A világ 10 legimpozánsabb jégszállója

A bőség zavarával küzdünk, amikor utazásunkhoz szállást keresünk. Szebbnél szebb hotelek kínálják szobáikat, ám ha a tél közeledtével valami extrémre vágyunk, ne gondolkodjunk tovább! Itt vannak a világ legjobb jégből készült vendégfogadói, melyeknél nagyobb szezonális élményt nemigen találunk.

Ha eddig összeegyeztethetetlennek tűnt a fagyos hotel és a kellemes, pihentető alvás gondolata, akkor itt van rá néhány példa, miért is járhat együtt ez a kettő. Amint az a smartertravel.com összeállításából is kiderül, a jéghotelek az újdonság és a kaland iránti vággyal fűszerezik kínálatukat, és teszik vonzóvá a fogvacogtató hűvös téli napokat. Minden adott, hogy az itt tartózkodás egy felejthetetlen kaland legyen a téli Csodaországban.

1. Icehotel (Jukkasjarvi, Svédország)

A svéd jéghotel, amely mindössze 120 mérföldre helyezkedik el az Északi-sarkkörtől, nemcsak a világ legelső ilyen jellegű szálláshelye, hanem egy igazi mestermű is. Minden télen művészek sokasága gyűlik itt össze, hogy a Torne folyó fagyott vizéből felépítsen egy paradicsomot, amit majd csak a tavaszi nap olvaszt fel.

2. Hotel De Glace (Quebec, Kanada)

A Hotel de Glace 2001 óta az egyetlen pusztán jégből és hóból épített hotel egész Észak-Amerikában. Ahogy svéd testvérénél, itt sincs állandó struktúra, amihez ragaszkodnának; a 15 szobrászból álló csapat évről-évre valami újat alkot. 36 szoba, kávézó, jégbár, kültéri forró vizű medence és szauna várja a pihenni vágyókat.

3. Snow Village Canada (Montreal, Kanada)

Versenytárs a láthatáron: a kanadai Snow Village a világ egyetlen kis komplexuma, ahol egy szállásnál több várja a vendégeket: étterem, kápolna, külső szórakoztató központ – természetesen mind jégből.

4. Snow Village Finland (Kittila, Finnország)

Hasonló szellemben épül minden évben egy „fagyott falu” Finnországban is, mely idén már a tizenegyedik szezonját nyitja meg. A la carte éttermében jégből faragott asztaloknál költhetők el a finomabbnál finomabb falatok, a szobák hóval borított folyosókon keresztül érhetők el, az ajtók helyett pedig gyapjúfüggönyök csökkentik a hűvösbe zárt érzetet.

5. Igloo Village At Hotel Kakslauttanen (Saariselka, Finnország)

Aki még ennél is extrémebb élményre vágyik, látogasson el a finn Igloo Village-be, ahol üvegtetejű iglukban gyönyörködhet a lappföldi hóesésben. Akinek ez nem elég, választhatja a jégből készült változatot is; a 21–26 °C-os benti hőmérséklet itt sem ad okot a vacogásra.

6. Kirkenes Snowhotel (Kirkenes, Norvégia)

A Kirkenes hotel szemfülesen kihasználja a hó szigetelő tulajdonságát; a jégágyakon lévő matracokat termikus energia melegíti, a fázósabbak ezen felül hálózsákkal érezhetik magukat komfortosabban. Az épületet gyönyörű szobrok díszítik, a személyzet pedig „északi fény ébresztőt” kínál a látványban részesülni kívánóknak.

7. Sorrisniva Igloo Hotel (Alta, Norvégia)

Ugyan a sarkkörhöz nagyon közel elhelyezkedő hotel zord környezete elsőre talán kétségeket ébreszt, az idén tizennegyedik alkalommal megnyitó gyönyörű szálló otthonos hangulattal várja vendégeit. 30 hálószoba, jégkápolna, jégbár, számos relaxációs szoba, étterem, szauna és forró vizű medencék várják a kirándulókat. Aki nagy kalandra vágyik, fizessen be egy hómobil szafarira!

8. Ice Hotel (Bilea-tó, Románia)

Aki abszolút magányra és csendre áhítozik, látogasson el szomszédunkba, Romániába, a Bilea-tóhoz! A magas hegyekben, magányosan álldogáló jéghotel csak felvonóval közelíthető meg. A maximum 14 szoba mindegyike minden évben egy-egy zenei téma köré épül. A létesítmény fénypontja a jégtemplom.

9. Engelberg-Titlis Igloo Village (Engelberg, Svájc)

Az iglukból (hókunyhókból) álló falucska 5900 láb – csaknem kétezer méter – magasan található Engelbergben, az alpesi téli szálláshelyek csúcsát jelképezve. A vendégek sajtfondüt majszolva élvezhetik a jakuzzi nyújtotta örömöket, majd térhetnek nyugovóra az eszkimó művészek által dekorált szobáikba.

10. Ice Hotel Lumen (Zwolle, Hollandia)A 2011/12-es szezonra épült fel Zwolleban a mindössze három szobából álló jéghotel, méghozzá a városban megrendezésre került jégszobrászati fesztivál alkalmából. Aki meggondolja magát, és melegebb hőmérsékletre vágyik, igénybe veheti a hotel tradicionális szobáját is.

Miliosz Katalin

Legyél az első hozzászóló "A világ 10 legimpozánsabb jégszállója" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*