Az Adria vonzásában – Dubrovnik, az örök első

Az ékszerdoboz szépségű Dubrovnik az Adria egyik legkedveltebb nyaralóhelye, a dalmáciai város azúrkék tenger által körülölelt óvárosa pedig a turisták mellett Hollywood figyelmét is felkeltette a közelmúltban.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt években a legtöbb horvátországi vendégéjszakát Dubrovnikban töltötték a turisták, utána Rovinj, Poreč, Medulin, Umag, Mali Lošinj, Crikvenica, továbbá Funtani és Zágráb következik.

A város, amely a település közelében lévő hegyoldalon található tölgyerdőről, a dubraváról kapta a nevét, már régóta az UNESCO-világörökség része. A hatalmas óváros két főbejáratának kapui közül (Pile és Plocai) bármelyiken is lépünk be, a város közel másfél évezredes múltjának emlékei köszönnek vissza ránk. Ahogy végighaladunk a világ egyik legszebb utcájának is tartott Stradunon, hamar a múltban érezzük magunkat. Miközben az üzletek, butikok, csinos kávézók és éttermek mellett sétálunk, egy-egy utcasarkon vagy téren Dubrovnik valamelyik jellegzetes gótikus vagy barokk stílusú temploma (Szent Balázs), katedrálisa (Szűz Mária), palotája (Ranjina) vagy a jelképes Onofrio-kút látványa biztosít kellemes látnivalót.

Ha pedig azt érezzük, hogy a belső utcácskák sűrűje után a friss tengeri levegőre és a horizontig nyúló azúrkék tenger látványára vágyunk, sétáljunk végig a várfalon, amelyhez számos erőd is tartozik. Köveiről kihajolva az ember szinte megborzong, ahogy a hullámok a mélyben fekvő sziklafalnak csapódnak.

A városban járva feltétlenül érdemes felkeresni Dubrovnik gyönyörű strandját is, ahonnan az óvárosra és a városfalra egyaránt ráláthatunk. A vízi sportok szerelmeseinek és a bámészkodóknak a 450 férőhelyes Marina Gruz kikötő okoz örömet azzal, hogy egész évben csodás vitorlásoknak és jachtoknak ad helyet.

A térség felfedezése akkor válik teljessé, ha a környező szigetekre is ellátogatunk. Az egyik kis gyöngyszem Lokrum, amely védett, erdei rezervátummá nyilvánított botanikus kertjével, gazdag flórájával és faunájával nyújt felüdülést. A környék nagyobb szigetei közül mindenképp kihagyhatatlan Korčula, amely hangulatos középkori városával várja az utazót, valamint Dalmácia legnagyobb félszigete, Pelješac, illetve a festői szépségű, érintetlen, egykor katonai bázisul szolgáló sziget, Lastovo. Na és persze az „Adria gyöngyszeme” címmel is jegyzett, a világ 10 legszebb szigete közé választott Mlijet, amelynek két szépséges sóstavát fenyőerdő veszi körül.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a Trónok harca című sorozat itt forgatott epizódjai miatti zarándoklat okán is, Dubrovnikra gyakran teszik ki képletesen a megtelt táblát. Azt, hogy mikor, nehéz előre megmondani, de az biztos, hogy ha fürdésre nem alkalmas az idő, minél korábban érdemes felkeresni a világsztárrá vált óvárost, mert ha megteltnek nyilvánítják, már a dombtetőn továbbirányítják az autósokat a rendőrök.

Legyél az első hozzászóló "Az Adria vonzásában – Dubrovnik, az örök első" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*