambírozás történhet nyílt tűzön, serpenyőben, amikor az alkoholt a forró ételre öntjük, s azzal együtt felhevítjük, vagy asztalnál, tányéron is flambírozhatunk, amikor a szeszt egy merőkanálba töltjük, felhevítjük, majd meggyújtjuk, és égve öntjük az ételre – ahogy az a flambírozás ikonikus példájának számító Gundel-palacsinta esetében történik.

Huszti Gabriella, a Budapesti Hilton Hotel éttermének üzletvezetője

Miután a magyar hölgycsapat a tavalyi versenyen a 3. helyet szerezte meg a képzeletbeli dobogón, a Marco Polo vezetője, Ferdinando Martignago és Nagy Imre, a szakmai együttműködés továbbgondolását tűzte célul. Ennek megvalósításaként került megrendezésre a szekszárdi iskola szervezésében, a Marco POLO főszponzori szerepvállalása mellett idén januárban a Marco POLO G.E.I.E. Flambé Cup magyarországi válogatóversenye. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné fővédnöksége alatt zajló verseny megszervezésével a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának célja a nívós, országos megmérettetés létrehozása mellett, a klasszikus gasztronómiai hagyományok felelevenítése volt.

A Fadd-Domboriban található Donautica Étterem és Hotelben megtartott szakmai megmérettetésen hat, csak leányokból álló csapat vett részt. Munkájukat héttagú, csak hölgyekből álló zsűri értékelte. A Marco POLO G.E.I.E főszponzorként támogatta az eseményt, ahol két komoly szaktekintélynek számító zsűritag részvételét is biztosította: Huszti Gabriella, a Budapesti Hilton Hotel éttermének üzletvezetője, valamint az AMIRA (Associazione Maitres Italiani Ristoranti Alberghi) magyarországi nagykövete, míg a flambírozó nemzetközi verseny elnöknője, Claudia Speri is eljött Magyarországra.

A Marco POLO G.E.I.E. európai projekteket ír és valósít meg: szakoktatói képzéseket és mobilitási programot a HoReCa (Hotels, Restaurants, Cafés - szállodák, éttermek, kávéházak) szektor számára. Együttműködéseket kezdeményez kereskedelmi kamarákkal, iskolákkal, szakmai és más mezőgazdaság- és élelmiszeripar-fejlesztés céljából létrejött szövetségekkel Olaszországban, Magyarországon, Spanyolországban, Szlovéniában, Lengyelországban és Romániában. Magyarországon többek között a következő európai projekteket valósította meg: aktív tanulás a vendéglátásban (a gasztronómiai kultúra és az idegenforgalmi kompetenciák fejlesztése az olasz-magyar kapcsolatokon keresztül), Kulináris kalandozások az Európai Unióban, Vendéglátószakmát tanulók és gyakorlati oktatók szakmai kompetencia fejlesztése Olaszországban, Az olasz gasztronómia eredményeinek átvétele a duális szakképzésben, a vendéglátóipari képzésben résztvevő gyarkorlati oktatók tudásának és képzésének összekapcsolása és kiszélesítése.

Claudia Speri, az AMIRA magyarországi nagykövete

A magyarul a Nők a flambírozás művészetében elnevezésű meghívásos versenyre három fős, tanuló lányokból álló csapatok nevezhettek, a díj pedig a nemzetközi megmérettetés lehetősége volt: a legjobb csapat a Marco POLO G.E.I.E. finanszírozásával vehet részt a 2020. márciusban Gradóban megrendezendő “Le donne nell’arte del Flambé” nemzetközi versenyen.

A női flambé versenyt a Szekszárdi Szakképző iskola nyerte: ők képviselhetik hazánkat a 2020-as, gradói Le Donne nell’Arte del Flambè 2020-on. Második lett a Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, míg a harmadik helyet a Veszprémi SZC Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája érdemelte ki. Az eredményhirdetésen – amelyen Barbara Bandiziol a Marco POLO és partnerei programtervezésért és minőségellenőrzéséért felelős szakembere is jelen volt -, Ferdinando Martignago azt is bejelentette, hogy a Marco POLO G.E.I.E a nyertes magyar diákcsapaton kívül a tavaly, Gradóban 3. helyezést elért felnőtt magyar női csapatnak is lehetőséget biztosít a nemzetközi versenyen való újbóli részvételére.

-kocsise –