Nem árt az elővigyázatosság Ukrajnába indulva

November vége óta orosz állampolgárságú férfiak – néhány kivételtől eltekintve – nem léphetnek be Ukrajna területére, sőt a magyarok is számíthatnak nehézségekre bizonyos határszakaszokon.

Orosz útlevél

A kijevi vezetés novemberben, a hadiállapot bevezetésével összhangban döntött úgy, hogy érvényes útlevél birtokában sem engedi be Ukrajna területére azon orosz állampolgárságú férfiakat, akik 16 és 60 éves kor között vannak.

A kercsi incidens után meghozott szigorú döntés alól kivételt képeznek azok a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak, akik humanitárius céllal kívánnak beutazni – például temetésre mennek Ukrajnába -, illetve azok is, akik beteg hozzátartozóik látogatására érkeznek az országba.

Szintén nem esnek tilalom alá a diplomata-útlevéllel utazók, a közlekedési járműveket működtető hivatalos személyek, valamint azok sem, akik Ukrajnában állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Kijev ugyanakkor minden országba belépőt alaposan megvizsgál annak érdekében, hogy kiszűrje azokat, akik korábban Ukrajnában járva megszegték az ukrán jogszabályokat, esetleg jártak az Oroszország által ideiglenesen megszállt területen.

A magyar állampolgárok számára fontos tudni továbbá, hogy Ukrajna a december 29-ig tartó hadiállapot alatt külföldieket egyáltalán nem, csak ukrán állampolgárokat enged át az Oroszország által annektált Krím félsziget és az ukrajnai Herszon megye közötti határon.

Boruzs Álmos