A Weihnachtsmarkt meghódítja a világot

Ha karácsonyi vásár, akkor Németország, tartják sokan. Pedig a kezdetek óta nagyot változott már a világ.

A karácsonyi vásárnak Németország mellett csak a sokáig németek által dominált franciaországi Elzászban van még évszázados tradíciója. A régió fővárosában, Strasbourgban 1570 óta rendezik meg. Tavaly 2 millióan sétáltak a főtéren felállított 300 stand között. Az utóbbi évtizedekben a vásárok meghódították az egész országot. Tavaly országszerte 78 millió látogatót vonzottak.

A hagyományosan német orientációjú Közép-Európában a XIX. század végén már rendeztek karácsonyi vásárokat. Később a Monarchia és a Német Birodalom bukásával elhalt a tradíció. Az újjáéledésre a kilencvenes évekig kellett várni. A régió első karácsonyi sokadalmát a budapesti Vörösmarty téren rendezték 1999-ben.

Ma már nemcsak térségünk minden nagyobb városában, de világszerte is számtalan karácsonyi vásárt tartanak. Nagy népszerűségnek örvendenek az angol-amerikai térségben is. A legtöbb helyen külsőségeiben, valamint áru- és szolgáltatás választékunkban is a német Weinhachtsmarktokat utánozzák. Így nemcsak Rómában, New Yorkban és Bristolban, de Pekingben és Oszakában is van karácsonyfa, forralt bor és mézeskalács.

A legtöbb magyart a Wiener Adventzauber (Bécsi adventi csoda) vonzza. A császárvárosban 1382-ben rendezték az első decemberi vásárt. A Weinhachtsmark története 1626-ban kezdődött a Stephanskirche körüli utcákban. A fényárban úszó városháza előtt a XIX. század vége óta rendezik. A 150 pavilon tavaly 3 millió látogatót, köztük 500 ezer külföldit vonzott. A sokadalmakat Ausztria-szerte 21 millióan keresték fel.