A hitelesség fontosabb, mint a befizetett előleg

Reméli, hogy túléli a családi vállalkozásuk a vírus-helyzetet és némi változtatással tovább tudják szervezni a kerékpártúrákat – véli Ökrös Csaba, a bike4fun kerékpáros utakat szervező vállalkozás vezetője. Az Utazó magazinnak a kisvállalkozás vezetője beszélt arról, hogy hogyan élték meg a vírus okozta helyzetet, milyen hatással volt a turisztikai vállalkozásukra, hogyan vették az akadályokat ők és az utasok és mi a jövő. 

– A vírus okozta helyzet sok ágazatot veszélyeztet, de a turizmussal foglalkozó cégeket abszolút érzékenyen érinti. Az Önök cége családi vállalkozás, amely a legérzékenyebb a nehézségekre? Túlélik?

-Nagyon remélem, azon vagyunk.

-Mi a titka? Tőke, befektetés vagy valami más?

– Alapvetően nincs semmi titok. Négy éve működünk és eleve úgy készítettük el az üzleti tervünket, hogy 3-4 év lesz, mire ez a vállalkozás hasznot fog hozni. Ezért egyrészt nem vettünk ki pénzt a vállalkozásból, eszközöket vásároltunk, gyűjtöttünk, tehát erre az évre is volt áthozott tőke, másrészt nem is terveztünk nagyon az egyébként elmaradt haszonnal. Ugyanakkor szerencsénk, hogy a vállalkozás mellett más bevételünk is van, így azt gondolom, hogy meg tudjuk oldani.

-Azért csak megérezték.

-Persze, nem is kicsit. A vírus nagyon rosszul jött. Már tavaly látszott, hogy sokkal jobban beindult a kerékpáros turizmus, mint amire számítottunk és ez az év lett volna az első olyan év, ahol már szemmel is látható nyereség lett volna. Örülünk, ha nullszaldós lesz az év, hiszen mint minden vállalkozásnak, vannak rendszeres költségeink, bevételünk pedig nincs. Bár az utasok a jelentkezéskor fizetnek előleget, hiszen így vehető komolyan a jelentkezésük, így a saját tőke mellett van pénz a vállalkozásban, de ez a pénz nem a mi pénzünk, a le- vagy visszamondáskor ezt vissza kell fizetni.

-Nem mindenki tett így, a turizmusban az lett a mérvadó, hogy inkább hagyjátok bent a pénzt és majd máskor, más útra felhasználhatjátok!

-Igen, ez így van, de mi ezt nem tehetjük meg és nem is akartuk megtenni az utasainkkal. Mi is felkínáltuk mindenkinek, hogy ha akar, bent hagyhatja a pénzét és választhat másik utat, de aki visszakérte, visszaadtuk. Egy nagy cég lehet, hogy ezt megteheti, de mi nem. A vállalkozásunk arról szól, hogy kis csoportokban, az utassal közvetlen kapcsolatban, családias légkörben, szinte szimbiózisban utazunk és ezért számunkra a hitelesség és a megbízhatóság sokkal fontosabb, mint a befizetett előleg. Nekünk nem fér bele, hogy ha kéri valaki, nem adjuk vissza a befizetett pénzét, mert nekünk nagyobb szükségünk van rá.

Sajnos a lefoglalt külföldi szállásadóink nagy része nem így gondolkodott. Így az a helyzet állt elő, hogy az irodánk által már kifizetett szállás-költségeinket, előlegeinket nem kapjuk vissza, tehát tetemes a kintlévőségünk. Az utak átütemezése, újrafoglalalása persze egy  megoldás, de a pillanatnyi helyzetben ez nem segítség nekünk, hiszen az utasok befizetett előlegeit teljes egészében visszatérítjük. Ezen túl pedig fizetni kell, mint mindenki másnak a vállalkozás állandó költségeit, szóval nem egyszerű a matek ebben a helyzetben.

-Az utasok hogyan reagáltak a helyzetre?

-Azt gondolom, hogy jól. Egyrészt megértően reagáltak arra, hogy a tavaszi útjainkat vissza kellett mondani egészen június végéig, másrészt a július utáni utakat nem kezdték el tömegesen és azonnal visszamondani. Persze voltak visszamondások az általunk lemondott utak mellett is, hiszen az idősebb, 50 – 60 pluszos korosztály, amely az utasaink egy jelentős részét teszi ki, nagyon megijedt, de azt láttuk, látjuk, hogy ha lehet, mindenki menni akar.

-És, mennek?

– Remélem! Az országok sorra nyitják a határaikat, júniusban már elvileg minden célországunkba lehetne menni, viszont hazajönni egyelőre csak kéthetes karanténnal lehet. Ezért jelenleg arra várunk, hogy a kormány bejelentse, hogy a magyar határt mikor nyitják ki, hogy karantén nélkül vissza lehessen jönni. De elég nagy a csend ez ügyben, ami nekünk nem jó, hiszen a június végi, júliusi utakat tervezni kellene, nem lehet az utasok idejével, szabadságával szórakozni és nem lehet elindulni az utolsó pillanatban sem, szóval keressük az információt, amit viszont nagyon nem találunk.

-Maradnak az eredeti túrák vagy újraterveznek? Mit lehet egyáltalán tenni egy turizmussal foglalkozó vállalkozásnak egy ilyen helyzetben?

-Azt gondolom, hogy reagálni kell a helyzetre, de ebben a közegben, ebben a helyzetben nagyon sok mindent nem lehetett tenni. Vagy van egy túra vagy nincs. A lemondott utakat be lehet pótolni, de a többség idén már nem ér rá máskor. Azt látni kell, hogy az utasaink nagy része akkor és oda szeretne elmenni, amire jelentkezett. Hiába kínálunk fel mást, a többség ezt nem tudja elfogadni, hiszen szabadságot kell(ett) kivenni, tervezni, család van, gyerekeket el kell helyezni, stb.

Az útjainkra már tavaly novemberben lehetett jelentkezni, januárra már 80%-os telítettségben voltunk. A tavaszi idény teljesen elesett és reménykedünk, hogy a nyár és az ősz rendben lesz. Az utasaink nagy része, akik a nyári, őszi túrákra jelentkeztek, maradnak, hiszen aki tavaly vagy télen jelentkezett és az útját nem mondtuk vissza, az számít arra, hogy utazunk, tervezett ezzel.

De természetesen a helyzethez nekünk is alkalmazkodni kellett, ezért egyrészt betettünk egynapos magyarországi utakat májusra, júniusra, köztük ebike-túrákat is, ami újdonság, hogy ne kelljen ott aludni és nagyobb közösségbe menni. Másrészt új, rövidebb, 2-3 napos túrákat is terveztünk a nyárra. Néha a kényszer okozza a legjobb megoldásokat, így találtunk rá például egy nagyon szép új útra Zala megyében és Szlovéniában.

-A vírus miatt hosszútávon változik valami?

-Néhány dolog igen, hiszen ez az egész a mi elképzeléseinkre és működésünkre is hatással volt. A legfontosabb, hogy mi elsősorban külföldre szervezünk kerékpártúrákat, viszont mivel oda nem lehetett, ezért kipróbáltuk az itthoni túrákat. Az biztos, hogy jövőre sokkal több ilyet teszünk be a túranaptárba, mert van rá kereslet.

Másrészt, ha ez az egész helyzet világviszonylatban gazdasági válságot okoz, az utasainknak nem biztos, hogy lesz pénzük utazni, ezért felülvizsgálunk néhány, az árral és a költségekkel kapcsolatos dolgot, de ez még a jövő zenéje, szeretnénk látni, hogy a nyár és az ősz hogyan fog lemenni!

Kocsis Erika

A bike4funról

A Bike4fun biciklis túrák szervezésére alakult családi vállalkozás, amelyet az aktív pihenést, a természetet, a biciklizést és idegen tájak megismerését előnyben részesítő és kedvelő emberek számára hozták létre. Csak kiscsoportokban szerveznek túrákat (5-7 fő), mert azt gondolják, hogy az ipari turizmusnak lejárt az ideje. Mottójuk: A bicikli összeköti a használóját a végtelen aszfaltot körülölelő tájjal, emberekkel, úgy, ahogy semmilyen más utazás nem tudja ezt megtenni. Legtöbb útjuk Szlovéniába, Olaszországba és Ausztriába visz. A b4f túráit itt találja meg.