Ausztria, Svájc és Hollandia mellett Németország is nyitni fog

Autós tesztelés © PID/Houdek

Úgy tűnik, hogy Nyugat-Európa is lassan maga mögött hagyja a világjárványt: Németország készen áll arra, hogy más országhoz csatlakozva feloldja azokat a korlátozásokat, amelyek két éven át bolygatták a régió életét – írta testvérlapunk az azuzlet.hu.

A németországi Covid-korlátozások nagy részét március 20-ig három lépésben visszavonják – derül ki abból a Bloomberghez is eljutott javaslatból, amelyet Olaf Scholz kancellár hivatala készített a regionális vezetőkkel szerdán tartandó találkozóra.

Ausztria és Svájc hasonló lépéseket tervez, Hollandia pedig kedden késő este bejelentette, hogy péntektől kezdve megszünteti a személyek és vállalkozások ellenőrzését. Franciaország – amely gyorsabban oldotta fel a korlátozásokat, mint Németország – március közepétől lazíthat a maszkokra és a védőoltás igazolására vonatkozó követelményeken – mondta szerdán Olivier Veran egészségügyi miniszter.

A német tisztviselők azonban továbbra is óvatosak. A kormány javaslata szerint továbbra is kötelező lenne a maszk viselése és a társadalmi távolságtartás a zárt közterületeken és a tömegközlekedési eszközökön. “Ébernek kell maradnunk. Nem hagyhatunk veszni mindent, amit az elmúlt hónapokban elértünk” – mondta Hendrik Wuest, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke az ARD közszolgálati televízióban az ülés előtt.

Svájcban a kormány csütörtöktől várhatóan megszünteti a Covid terjedésének megfékezésére bevezetett közegészségügyi intézkedések többségét. A tömegközlekedési eszközökön azonban továbbra is előírhatják a maszkok használatát. Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán további enyhítési lehetőségekről tárgyal a regionális vezetőkkel. A holland kormány kedden ismertette a teljes újranyitás felé vezető tervet, mivel a fertőzések kezdenek csökkenni a rekordszintekről.

Németországban a kancellária javaslata szerint azonnal feloldják a nem létfontosságú üzletekbe való belépéshez szükséges oltás vagy gyógyultság követelményét, valamint a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozásokat. A második lépés március 4-én lépne életbe. Az éttermekbe és szállodákba azok léphetnek be, akik be vannak oltva, meggyógyultak vagy érvényes negatív teszttel rendelkeznek, a nagyobb rendezvényeken pedig több ember vehet részt. Az éjszakai szórakozóhelyek újra kinyithatnak azok számára, akik megkapták az emlékeztető oltást vagy negatív tesztet mutatnak be. A harmadik és egyben utolsó fázisban “az összes átfogóbb védelmi intézkedés akkor vezethető ki, amikor az egészségügyi rendszer állapota ezt lehetővé teszi” – áll a dokumentumban.