Sörgyári túrák, balatoni halak, tokaji szüret – hétvégi programajánló

Halak minden formában – ez is lehetne a mottója a X. siófoki halfesztiválnak, amelyen a sokféle program mellett a balatoni halaké lesz a főszerep. Izgalmasnak ígérkezik a magyar sörfőzdékben működő vendéglátóhelyek közös programja, amelyen összehangolt kocsmakvíz és éjszakai sörfőzdelátogatás is lesz! Állatszépségversennyel, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket szombaton az újpesti Rex Állatszigeten, Tokajban pedig kezdődik a szüret.

X. Halfesztivál Siófokon

Október 6-8án ismét a balatoni halé a főszerep a X. Siófoki Halfesztiválon, ahol színes családi és gyermekprogramok, ingyenes koncertek, kulináris élmények, Fish Food verseny, halkülönlegességek várnak minden korosztályt.

Idén ősszel is vibrálóan színes és élményekkel teli kikapcsolódást ígér a Balaton legszebb települése, Siófok! Az idén 55 éves jubileumát ünneplő Balaton-parti város a nyüzsgő fesztiválok, forró strandolások után is ezernyi élménnyel vár ősszel! Az október 6 és 8. között megrendezésre kerülő X. Halfesztivál színes családi és gasztronómiai programjaival, esti koncertjeivel – Vad Fruttik, Első Emelet – hozza el a fesztiválok hangulatát, kiegészítve a halas ízek világával.

A város Fő tere megtelik újra élettel, zenével és halas ételkülönlegességekkel. Minden korosztály számára garantált a szórakozás: a gyermekek Csondor Kata, a Csurgó Zenekar és az Apacuka Zenekar koncertjét élvezhetik, emellett a Csupa-Csoda Vándorjátszótér és a Levendula játszóház interaktív halas foglalkozásain vehetnek részt. Számos táncegyüttes kápráztat el mindenkit egyedi koreográfiákkal, színes stílusokban. Zenei vonalon nagy fellépőkkel erősít a fesztivál: itt lesz péntek este a Vad Fruttik, szombaton pedig az Első Emelet zenekar robbantja fel a siófoki színpadot.+

Nem lenne a rendezvény gasztronómiai csodák nélkül: szombaton Hal Piknik civil főzőverseny a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. támogatásával, vasárnap Fish Food verseny tölti meg a napot. A Fő teret beborító gasztro kínálat közül Vomberg Frigyes sztárséf által vezetett zsűri választja ki a 2023-as év legjobb halas street foodját, melyet bárki kedvére kipróbálhat.

Az idei év újdonságaként bemutatkozik a fesztiváltéren a házigazda Siófok és Magyarország „Halas városai” a Duna és Tisza partjáról már biztosan itt lesz különleges halétellel Baja, Mohács és Szeged városa. A települési standokon nyereményjátékokkal, aktivitásokkal és egyedi gasztroélménnyel találkozhat a nagyérdemű.

Éjszakai sörgyártúra is várja a Főzdekocsmák Éjszakája résztvevőit

Országos kvízjátékra és üzemlátogatásra hívják a magyar sörfőzdékben működő vendéglátóhelyek a Főzdekocsmák Éjszakája résztvevőit szombaton. Október 7-én délben kezdődik az a „kocsmakvíz”, amelyhez online csatlakozhatnak a programban résztvevő sörfőzdék vendéglátóhelyire látogató vendégek, és amelyben mintegy 30, a kisüzemi sörfőzéssel kapcsolatos kérdésre válaszolhatnak. A kizárólag egy napig elérhető felület a Főzdekocsmák Éjszakája miatt nyílik meg. Az ország több helyszínén is zajló programon a vendégek a frissen csapolt sörök mellett a sörfőzdék saját vendéglátóhelyeinek sajátos hangulatával ismerkedhetnek.

  • Tokajban a BAZ Beer sörfőzde az eseménnyel egy időben zajló Tokaji Szüreti Napokon és a város másik felén található üzemben is kóstolókkal, utóbbi helyszínen pedig főzdetúrával készül.
  • Ózdon, a Bolyki Serházban nem csak a sörfőzde alaposabb megismerésére lesz lehetőség, hanem a vendégek most hétvégén kóstolhatják majd először az új Szűretlen Ribizlis sört is!
  • Az Etyeki Sörmanufaktúra hat tételes sörkóstolóval gazdagított főzdelátogatásokkal várja a vendégeket, este pedig koncert is lesz a teraszon!
  • Kőbányán, a Horizont Brewing Taproomjában a Baan’s Kitchen hamburgerei lesznek kóstolhatók a friss sörök mellé, a környékbeli lakosokat pedig extra 10 százalékos kedvezmény várja! Nem messze onnan, a Monyo Brewing-nél ugyancsak bejárható majd a sörfőzde, enni pedig különféle curryket lehet majd!
  • Székesfehérváron, a hübris sörfőzdében hétvégén „üktoberfest” rendezvény lesz, élő sramli zenével, sült kolbásszal, főzdetúrákkal és persze sörivó versenyekkel!
  • A Pécsi Sörfőzde különleges, esti főzdelátogatásokat szervezett a Főzdekocsmák Éjszakája alkalmából, amelyeket követően valamennyi pécsi sör kóstolható lesz frissen csapolt formában!
  • Békésszentandráson pedig a Szent András Sörfőzde vendéglátóhelye és mintaboltja készül külön programokkal, street food ételekkel és ötletes sörös ajándékokkal.

A Főzdekocsmák Éjszakája egyes programjai előzetes regisztrációt követően látogathatók! Az online kocsmakvíz és a részletes programtáblázat a www.taproom.hu oldalon érhető el!

Kutyabemutatók a Rex Állatszigeten

Az állatok világnapja alkalmából kutyabemutatókkal, állatszépségversennyel, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket szombaton az újpesti Rex Állatszigeten.

Október 4. az állatok világnapja, amelynek alkalmából idén is bepillanthatnak az érdeklődők a Rex Alapítvány munkájába, valamint megismerhetik az Állatsziget lakóit, újdonságait, de szórakoztató és ismeretterjesztő programokon is részt vehetnek – közölte az alapítvány az MTI-vel.

A rendezvény az Állatsziget több helyszínén zajlik majd. A színpadi programok között lesz gyerekeknek szóló koncert, kutya szépségverseny, valamint fellép a Hot Jazz Band és A Magyar Beatzene hőskora című koncertet is meg lehet majd hallgatni.

Az állatos programok között lesz agility, rendőrkutya-, őrző-védő- és teknősbemutató, de lovas foglalkozások is szerepelnek a programok között. A kisszínpadra szervezett előadások közt szó lesz a városi kutyatartásról, a galambokról, az állatkertek világáról és a történelmi háziállatokról is, a tematikus helyszíni vezetéseken pedig meg lehet tekinteni a kenneleket, a Felelős Állattartás Házát és a Galambházat is.

A gyerekeket mindezeken túl egész nap kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, kvízjátékokkal és többállomásos vetélkedőkkel is várják.

Kezdődnek a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok

Pénteken kezdődnek a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, amelyeken szüreti felvonulással, koncertekkel és borkóstolókkal várják a szervezők a látogatókat a tokaji aszú idén 950 éves névadó városában.

Az esemény honlapja szerint a település 1932 óta tartja meg a rendezvényt, amelynek célja többek között Tokaj kulturális hagyományának ápolása és a “világörökségi terület sokszínű közösségi értékeinek bemutatása”.

A szervezők bíznak benne, hogy sok látogatót vonz majd a fesztivál, hiszen minden korosztály számára biztosítanak programokat. Lesz szüreti felvonulás a helyi nevelési-oktatási intézmények és a hagyományőrző csoportok közreműködésével, de egy szőlőösszeadási ceremónián is részt vehetnek a látogatók.

A Bortér Tokaj-hegyalja boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, míg a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. A sétálóutcában térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi programok szórakoztatják majd a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

A Tokaj 950 névre keresztelt nagyszínpadon változatos zenés programok és koncertek várják a különféle zenei stílusok kedvelőit: pénteken mások mellett a Konyha Zenekar és a Parno Graszt, szombaton a Vivat Bacchus és a The Biebers, míg vasárnap a Margaret Island ad koncertet.

A kisszínpadokon – a szüreti teraszon és a borteraszon – szombaton és vasárnap többek között a Musical Trips Trio, Ursu Gábor gitárművész és az Acoustic Guitar Caffe szórakoztatja a közönséget.

Mint írták, külső, alternatív helyszíneken is lesznek programok és nyitott pincék. A Tokaj-Hétszőlő Rákóczi Pincében St. Martin lép fel, de az Óvárborozóban is lesznek koncertek és élményfestés. A Tokaj-Hegyalja Egyetem tokaji mezőgazdasági technikumában szombaton egész napos, szüreteléshez kapcsolódó családi programokkal készülnek a szervezők.

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok programjai ingyenesen látogathatók.