A világ és Európa turizmusa 2014-ben

Míg a nemzetközi turistaérkezések száma világszinten 4,7 százalékkal, Európában 3,9 százalékkal emelkedett, a közép- és kelet-európai régióban pedig enyhén csökkent, addig Magyarországon rekordot döntött a turizmus forgalma: 13,4 százalékkal bővült a nemzetközi turistaérkezések száma 2014 első háromnegyed évében. 2014-ben több mint 1,1 milliárd turista kelt útra a világban a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legfrissebb jelentése szerint. Magyarország egyike annak a három európai országnak, ahol a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2014-ben növekedni tudott az orosz vendégéjszakák száma.

Az előzetes adatok szerint a nemzetközi turistaérkezések száma világszinten 4,7 százalékkal (51 millióval) nőtt 2014-ben, így elérte a 1138 millió turistaérkezést.

„Az elmúlt években a turizmus meglepően erős gazdasági ágazatnak bizonyult, és számottevően hozzájárult a gazdaság helyreállásához. Ez minden desztinációra igaz, különösen Európára, amely történelme egyik legrosszabb gazdasági válságából lábal ki” – hangsúlyozta Taleb Rifai, a UNWTO főtitkára.

Európában 2014-ben 588,4 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, ami 3,9 százalékkal több, mint 2013-ban. Az Európai Unió 28 országában 5,3 százalékkal bővült a nemzetközi turizmus, ezzel a turistaérkezések száma elérte a 457 millió főt.

A Magyarországot és a FÁK-országokat is magában foglaló Közép- és Kelet-Európában (hároméves erőteljes növekedést követően) összességében 0,4 százalékos visszaesést jeleznek a 2014. évi előzetes adatok. Magyarországon eközben a nemzetközi turistaérkezések száma (az első kilenc havi adat szerint) 13,4 százalékkal bővült. Fontos trend, hogy a régió szakértői szerint Közép-Kelet-Európában az üzleti turizmus növekedett 2014-ben.

Az STR Global felmérése szerint a pozitív trendek a szállodák mutatószámaiban is tükröződnek: az adatok összességében javuló foglaltságot és megtérülést jeleznek. A kontinensen belül (a FÁK-országokat is magában foglaló) Kelet-Európa jelent kivételt: itt összességében romlottak a mutatók.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint Európában a légi közlekedés teljesítményét jelző „utaskilométer mutató” (RPK) is nagyobb ütemben, 5,6 százalékkal növekedett 2014 első tizenegy hónapjában, mint akár 2012-ben, vagy 2013-ban.

Az orosz piaccal kapcsolatban az elemzők középtávon tartják reálisnak, hogy helyreáll a korábbi keresleti szint. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Európában mindössze Szerbiában, Olaszországban és Magyarországon nőtt az év egészét tekintve az orosz vendégéjszakák száma.

A 2015. évet tekintve a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése világszinten várhatóan 3–4 százalék között lesz. Európa esetében is 3–4 százalék közötti bővülés várható a Turisztikai Világszervezet várakozása szerint.

Az ETC jelentése és annak magyar nyelvű összefoglalója letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól!

Az UNWTO jelentés részletes magyar nyelvű összefoglalása innen tölthető le!
http://szakmai.itthon.hu/statisztika. Az angol nyelvű kivonat a UNWTO honlapjáról ingyenesen letölthető!

Legyél az első hozzászóló "A világ és Európa turizmusa 2014-ben" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*