Advent a nagyvilágban

.

.

Párizs – A karácsonyi fények városa

champs-elysc3a9es-paris-2010.jpg

Párizsnak az év minden szakában megvan a maga romantikus bája, de karácsonykor a látvány még inkább magával ragadó. Annyit bizonyosan leszögezhetünk, hogy minden bizonnyal itt található a legszebb téli kültéri világítás, szinte a teljes belváros fényektől pompázik. Az ide látogatók rengeteg helyen kutathatnak karácsonyi ajándékok után. Akár a híres Champs Elysées sugárúton vagy a Maison de l’Alsace- n található kis faházikókból is vásárolhatunk luxuscikkeket, vagy kézműves termékeket és édességeket – a franciák mindkét műfajban remekműveket alkotnak. A Notre-Dame előtt található 20 méteres impozáns karácsonyfa és az Eiffel torony különleges ünnepi kivilágítása is biztosan felejthetetlenné teszi az ünnepet. És persze fantasztikus látványban lehet részünk, a Concorde téren felállított óriáskerékből is, ahonnan Párizs minden szépsége feltárul.

 

.

New York – Havas forgatag

Happy+Holidays+from+New+York+City.jpg

Az elmúlt években, Amerikában nem volt panasz a hó nélküli karácsonyra, legfőképp az ország északi részén, így New Yorkban is bőven érkezett az égi áldás. Az ünnepi forgatag a hálaadást követően kezdődik, városszerte már ekkor elkezdik kipakolni a díszítéseket. Arra a bizonyos ünnepi „i”-re a Rockefeller Center pompás karácsonyfájának felállítás teszi fel a pontot. Ettől kezdve az utcákon megszaporodnak az ajándékokat árusító bódék és minden üzlet felveszi ünnepi ruháját, olykor – olykor a jó ízlés határait feszegetve és persze mindig vásárlásra csábítva ezzel az ide látogatókat. A filmekből is jól ismert hangulat reményében,  minden évben rengeteg ember érkezik a Nagy Almának is nevezett metropoliszba, de számuk a téli ünnepek közélettével méginkább megsokszorozódik, mert aki teheti, része akar lenni a  varázslatos atmoszférának. New York sohasem alszik, tartja a mondás és ez hatványozottan igaz a december időszakára, amelynek a Times Square-i hatalmas szilveszteri parti a záróakkordja.

 

.

Turku – Varázslatos karácsony

01-02-Turku-Tuomiokirkko-Christmas-Tree.jpg

Finnországban, pontosabban Lappföldön lakik Yulipukki, vagyis a Mikulás, ezt biztosan mindenki tudja már. Az utazók ezért is nagy elvárásokkal érkeznek erre a különleges szépségű vidékre, keresve azt a bizonyos „karácsonyi hangulatot”. Ha Lappföld kicsit messze is van, Turku városa kárpótolhatja az érdeklődőket azzal, hogy a Télapó is gyakran megfordul itt. Az egykori finn fővárost manapság karácsonyvárosnak nevezik, mivel november közepétől egészen januárig tartanak az ünnepi előkészületek és programok. Az itt található hétszáz éves kastélyban állítólag manók tanyáznak, a szemfüles látogatók meg is pillanthatják őket. A tradicionális finn szokások szerint az ünnep már december 23. –án elkezdődik, majd 24. –én délben Turkuban hirdetik meg a karácsonyi békét – az eseményt szerte az országban rádión is nyomon követhetik az ott lakók. Ezen a napon nem illik látogatóba menni vagy akár csak telefonálni, mivel az estét a családtagok egymásnak szentelik, a meghagyott vacsora maradékait pedig nem szedik le az asztalról, hogy a karácsonyi manók is jól lakhassanak.

 

.

Róma –Szent és örök ünnep

vatican-city-scv539.jpg

A katolikus vallás központjában a Karácsony egészen másképp jelenik meg az utcákon, mint a kontinens északi területein. A világító füzérek persze itt sem hiányozhatnak, de az olaszok például régebben nem rendeztek a németekéhez hasonló faházas vásárokat. Az utóbbi időben azonban egyre több városban, így Rómában is megszokottá vált a hangulatos Karácsonyi kitelepülés. Ebben az évben Ukrajna küldött egy hatalmas 30 méter magas fenyőt a Szent – Péter térre, amely egészen januárig lesz látható teljes pompájában. A betlehemek is nagy népszerűségnek örvendenek, ezért Advent első vasárnapjától kezdve, sok helyen találkozhatunk mesterien elkészített remekművekkel. Különlegességük, hogy decemberben a Három királyok még távol állnak a Kis Jézustól és csak január 06.-án teszik közel őket hozzá, megőrizve a történeti hűséget. A legkülönlegesebb élményt természetesen a december 24.-i Karácsonyi éjféli szent mise a Szent Péter bazilikában, amely feledhetetlen élményt jelent azoknak, akik a helyszínen élhetik át.

 

.

Budapest – Tradicionális fogások

1 .Budapest Karacsony.jpg

A magyar főváros Karácsonyi vásárát, a külföldi magazinok nem érdemtelenül sorolják évről évre a világ legszebb ilyen rendezvényi közé. A hangulatos fényekkel kivilágított bájos kis házakkal gazdagított Vörösmarty téri vásárban november 18. –ától egészen december végéig nézegethetjük a kézműves remekműveket, népi különlegességeket, kóstolhatjuk a finomabbnál, finomabb falatokat. Az esemény méltóságát emeli a tér egyik ékességének számító Gerbeaud- ház ablakaiban megjelenő kalendárium, amelynek lapjai, az adott napon, lágy harangjáték kíséretében nyílnak ki minden délután öt órakor. Másik különlegesség a betlehemi Születés Bazilikában található örökmécsesből, Budapestre is elhozott Béke Lángja, amely szintén hozzájárul a békés és méltóságteljes ünnepléshez.

Kiss Nikolett

Kapcsolódó cikkek:

Jézuskára várva – Top adventi vásárok
Békéscsaba: koszorú, gyertyák, díszek, fények

Ausztrál karácsony: Sydney ünnepi hangulatban

Legyél az első hozzászóló "Advent a nagyvilágban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*