A Föld legfurcsább helyei

.

A Socotra-sziget, Indiai-óceán

A misztikus Socotra-szigetet látva, az ember könnyen azt hiheti, hogy egy másik bolygón jár. Az Afrikai partvidék szigetcsoportjához tartozó hely bővelkedik az állat-és növényvilágban, több mint 800 ritka faj található meg itt, közülük rengeteg csak itt található meg a Földön.

Wave Rock (Hullám-szikla), Nyugat-Ausztrália

A hihetetlen sziklaformáció a több százmillió év eróziójának köszönhető. A csíkokat a sziklából szivárgó ásványok okozták.

.

Nagy Kék Lyuk, Belize

.

.

.

.

A Nagy Kék Lyuk (The Blue Hole) Belize partjainál olyan hatalmas, hogy még az űrből is látszik. Szakértők úgy gondolják, hogy a hatalmas lyuk a Jégkorszak után keletkezett, mikor a jég az óceánba olvadt. Ennek hatására a vízszint drasztikusan megemelkedett, és a tenger rengeteg barlangot öntött el, melyek később be is omlottak. Nagyon népszerű a búvárok között, mivel a hely nagyon gazdag élővilággal rendelkezik

.

.

.

.

.

.

.

.

A Moeraki-gömbsziklák (Moeraki Boulders), Új-Zéland

Új-Zéland, Otago partjainál fekvő ősi sziklaformációk körül-belül 60 millió évesek lehetnek. A legnagyobb szikla tömege akár a 7 tonnát is elérheti. Egy mauri legenda szerint a sziklák angolna-gyűjtő kosarak maradványai, míg a helyiek egyszerűen csak “hatalmas cukorkák”-nak hívják őket.

.

Göreme Nemzeti Park, Törökország

Közép-Anatóliában, Kappadókia szívében található ez a kísérteties hely. A különös vulkáni sziklaformációkat évszázadok alatt hozta létre a természet.

.

Elefánt-sziklák (Elephant Rocks), Egyesült államok

Az Elefánt-sziklák részét képezik egy hatalmas gránit sziklasornak, melyek egy dombon helyezkednek el, a Nevadai sivatagban. Ezek a különös geológiai formációk 1.5 milliárd évesek, melyek a megolvadt magmából jöttek létre, mikor az a felszínre tört.

.

Iozan, Akan Mashu, Japán

Ez a kénköves vulkán folyamatosan gőzölög és füstöl. A helyi árusok ezért olyan tojásokat adnak el látványosságként, melyeket ezen a természetes hőforráson főztek meg.

.

Pamukkale, Törökország

Ennek a meseszerű termálforrású vízesésnek sokak szerint gyógyító hatása van (már a római időkben is használták). A forrás mészkövekben és sóban gazdag, melyek cseppköveket és medencéket hoztak létre, ezzel is megformálva a mai Pamukkale látképét, ami szó szerinti fordításban “gyapotvárat” jelent.

.

Zöld homokos part (Greend Sand Beach), Hawaii

.

A Zöld homokos part, vagy más néven Papakole, az összesen két zöldhomokos tengerpart egyike a Földön. A jellegzetes olíva-zöld színt, Hawaii Nagy Szigetének a déli csücskében, egy olivin nevű vulkanikus anyag magas koncentrációja okozza.

.

.

Ördög fürdője, Wai-O-Tapu, Rotorua, Új-Zéland

.

..

Hatalmas kráterek, gőzölgő talaj, vészjósló sziklaformációk, forró vizű források, és szokatlan zöld színű víz: az Ördög fürdőjét látni kell, hogy az ember elképzelhesse. Az új-zélandi Wai-O-Tapu Thermal Wonderland az egyik legváltozatosabb geotermikus hely a világon.

.

Bryce-kanyon, Utah, Egyesült Államok