Athén, a megunhatatlan – séta a görög fővárosban

Az árnyékba húzódva, lábamat lógatva nézem a sokaságot. Balra tőlem egy kávézó asztalánál két idős bácsi régi közös élményein nosztalgiázik. Előttem pár méterrel egy kislány nevetve kergeti a téren masírozó galambokat. Jobbomon egy baráti társaság a hétvégi kiruccanását tervezi. De a mondat, ami azóta is a fülemben cseng, egy 18 éves forma fiútól származik, aki a mellette sétáló barátjához szólt: „Biztos, hogy van még nála esélyed!” Akaratlanul elmosolyodtam, hiszen hasonló gondolat járt az én eszemben is, éppen csak a fiút Athén helyettesítette a képzeletemben. Ő észrevette mosolyomat, és odaszólt: „Legyen szép napod!” A világ egyik leggyönyörűbb városában vagyok, tele kedves, vidám, de ami a legfontosabb, optimista, gondtalannak tűnő emberekkel. Mi más lehetne a napom, ha nem csodálatos?

Athén a múlt, a jelen és a jövő városa. Olyan hely, ahol néhány lépés megtételével az ókorból a modern jelenbe csöppenünk és mindez a világ legtermészetesebb dolgának tűnik. Hagyjuk hát magunkat elcsábítani egy időutazásra!

Aki először jár a görög fővárosban, minden bizonnyal kész listával érkezik, hogy melyek azok a nevezetességek, amelyeket mindenképpen meg szeretne látogatni. Ez rendjén is van, hiszen lehetőségek tárháza áll minden turista előtt. Itt nem a látnivalók száma, hanem a rendelkezésre álló idő mértéke az, ami véges.

Az Akropolisz kétségkívül szerepel ezen a listán. A méltóságteljesen a város felé emelkedő magaslatot emberek milliói mászták már meg, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a Parthenont, a város védőszentjének, Pallasz Athénének emelt templomot.

Mérete máig lenyűgöző, és ha megpróbáljuk kizárni a körülöttünk zsizsegő tömeget, hallhatjuk az oszlopok között végigszaladó fuvallatokat, ahogy a természet a múltról mesél, majd továbbszökken a nagy templomot körülvevő kisebbekhez, körbekalauzolva minket a fellegvárban. Sétánk során tekintsünk le Dioniszosz színházára, melyet ne keverjünk össze a később épített, de jobb állapotban megmaradt Herodes Atticus Odeonjával, mely a fellegvár délnyugati lankáján helyezkedik el. Innen a magasból felmérhetjük az Agorát is, de érdemes alább is ereszkedni, és elkalandozni, milyen is lehetett több ezer évvel ezelőtt, az ókor pezsgő mindennapjaiban élni.

És ha már erre járunk, vétek lenne kihagyni a Hadrianus császár által épített könyvtárat, melyet szintén modern épületek ölelnek körbe. A város legmagasabb pontján, egyben az UNESCO világörökségén tett kirándulásunk után látogassunk el az oly sok előkészület és harc árán megépült Új Akropolisz Múzeumba, aminél méltóbb helyre nem is kerülhettek volna olyan emlékek, mint a nagy templom eredeti márvány oszlopai vagy a Kariatidák.

A sok impulzust emésztgetve lehetőségünk van a múzeum éttermében megpihenni, mielőtt a legfelső szintre jutunk: itt ugyanis hosszú perceket el lehet időzni. Az üvegfalú emelet 360 fokos panorámát biztosít a város minden irányába. Még több információra lelünk, ha ellátogatunk a Nemzeti Régészeti Múzeumba, ahol a világ legnagyobb görög művészeti gyűjteményét találjuk.

Ha egy kis természetre vágyunk, látogassunk el a Nemzeti Kertbe, ahol a pálmafák árnyékában ücsörögve, a vízcsobogás mellett egzotikus állatokkal is találkozhatunk és a modern város zaját kiszűrve, teljesen új energiákkal töltődhetünk fel. Itt áll a Zappeion mesés épülete is, ahol különböző hivatalos és magánrendezvényeket szoktak lebonyolítani.

Amit biztos senki sem hagy ki, mikor erre jár, az a Parlament előtti őrségváltás. Nemcsak itt találkozhatunk azonban őrökkel, az elnöki palota előtt is vigyázzák a rendet. Sok család fotóalbumát díszítik ők, fényképezés közben azonban legyünk óvatosak, és tartsuk tiszteletben feladatukat és azt az alázatot, amivel azt végzik!

A belvárosban sétálva, metróval könnyen megközelíthető az ún. Athéni Trilógia, a Nemzeti Egyetem, a Nemzeti Könyvtár és az Akadémia épülete. A XIX. század közepén emelt épületek ma is teljes pompájukban csillognak.
Nem mehetünk el szó nélkül az olimpiai stadionok mellett sem, hiszen ez is a görögök által megteremtett hatalmasságok egyike. Az első újkori olimpia színhelye, a Kallimarmaro Stadion, mely érdekessége, hogy teljes egészében a Pendelikon-hegységből származó fehér márványból készült, csakúgy, mint a Parthenon. Szintén megér egy kis metró utat a 2004-es Nyári Olimpiai játékokra épített komplexum is.

És ha már úgyis messze kerültünk a belvárosi forgatagtól, ne álljunk meg egészen Pireuszig, Athén kikötőjéig, ahol a parton ülve gyönyörködhetünk a hajóóriásokban. Ha utunk estefelé vezet erre, a kivilágítástól még különlegesebb hangulat lehet úrrá rajtunk.

Athénban járva az is kedvet kap a vásárláshoz, aki alapjáraton ódzkodik tőle. Elég pár percet eltöltenie a Plakán, a főváros bevásárló-térségében, biztos, hogy talál valamit, amit emléknek vagy ajándéknak elvinne. Érdemes azonban vásárlás előtt körbejárni a szűk, szuvenír boltoktól hemzsegő utcácskákat: könnyen lehet, hogy ugyanazt a terméket pár méterrel odébb több euróval olcsóbban találjuk meg.
Ne higgyük azonban, hogy a Plaka csak az ajándéktárgyakról szól! Az emelkedőn felfelé haladva a város egyik legszebb részébe jutunk, és olyan varázslat kerít hatalmába, mintha nem is egy nagyvárosban járnánk. Szűk kis utcák, fehérre meszelt házak csillannak meg a lemenő nap tükrében. Hagyjuk magunkat elveszni pár percre!

Visszatérve a Monastiraki térre, keresve sem találnánk jobb helyet egy fenséges vacsora elköltésére. A finomabbnál-finomabb ízeket fogyasztani a fényben úszó Akropolisz lábánál, páratlan élmény. Olyan, amit hazatérve csillogó szemmel mesélünk el.

Az iménti, athéni látogatásom nyugalommal töltött el. Beszélhet a világ, amit akar, van, ami a jelen viharában is töretlen marad: a görögök életimádata! Az a szeretet, amit sok nemzet tanulhatna tőlük: történjék bármi is holnap, megbirkózunk vele! Az én posztom továbbítani az üzenetüket: legyen mindenkinek nagyon szép napja!

Közlekedés:
Athénban található a világ egyik legmodernebb metróhálózata, mely 3 vonalát (zöld, kék, piros, össz. hosszuk 91 km) igénybe véve kényelmesen és gyorsan ott lehetünk a város majdnem minden pontján. A zöld vonal épült a legkorábban, Pireuszba juthatunk ki vele. A kék vonal vezet ki a repülőtérre, a piros olyan nyomvonalakkal rendelkezik, mint az Akropolisz vagy a szintén UNESCO világörökség részének nyilvánított Dafni kolostor. Jegyet automatából vagy az állomáson is beszerezhetünk, ára 70 perces időtartamra 1,2 €.
Metrón kívül buszt, trolit vagy villamost is igénybe vehetünk, de ha nem szeretnénk tömegközlekedni, könnyedén foghatunk egy taxit.

Szállás:
Nincs nehéz dolgunk, ha szállást keresünk a görög fővárosban: a lehetőségek szinte kimeríthetetlenek. Minden kategória és ellátásforma képviselteti magát, csak az utazón múlik, mit részesít előnyben. A legnépszerűbb szálláshelyek Athén központjában, a Syntagma téren, illetve szomszédján, a Monastiraki téren találhatóak. Innen rengeteg nevezetesség pillanatok alatt elérhető. Ne aggódjunk, a szállásadók szinte mindegyike megérteti magát angolul. Bátran kérjünk térképet is, készségesen útbaigazítanak majd.

Belépők:
Ha nyakunkba vesszük a várost, legjobb döntés, ha egy ún. kombinált jegybe ruházunk be. Ez fajtájától függően több nevezetességre érvényes, ára 12 €. A belépők általában 2-3 € körül mozognak, érdemes azonban figyelembe venni az olyan nem mindig feltüntetett kedvezményeket, mint a nemzetközi diákigazolvány. A legtöbb helyen ez ugyanis szabad belépést enged.

Őrségváltás:
A Parlamentnél, az Ismeretlen Katona Sírja előtt és az elnöki rezidenciánál strázsáló őrök az Evzonok. Váltásuk minden órában történik, de vasárnap 11 órakor erre különleges ceremónia keretében kerül sor. Az őröket szigorú kritériumok alapján választják ki az ország sorkatonái közül, akik kemény kiképzésen esnek át. Nem véletlen, hogy mindegyikőjüket olyan magasnak látjuk: Evzon csak az 1,86 cm-t túlnövő katona lehet. A Parlamentnél, az őrök mögött a következő sírfeliratot láthatjuk: „…és üresen maradt egy ágy, az ismeretleneknek megvetve. A kiemelkedő embereknek eltemetésére minden hely érdemes.”

Étkezés:
Ha már itt járunk, nem hagyhatjuk ki a fantasztikus görög ízeket. A belvárosban, sorban egymás után sorakoznak a tavernák, különböző éttermek vagy pékségek. A gyros pitában kihagyhatatlan, mindössze 2-2,5 €-ért felejthetetlen élményben lesz részünk. Reggeliként fogyasszunk pékárut: a spanakopita (spenótos pita) gondoskodik róla, hogy energiától duzzadva kezdjük a napot. 18-20 €-ért két személy kényelmesen megvacsorázhat.

Miliosz Katalin 

Legyél az első hozzászóló "Athén, a megunhatatlan – séta a görög fővárosban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*