Átalakulóban a matricavásárlási szokások

Fotó: NÚSZ Zrt.

Nagyjából ugyanannyi autópálya-matrica fogyott az idei év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint – az előértékesítéssel együtt – közel 7,7 millió darab e-matricát vásároltak a közlekedők 2023. június 30-ig. A számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy némileg átalakultak a vásárlási szokások, hiszen míg a rövidebb érvényességi idejű e-matricákból kevesebb fogyott, a leghosszabb érvényességű, éves jogosultságokból több kelt el, mint egy évvel korábban.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint összesen 273 milliárd forint folyt be az államkasszába a díjköteles utak használata után 2023. június 30-ig. Ez bő 14,5 százalékkal haladja meg a tavalyi év ugyanilyen adatát. Az összes útdíjbevétel több mint 70 százalékát a 3,5 tonna feletti megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek úthasználata után befizetett megszolgált útdíj, a fennmaradó közel 30 százalékát pedig az autópályamatrica-vásárlásokból befolyt összeg teszi ki.

Bár korábban is láttunk hasonló tendenciát, az idei évre történt e-matrica-vásárlások adataiból különösen markánsan kirajzolódik, hogy egyre többen gondolkodnak hosszabb távra előre, és választják az éves érvényességű autópálya-matricákat a havi és a heti (10 napos) jogosultságok helyett – mondta el dr. Bozóky Alex, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Kifejtette: „Az éves országos autópálya-matricából több mint 11 százalékkal, a vármegyeiből pedig közel 6 százalékkal több fogyott, mint 2022 azonos időszakában.”

A személyautók (D1 díjkategória) esetében az éves országos matricavásárlások száma több mint 19 százalékkal, a vármegyei matricáké pedig közel 5 százalékkal növekedett 2023-ra június 30-ig. A kistehergépjárművek (D2 díjkategória) esetében a vármegyei matricáknál látszik több mint 18 százalékos, és a heti (10 napos) jogosultságnál bő 5,5 százalékos növekedés. A buszokra (B2 díjkategória) pedig mindegyik matricatípus esetében emelkedett a vásárlások száma: az éves országos közel 22,5 százalékkal, a vármegyei bő 8 százalékkal, a heti (10 napos) mintegy 21,5 százalékkal, a havi pedig közel 5,5 százalékkal.

A vármegyei matricákról elmondható, hogy a darabszámot tekintve a Pest és a Fejér vármegyére érvényes úthasználati jogosultság esetében a legnagyobb az emelkedés, nagyjából 25 ezerrel több fogyott ezekből a vignettákból, mint egy évvel korábban. A Pest vármegyeiből közel 1,2 millió, a Fejér vármegyére érvényesből pedig majd 290 ezer darab kelt el 2023. évre június utolsó napjáig. A harmadik helyen a vármegyei matricák sorában a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes áll, amelyből összesen bő 180 ezer darab fogyott, mintegy 14,5 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Összességében egyébként mindegyik vármegyei matricából több fogyott 2023-ra, mint 2022-re.

A NÚSZ Zrt. adataiból jól látszik, hogy tovább erősödött egy másik tendencia is: egyre több e-matricát vesznek meg az ügyfelek elektronikus úton. A matricavásárlások harmada (35%) történik ilyen módon, a többi (65%) pedig – továbbra is – a fizikai viszonteladó partnereknél, jellemzően benzinkutakon. Előbbi tavaly 31, 2021-ben pedig 29 százalék volt az adott évben június 30-ig. Az elektronikus vásárlások közül idén már nagyjából minden ötödik (18%) a NÚSZ Zrt. saját online felületén, a nemzetiutdij.hu oldalon zajlott, ahol az ügyfelek kényelmi díj nélkül tudják megvásárolni a jogosultságot.