Amerikai vízum – újabb szigorítás

Az amerikai külügyi szóvivő elmondása szerint az Államok továbbra is gyors procedúrát szeretne alkalmazni a napi több, mint 1 millió látogató beáramlásakor, ám minden irat ellenőrzésével annyi időt fognak elölteni, amennyit a legszigorúbb nemzetbiztonsági és határvédelmi előírások megkövetelnek. A decemberben jóváhagyott törvény értelmében az eddig vízummentességet élvező országokból sem léphetnek vízum nélkül az Amerikai Egyesült Államok területére azok, akik 2011. március 11-e után Iránban, Irakban, Szudánban vagy Szíriában jártak.

Kivételnek minősülnek azok az állampolgárok, akik vízummentességi országokból származnak, és diplomácia vagy katonai kiküldetés céljából tartózkodtak a fent említett országokban.

A szigorítás ugyanakkor a kettős állampolgárokra is érvényes: ha valaki a vízummentességi programban résztvevő országból származik, de emellett iraki, iráni, szudáni vagy szíriai állampolgár is, ugyanúgy be kell nyújtania a kérelmet, mint a legtöbb beutazónak. Akik már internetes, vagyis ESTA vízummal rendelkeznek, azok jogosultságát újravizsgálják.

Az új jogszabály 38 országot érint, beleértve hazánkat is. A párizsi merényletek és a San Bernardinóban történt tragikus események hatására a kongresszus egyöntetűen döntött a szigorítások mellett. 

Legyél az első hozzászóló "Amerikai vízum – újabb szigorítás" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*