Az Adria vonzásában – Krk, a nagy sziget

A rendkívül népszerű Krk alig ötórás autóútra található Budapesttől, ráadásul kompra sem kell szállni, hídon juthatunk át a szárazföldről a 38 kilométer hosszú szigetre.

A Krk-sziget már az ókortól fontos kereskedelmi és kulturális központnak számított, így történelmi emlékek sokasága várja az utazót. Kulturális látnivalói mellett természeti örökségeinek is köszönheti az Aranysziget elnevezést: homokos tengerpartjai, kristálytiszta tengere és fenyőerdői elvarázsolják az odaérkezőket. A sziget déli részén található üdülőfalu, Baška környékén rengeteg olyan miniöböl található, amely csak a víz felől közelíthető meg, így csónakkal, de néhol akár úszva is, sallangmentes VIP-strandot foglalhat magának a fürdőző.

A sziget délnyugati részén található a fenyvesekkel körülvett Krk, a sziget fővárosa. A város a szó szoros értelmében festői szépségű, több művész is megörökítette már a vásznon. Az egyik legismertebb látnivaló itt a városfal és az 1470-ben épült tengeri bástya. Majd a fallal körülvett városközpont következik, amelynek egyik nevezetessége a Strossmayera utca, az óváros főutcája, ahol sétánk közben a különböző stílusjegyekkel gazdagított építészeti örökséget is megcsodálhatjuk.

Krk fővárosától csupán 12 kilométerre található a mindössze ezer lelket számláló Malinska. Különlegessége, hogy télen ez a legmelegebb, nyáron a leghidegebb pontja a szigetnek. A klasszikus zene hívei is jól érzik itt magukat: Malinska templomában vagy Porat kolostorában élvezhetik a koncerteket, majd békés sétára indulhatnak a tengerpartra.

A sziget különösen jó választás az aktív kikapcsolódást keresőknek is. A Krk-szigeten tizenhét teniszpálya található, lehet csónakot kölcsönözni, de akár búvártanfolyamra is befizethetünk, illetve kiváló útvonalak várják a terepkerékpárosokat. Punat városában található az Adria legnagyobb jacht- és csónakkikötője: 809 vízi és 400 parti férőhellyel, charterhajó-szolgáltatásokkal. Az öböl közepén fekszik Košljun, a kolostorsziget, ahová a Punat kikötőjéből induló motoros bárkákon lehet átjutni. S itt érdemes megemlíteni: a punati kikötőben remek wakeboardpálya található, ahol biztonságos körülmények között lehet elsajátítani a sportot – miközben azok a családtagok, akik nem vágynak deszkára, a hatalmas stég bárjából, hűsítő koktélt kortyolva mosolyoghatnak a wakeboardozni tanulók első kísérletein.

Kapcsolódó cikkek:

Az Adria vonzásában – Dubrovnik, az örök első

 

Legyél az első hozzászóló "Az Adria vonzásában – Krk, a nagy sziget" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*