A hangversenyterem titkaitól a vakond gáláig – hétvégi programajánló

Fotó: kodalykozpont.hu

A hétvégén beleshetünk Pécsen az egyik legjobb akusztikájú hangversenyterem kulisszái mögé, Székesfehérváron táncházi forgatag, a fővárosi állatkertben „vakond gála” lesz, a bihari madárvártán pedig darvakat csodálhatunk.

Kulisszák mögött: feltárulnak a pécsi Kodály Központ titkai

Fotó: kodalykozpont.hu

Exkluzív kulisszák mögötti séták, elektroakusztikai kiállítás, hangtechnikai előadások és a Popori Acoustics legújabb hangfalainak bemutatója is szerepel a Kodály Központ hangjai című tematikus nap programjában, amelyre november 11-én várják az érdeklődőket.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. MTI-hez eljuttatott közleményében jelezték: a pécsi Kodály Központ hangversenyterme a hazai és nemzetközi szakmai világ szerint is a legjobb akusztikájú létesítményei között van.

A tematikus napot éppen azért szervezték meg, hogy az érdeklődők bepillantsát nyerhessenek az épület működésébe, a fellépések előtt és annak során végzett munkákba.

A nap során több alkalommal indulnak vezetett séták, melyeken megismerhető a Kodály Központ története, feltárulnak a stúdió és a fényvezérlő titkai, vagy éppen a gépház rejtelmei – sorolták.

November 11-én két alkalommal ad koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekar is, amit akusztikai ismertető kísér Dobos László akusztikus hangmérnök jóvoltából, de a közönség a hangszereket is testközelből tekintheti meg.

Az alsó gépészetről és a versenyzongorákról Regényi Gábor főszcenikus vezetésével tudhatnak majd meg részleteket, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója a Kodály Központról mint a rezidens zenekar otthonáról mesél, míg Popori Ottó és Kiss Imre (Popori Acoustics) előadásának fókuszában a statikus hangsugárzók lesznek, az elektroakusztikai rendszerek működése, az analóg és a digitális rendszerek fő különbségei és technikai megoldásai.

Egy elektroakusztikai berendezésekből álló kiállítás is megtekinthető majd 10 és 18 óra között, de az érdeklődők megismerhetik a Popori Acoustic elektrosztatikus hangsugárzóit és audió készülékeit.

A tematikus napról további részletek, jegyinformációk olvashatók a www.kodalykozpont.hu oldalon.

Fehérvári táncházi mulatságok

Fotó: artefolk.squarespace.com

Az Alba Regia Táncegyesület 2023. november 11-i táncházának résztvevői újra együtt kézműveskedhetnek, táncolhatnak, énekelhetnek a Malom utcában. A táncház nemcsak a mozgásról és a zenei ritmusokról szól, hanem az összetartozás, a közösségi kultúra és a hagyományok ápolásának eszköze is. Az Alba Regia Táncegyesület a Malom utcai Táncházban hónapról hónapra megrendezi hagyományos táncházait az alkalmakhoz illő kézműves foglalkozásokkal, népi gyermekjátszókkal, tánctanítással és zenés, táncos mulatsággal.

2023. november 11-én, szombaton 17.00 órakor a családok Márton-napi lámpást készíthetnek Pintérné Markovich Marcella kézműves foglalkozásán, majd 18.00 órától „Nincs szebb állat, mint a lúd…” címmel Kneifelné Laczkó Kriszta tart népi gyermekjátszót.

Az Alba Regia AMI Junior csoportjának csikóbálja 19.15 órakor kezdődik. A fiatalok életében elérkezik a pillanat, amikor már nem gyermekek, de még nem is teljes értékű felnőttek, ezt az átmenetet ünnepeljük a csikóbálon. Az este során a „csikók” középpontba kerülnek, és különleges tiszteletben részesülnek. A bál nem csak a fiatalok, de az egész közösség számára is fontos esemény, ahol ismét az összetartozás és a hagyományok ápolása kerül előtérbe.

Az est folyamán 20.30 órától folytatódik a nagyecsedi tánctanítás, majd 21.30 órakor kezdődik táncházi mulatság Németh Gergő házigazdával és a Galiba zenekarral.

Vadludak nyomában – Márton Nap A Bihari Madárvártán

Szürke darvak az égen MTI/Kovács Attila

“A halastavaknál tett séta során a vízimadarak igazán gazdag világába nyerhetnek betekintést vendégeink, és ha a természet hívószavára megérkeznek az első nagyobb csapat vadlibák akkor a vonulás szemgyönyörködtető látványa felejthetetlen élmény marad. Mindezek közben szakember segítségével igen sok információhoz lehet jutni a vadlúd fajok életéről, viselkedéséről. Visszatérve a Bihari Madárvártába liba finomsággal is lehet ismerkedni és alkotni akár agyagból vagy textíliából, esetleg őszi termésekből.” – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

INFÓ  Időpont: 2023. NOVEMBER 11. 9.00-14.00. Helyszín/találkozó: Bihari Madárvárta. Részvételi díj: 3000 Ft/főInformáció, jelentkezés: Tóth Zsuzsanna (+36 30 687 0816 )

Vakond Gála és Forgatag

Szombaton kerül megrendezésre a Vadonleső program éves nagy, az Év emlőse köré épülő rendezvénye. A rendezvény az Év Emlőse kezdeményezésének hagyományos év végi záróeseménye. Idén ezt a főszerepet a vakond kapta, így az egész gála róla fog szólni. A gálán tartják meg az idei vakondhoz kapcsolódó pályázatok ünnepélyes eredményhirdetését és díjkiosztóját is, melynek helyszíne a Kisszikla Barlang különterme lesz. A Természetvédelmi forgatagon számos természetvédelmi szervezet és nemzeti park igazgatóságok hozzák el a környezeti nevelési játékaikat, amikkel értékes nyereményeket lehet nyerni.

A rendezvény ideje alatt az oktatási intézményekből érkező csoportok (óvodák, iskolák) ezen a napon intézményi lap kitöltése ellenében intézményi jeggyel látogathatják a kertet. Valamint az esemény napján az Állatkertbe vakond jelmezben/maszkban/arcfestésben érkező 18 év alatti diákok és gyerekek számára 300.- Ft/fő kedvezményes jegyáron biztosítunk belépést.