Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját

Fotó: Kin Cheung / MTI

A Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping kedden adta át a Hongkongot, Makaót és Csuhaj városát összekötő tengeri hidat, amely 55 kilométeres hosszúságával világrekordot döntött. A 20 milliárd dolláros költségvetésből felépített mérnöki csoda már meg is nyílt a forgalom előtt.

A 2009 óta épített híd a Gyöngy-folyó és a Dél-kínai-tenger találkozásánál fut, összesen 55 kilométer hosszan. A felszín feletti 48 kilométeres szakasz mellett egy csaknem 7 kilométeres, víz alatti alagút is tartozik hozzá. A nem mindennapi építményen hat sávot használhatnak az autósok, mindkét irányban hármat-hármat. Érdekesség, hogy noha Hongkongban és Makaóban egyaránt a bal oldali közlekedés szabályai érvényesek, a hídon a jobb oldalon kell haladni, akárcsak Kína-szerte mindenhol.

A hatalmas beruházásnak köszönhetően jócskán lerövidül az utazási idő Hongkong, Makaó, valamint a kínai szárazföldön fekvő Csuhaj városa között, a továbbiakban ugyanis nem kell kompra szállni vagy nagy kerülőt tenni a metropoliszok között közlekedve. Azonban a híd használatához speciális engedély kell, tömegközlekedési járművek pedig egyáltalán nem hajthatnak rá, csak magánbuszok.

Az engedélyt kizárólag azon személyek kaphatják meg, akik jelentős mértékű adót fizetnek Kínában, anyagilag támogatják a dél-kínai Kuangtung tartományt, esetleg kormánypolitikusok, a Kínai Kommunista Párt tagjai.

A biztonsági szempontból ultramodern híd teljes hosszán kamerarendszer követi nyomon a forgalmat, sőt nemcsak az autókat, de azok sofőrjeit is. A speciális rendszer üzemeltetői a nap huszonnégy órájában figyelik az autósokat, és figyelmeztetik azokat, akik húsz másodpercen belül háromnál többször ásítanak. Emellett a használati engedélyt megkapó sofőröknek pulzus- és vérnyomásmérő készüléket is viselniük kell, amely a szívverésükről és a vérnyomásukról küld adatokat a központnak.

A kínai kormány tervei között szerepel, hogy az új híddal összekötött metropoliszok környéke néhány éven belül high-tech nagyhatalommá váljon, és riválisa legyen az amerikai Szilícium-völgynek.

Boruzs Álmos