ABBA-ból sosem elég – bővül a múzeum

Fotók: Ivan da Silva, Åke E:son Lindman, Pål Allan

Igaz, a legendás svéd formációt az ígéretek szerint átlagember már sohasem láthatja együtt muzsikálni, de az ikonikus együttes zenéje mellett egy stockholmi múzeum is az ABBA-ra emlékeztet, amelynek új szárnya májustól a zenekar szétválás utáni éveit mutatja be.

2013-ban tárta ki a kapuit a stockholmi ABBA-múzeum, amely öt esztendővel a megnyitó után tovább bővül. A svéd popzene legismertebb együttesét 1972-ben alapította meg két fiatal énekesnő és két ifjú zenész, s noha a tagoknak tíz év elteltével szétváltak az útjaik, a legendás négyes ma is világhírnek örvend. A vadonatúj kiállításrész arra az időszakra fókuszál, amely az 1982-es feloszlás után következett.

Az első állandó ABBA-múzeum 2013. május 7-én nyílt meg a Stockholmhoz tartozó Djurgården szigetén, méghozzá a liverpooli Beatles-múzeum mintájára. Az Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Anderson és Anni-Frid Lyngstad alkotta zenekar csaknem négy évtizeddel korábban, 1974 áprilisában robbant be a köztudatba, amikor Waterloo című slágerével óriási sikert aratott a brightoni Eurovíziós Dalfesztiválon. Az ABBA szenzációs bemutatkozását száznál is több dal, csaknem 400 millió eladott lemez és több világkörüli turné követte.

Az interaktív tárlat korábban nyílt termeiben a milliók által imádott skandináv formáció olyan ereklyéi kerültek kiállításra, mint a megnyert Eurovíziós Dalfesztivál színpadának díszletei, a lemezfelvételek jelentős részének otthont adó Polar Stúdió berendezési tárgyai, valamint az ABBA tagjainak hangszerei, díjai, lemezei, kitüntetései, eredeti fellépőruhái és más értékes relikviái. Mindemellett Benny Anderson komponálásra használt zongorájának mása, illetve az 1976-ban kiadott Arrival című album borítóján szereplő helikopter is évek óta a múzeum gyűjteményét gazdagítja.

A május 8-án nyíló új kiállításrész ezzel szemben a popcsapat feloszlását követő évtizedek fontos eseményeit veszi górcső alá, így egyebek mellett azt is bemutatja, hogy az egykori zenésztársak mivel foglalkoztak 1982-től napjainkig, sőt a népszerű ABBA-dalokra épülő musical, a Mamma Mia!, továbbá az ugyancsak Benny Anderson és Björn Ulvaeus által írt betétdalairól híres Sakk című zenés darab világába is elrepít.

Aki pedig e rövid beszámoló után kedvet kapott a stockholmi ABBA-szentély felkereséséhez, feltétlenül tekintse meg az alábbi videót, hiszen a hangulatos összeállításból kiderül, hogy a múzeum vállalkozóbb szellemű látogatói akár újra is énekelhetik és át is hangszerelhetik kedvenc ABBA-slágereiket, mi több, néhány digitális trükk segítségével egy videoklipet is leforgathatnak saját magukkal a főszerepben.

Az ABBA-múzeum belépőjegyei IDE kattintva elővételben is megvásárolhatók.

Boruzs Álmos

Legyél az első hozzászóló "ABBA-ból sosem elég – bővül a múzeum" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*