Szászország bájos eleganciája

Drezda; Fotó: Jan Gutzeit/dmg.dresden.de

Szászország, Kelet-Németország második legkisebb tartománya a művészeteket és kulturális élményeket kedvelők igazi Mekkája. Nem véletlenül, hiszen az ezeréves múltra visszatekintő régió több mint 500 múzeum felfedezését kínálja.

Miközben a kulturális élményeket keressük Szászországban, eközben megcsodálhatjuk a gazdag kézműves-hagyományok remekműveit is, amelyeknek ez a vidék a világhírét köszönheti. Hiszen ki ne hallott volna a meisseni porcelángyártás csodás termékeiről, a német precizitású Glashütte órákról, vagy épp a vogtlandi hangszerkészítő műhelyekben született híres zeneszerszámokról? A régió szebbnél szebb kisvárosai pedig több száz éves piacterekkel, történelmi épületekkel varázsolják el az odalátogatókat.

Szászország fővárosa: Drezda

Németországban évről évre megszavaztatják a top látnivalókat, melyek rangsorában minden évben az első 15 közé kerül Szászország fővárosa, Drezda óvárosa a Miasszonyunk-templommal és a Zwingerrel. Nem véletlenül, hiszen a város valóban elbűvölő!

Az Elba völgyében megbúvó települést az egyik legélhetőbb német városként tartják számon. Mivel területének közel kétharmadát zöld növény borítja, Európa egyik legzöldebb városaként emlegetik. Kiemelkedő kulturális szerepe miatt az Elba-part Firenzéjének is nevezett város 44 múzeummal, 56 kiállítóteremmel és galériával büszkélkedhet.

Fotók: GNTB

Számos barokk építészeti remekművel várja az odalátogatókat. Különlegességük, hogy a drezdai barokk néven is ismert – I. (Szász) Ágost uralkodása alatt elterjedt – stílust képviselik. Ennek leglátványosabb példája a város egyik leghíresebb építménye: a Zwinger, melyet Erős Ágost fejedelem eredetileg a narancsfái védelmére építtetett. A ma már fejedelmi műgyűjteménynek és rangos képtárnak otthont adó épületegyüttest szobrokkal díszített pavilonok, galériák, szökőkutak övezik. Koronás kapujának óratornya is csodálatra méltó.

Városnéző sétánk során mindenképp érdemes ellátogatni a patinás drezdai operaházhoz, a Semperoperhez, a Hofkirchéhez, az egykori katolikus udvari templomhoz és a régi választófejedelmi, majd királyi palotához, a Residenzschlosshoz, illetve a Miasszonyunk-templomhoz, a Frauenkirchéhez. A belváros Elbára néző oldalán másfél kilométer hosszan húzódó Brühl-teraszról (eredetileg a régi városfal egy megmaradt szakasza) pedig pazar kilátás nyílik a királyi palotára, a művészeti akadémiára és az operaházra.

A luxusporcelán szülőföldje: Meissen

A világhírű meisseni porcelán a top 10 német luxusmárkák egyike, egyedülálló története a mai napig fenntartott kézműveshagyományok miatt jelentős Németország életében. A Drezdától mintegy 25 km-re északnyugatra, az Elba partján fekvő városba érkezők fő célpontja természetesen a Meisseni Állami Porcelánmanufaktúra. A gyárban megtekinthető a világhírű porcelán készítésének hihetetlen precizitása, emellett a gyár 300 éves történetével is megismerkedhetünk. És persze vásárolhatunk is a keresztbe tett kék kardokkal védjegyzett porcelánokból is.

Az ezeréves város másik szimbóluma Németország egyik gyönyörű várkastélya, a XV. században épült Albrechtsburg, amely egykor választófejedelmi rezdenciaként szolgált, majd 1710-től 150 éven át adott otthont a meisseni porcelánmanufaktúrának. Itt áll a gyönyörű gótikus székesegyház is, amely fontos szerepet töltött be a meisseni püspökség életében. Érdemes ellátogatni még a Miasszonyunk-templomához (Frauenkirche), amelyben a világ legrégebbi porcelán harangjátéka található. A híres meisseni bort pedig természetesen kötelező megkóstolni!

Természeti csodák földje: Szász-Svájc

Csehország és Németország határán, az Elba folyó völgyében terül el az Elbsandsteingebirge (Elbai-homokkőhegység) ékköve, a két ország „közös” nemzeti parkja: Cseh-Svájc és Szász-Svájc. Közép-Európa egyik leglátványosabb régiója változatos sziklaformációiról, természeti különlegességeiről, kristálytiszta patakok vájta mély szurdokairól vált híressé.

A táj szépsége mellett olyan látnivalók sora bűvöli el a látogatókat, mint amilyen Königstein hatalmas fellegvára, Bastei lenyűgöző sziklavára és a meredek sziklakiszögellésre épült híres kilátó, a Basteiaussicht, vagy épp Pillnitz kastélyának szökőkutakkal, labirintusokkal tűzdelt, elbűvölő szépségű parkja.

Németország legkeletibb városa: Görlitz

Míg Szászország nagy részét érték súlyos pusztítások a II. világháborúban, Görlitz harc nélkül vészelte át a háborút. Ennek köszönhetően a városban 500 év több mint 3500 műemléke, a korábbi évszázadok szinte minden építészeti stílusa tanulmányozható a gótikától a szecesszióig, a gazdagon díszített homlokzatoktól a méretes erődítményeken át a szépséges templomokig.

Mindenütt középkori báj és reneszánsz hangulat lengi be a városka utcáit, tereit.

Különleges élményt nyújt Görlitz egyik legpompásabb épülete, az egykori sörkert, a Schönhof, ami ma már a Sziléziai Múzeumnak ad otthont, vagy a 4000 játékot bemutató Játékmúzeum, mely a látogatókat egészen az 1850-es időkig repíti vissza a játékok világába.

 

Legyél az első hozzászóló "Szászország bájos eleganciája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*