Átadták Ausztria első kerékpáros utcáját

 A döblingi Kuchelauer Hafenstraße lett Ausztria első kerékpáros utcája, amit az osztrák KRESZ módosítása tett lehetővé. A Kuchelauer Hafenstraße nemcsak fontos kerékpáros útvonala Bécsnek, de mivel része a Duna menti kerékpárútnak, sok alsó-ausztriai ingázó is nap mint nap végigkerekezik rajta. Az, hogy kerékpáros utcává jelölték ki, azt mutatja, hogy itt nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kerékpáros közlekedésnek.

A kerékpáros utca fogalom a magyar KRESZ-ben egyelőre nem létezik, és Ausztriában is hosszú viták előzték meg a bevezetését. Az osztrák KRESZ módosításával 2013. március 31. óta van lehetősége a településeknek arra, hogy ilyen utcákat jelöljenek ki. A kerékpáros utcában a gépjárművekkel szemben a bicikliseknek van elsőbbsége, autóval csak célforgalom miatt lehet behajtani, és egymás mellett is lehet kerekezni. Az ilyen utcák kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a kerékpáros közlekedést, és olyanokat is biciklizésre inspirálhatnak, akik eddig ódzkodtak ettől.

A másik változás, ami szintén a kerékpárosokra vonatkozik, hogy 2013. március 31. óta tilos a mobiltelefon használata biciklizés közben. Ezt – akárcsak az autósok – csak kihangosítóval tehetik meg a kerekezők. Aki nem tartja magát az új szabályhoz, az 50 eurós bírságra számíthat. A KRESZ-módosítás mintegy 700 ezer bécsi biciklist érint.

Legyél az első hozzászóló "Átadták Ausztria első kerékpáros utcáját" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*