Audió idegenvezetés Kambodzsában

Audió idegenvezetés bevezetését tervezik Angkor Wat történelmi helyszínén. A kambodzsai turisztikai tárcával egyeztetve, a helyi Angkor Audio Co. által kifejlesztett audió idegenvezetés 14 nyelven lesz elérhető a turisták számára.

A technológiailag fejlett és magasabb nyelvi szinten zajló idegenvezetés várhatóan növelni fogja a királyságba érkező igényes, a kultúra és történelem iránt érdeklődő beutazók számát. Emellett a hagyományos idegenvezetők is folytathatják munkájukat; a digitális technológia bevezetése viszont segít a nem szakképzett idegenvezetők számának redukálásában.

Az audió idegenvezetés beindítását jövő évre tervezik és a bevezetés hónapjában 2.99 dollár, azaz mintegy 850 forint lesz a használati díja. Jelenleg a cég 30 ezer emberrel teszteli a rendszert. A Kambodzsai Idegenforgalmi Minisztérium szerint az audió idegenvezetés emeli a színvonalát az idegenforgalmi szolgáltatásoknak, és természetesen ez egyben a jelenlegi idegenvezetők  számának jelentéktelen csökkentését is magával hozhatja. Audió idegenvezetés már egy jó ideje működik Phnom Penhnem  és Siem Reap történelmi helyszínein is.

Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Idegenforgalmi Minisztérium kelet-európai képviselőjének tájékoztatása szerint az év első 5 hónapjában 13,5 százalékkal több, azaz 2.6 millió turista érkezett Kambodzsába, és év végéig 6.2 millió turista fogadásával számolnak. Ez a szám 2020-ig várhatóan eléri a bűvös 7 milliót.