Ahol a lehetetlen nem létezik

A helyszín Olaszország északi tartománya, Friuli Venezia Giulia, amelyet csak az univerzum kicsinyített másának neveznek. Idelátogatva egyértelmű is, hogy miért; természeti adottságai határtalanok. A határtalan jelző pedig szó szerint értendő: a nyáron síelni érkezők egy-egy olasz lejtőről megindulva, Szlovéniában érhetnek a lanka aljára.

Nem csoda, hogy a természet eme bőkezűsége a szabadtéri sportok paradicsomává tette ezt a helyet. Egy ide történő utazás minden érzékünket megmozgatja. Ha sokszínű, izgalmakkal teli, vérpezsdítő kalandra vágyunk, Friuli Venezia Giulia az, ahol egy percig sem fogunk unatkozni. Legyen szó a Dolomitok egy sziklájának megmászásáról, vagy a Piancavalloban alig pár hónapja megnyitott Funk Parkban történő terepbiciklizésről, az biztos, hogy adrenalinban nem lesz hiány.

A sok izgalmat azonban ki is kell pihenni, amihez keresve sem találnánk jobb helyet, mint az Adriai-tenger partját. Lignano és Grado homokos strandjai csábítják a napimádókat. A kísértés azonban itt is megvan arra, hogy ne csak a hasunkat süttessük: az itteni vizek kiválóak a szörfözésre, valamint a kikötőkben számtalan kisebb-nagyobb hajó és jacht áll az utazók rendelkezésére. Aki azonban aktív pihenésre vágyik, igénybe veheti valamelyik spa vagy termálfürdő szolgáltatásait.

.

Fotók: turismo fvg

Az érzékek birodalmában tett utazás azonban nem lenne teljes a helyi ízek megkóstolása nélkül. És mivel az ilyen program sok energiát kíván, ismerkedjünk meg közelebbről a messze földön híres olasz konyha itteni, speciális szegmensével! Természetesen itt is mindenhol rábukkanhatunk a hamisítatlan prosciuttora, gnocchira, és a ricottával ízesített tésztákra. Ne térjünk haza azonban anélkül, hogy nem rendeltünk egy trieszti módon elkészített tőkehalat, egy fricot Udineben, amely a ropogósra sütött helyi sajt és a polenta kompozíciója vagy petát, pitinát és petucciát Pordenoneban, melyek különböző vadhúsokból, fűszerekkel és vörösborral megbolondított fogások. Higgyük el: a frissen felszolgált tálakra rápillantva adrenalin szintünk ismét szárnyalni fog!

A csizma extrém szára bővebben Az Utazó Magazin következő számában!
 

Legyél az első hozzászóló "Ahol a lehetetlen nem létezik" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*