Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

Ha itt a nyár, itt a strandszezon is, hiszen a forró napokon mi is esne jobban egy kellemes fürdőzésénél. Az Utazó összeszedte a legújabb fürdő- és strandfejlesztéseket, valamint az árakat.

– Bükfürdő idén új főbejáratot kap, ami még a főszezon előtt átadásra kerül és így a korábbi fürdőbejárat kibővítésével egy fedett-nyitott előtérrel rendelkező szép és modern bejárat jön létre – mondta el Boros László Attila a Büki Gyógyfürdő Zrt. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum vezérigazgatója. Hozzátette: a vendégek számára ez nem csak látványban jelent újdonságot, hanem a beléptetés is gyorsabban zajlik majd. De az új főbejárat kialakításánál az is fontos szempont volt, hogy illeszkedjen a Bük városa által tervezett, a fürdő bejárata előtti új főtér kialakításához. A fejlesztés közel 250 négyzetméter új beépített terület létesítését jelenti, aminek beruházás költsége 135 millió forint.

Bük: új főbejárat változatlan árakkal

A vezérigazgató kifejtette: 2017-ben több, mint 900 ezer vendéget fogadtak a fürdőben, amit az idén is szeretnének megismételni, illetve a lehetőségek szerint tovább növelni, amiben nyilván az időjárásnak is szerepe lesz. A tavalyi strandszezon Bükön leginkább a jó közepes jelzővel írható le, így az idei tervek is hasonló várakozásokra épülnek, amihez jó alapot jelenthet, hogy a belépőjegyek árai a főszezonban változatlanok maradnak, így a 2018. január 1-től érvényben levő árakon várják a vendégeket a fürdőben.

A vendégkört tekintve továbbra is a belföldi vendégek vannak többségben, ők 2017-ben a teljes vendéglétszám 55 százalékát alkották, nőtt az osztrák vendégek száma és a cseh vendégek körében is egyre népszerűbb Bükfürdő, mint turisztikai célpont.

 Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

A főszezont megelőzően május 26-án megrendezésre kerül az I. Bükfürdő-Csepreg Félmaraton és Gyermeknap, amelyre már most nagy az érdeklődés. A Félmaraton nevezési díjaiból befolyt összegből két alapítványt támogat a fürdő: az „Együtt Ábel Egészségéért Alapítványt”, valamint a „Csepregi Óvodásokért Alapítványt”. A sportkedvelők a félmaraton (21 km) távját nem csak egyéni számban, de váltóban (3 fő) is lefuthatják, valamint lehetőség van egyéni 9 km-es kategóriában is indulni. A futóverseny mellett a Bükfürdőre látogatók kerékpártúrán (19 km), valamint a legkisebbek gyerekfutáson is részt vehetnek. A Félmaraton napján Bükfürdőn és Csepregen egyaránt gyermeknapi programokkal várják az érdeklődőket. Az ugrálóvár, játszóház, arcfestés és vidámpark mellett Rácz Gergő fellépését, valamint Majka és Curtis koncertjét is élvezhetik a résztvevők, miközben a fürdő idén is csatlakozott a Fürdőszövetség által szervezett „Strandok Éjszakája” rendezvénysorozathoz, amelyre idén július 27-én kerül sor.

A vezérigazgató azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy több rendezvény tekintetében is együtt működnek Bük városával. Ezek közül a legjelentősebb a Gyógy-Bornapok, ami minden generáció számára remek kikapcsolódást kínál: a vendégek elmerülhetnek a hagyományőrző csapatok színes forgatagában, megkóstolhatják a régió ízeit és válogathatnak a gazdag zenei kínálatban. Mindezt hat napon át, hat színpadon! Az idei fellépők: Lovasi András, Csík zenekar, Bródy János, Braindogs, Lord, Takács Tamás Blues Band, Szikora Robi és az R-GO, Zaporozsec, Irie Maffia, Magashegyi Underground, Jambalaya…és még sokan mások.

Hungarospa: új gyermekmedencék a nyárra

– Legújabb fejlesztésünk két új gyermekmedence a strandon, melyet a vendégek idén Pünkösdkor vehetnek birtokba – informálta lapunkat Kállai Zsuzsa a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. marketing és értékesítési vezetője, aki azt is kiemelte, hogy idén tavasszal, mobilházak beszerzésével a Thermal Kemping szolgáltatásait is bővítették, miközben a vendégek biztonságát szolgáló kamerarendszert is tovább fejlesztik.

Emellett, a Hungarospa menedzsmentjének a jövőre nézve két olyan, nagyobb volumenű fejlesztési terve is van, amelyet a kormánya támogatásra tartott érdemesnek, miután a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza tó térséget kiemelt turisztikai térséggé nyilvánították. A két támogatásra ítélt projekt megnevezése: „A strandfürdő minőségi kínálatbővítése, új egyedi élményövezet kialakításával” valamint „Négy évszakos aktív élményközpontú attrakció fejlesztése”. Az összesen 2,5 milliárd forint támogatást elnyert két projekt megvalósításának keretében a strand területén kialakítandó exkluzív élményfürdő részhez már kiviteli tervekkel és építési engedéllyel is rendelkeznek. Reményeik szerint így a támogatási szerződés aláírására is hamarosan sor kerülhet és a beruházás is mihamarabb megkezdődhet. A másik projekt az Aqua-Palace fejlesztését célozza: az élményfürdő ugyanis olyannyira népszerű, hogy egyes időszakokban már szűkös a kapacitása. A projekt keretében új pihenőterületet kívánnak kialakítani és emellett további vízi élményekkel is bővítenék a fedett élményfürdő kínálatát.

Mindez már csak azért is időszerű, mert – miközben tavaly májusban az Utazó Magazin által szervezett közönség és szakmai szavazatok alapján az „Év wellness fürdője” címet is elnyerte a fürdő -, tavaly minden idők legeredményesebb évét zárta a Hungarospa: több, mint 1,7 millió fürdőszolgáltatást értékesítettek. Az előző évhez képest a strandon 5 százalékkal emelkedett a vendégforgalom, az Aquaparkban pedig 14 százalékkal. A külföldiek a vendégforgalom 40 százalékát teszik ki: a legtöbben idén is a környező országokból érkeznek, Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából. Ami a jegyárakat illeti, a felnőtt belépő árát idén mindössze 100 forinttal emelték, így a Gyógy- és strandfürdőbe az egész napos belépőjegy elő-utószezonban 2.000 forint , főszezonban pedig 2500 forint.

 Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

A hajdúszoboszlói strand idén április 28-án nyitott, amikor ingyenes „Zenevonat” élőkoncerten vehetnek részt a vendégek, ahol az LGT sztárjai is felléptek. A nyári programok sorát augusztus 18-án egy „Piramis évek” élőkoncert zárja, miközben a kisgyermekes családokra gondolva a Hungarospa nyitott része a Minimax gyerekstrand helyszíne lesz.

Készpénzmentesek lettek a budapesti strandok

Budapesten az idei strandszezonban, április 28.-án, elsőként a Palatinus és a Paskál fürdők strandterületei nyitották meg kapuikat – tudtuk meg Czinege Szilviától a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatójától. Május 26-án nyit a Csillaghegyi, május 27-én a Római strand, június 2-től pedig már a Pünkösdfürdői strand is fogad vendégeket. A vendégek kényelmét és biztonságát szolgálja, hogy az összes budapesti strandon már készpénzmentes fizetés került bevezetésre, így a fürdők területén kizárólag a pénztárakban feltöltött kártyát, vagy bankkártyát, illetve elfogadóhelytől függően SZÉP-kártyát fogadnak el. A pénztárakban feltöltött kártyát távozáskor nem kell leadni: az egyenleg az utolsó használattól számított 5 éven keresztül folyamatosan felhasználható, vagy visszaváltható, bármely a BGYH Zrt. által üzemeltetett fürdőben és strandon.

Az immár egész évben nyitva tartó Palatinus fürdő strandterületén idén egy csaknem 1000 nm-es új játszótér várja a gyermekeket, három korcsoportra külön kialakított játék blokkokkal, játszóvárral. Emellett, újdonságként, idén már egy vizes terepasztal is várja majd a gyerekeket, miközben egy gumi burkolatos lábtenisz pályát is kialakítottak és a kültéri fitness park területe is megújult.

 Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

A Paskál fürdőben május 15-én adják át a közel 90 nm vízfelületű, közvetlen épületkapcsolatos télen-nyáron használható kültéri ülő medencét, beépített sakk asztallal. Az iskolai szezon végére pedig mintegy 3000 nm-es új füves terület kerül átadásra, aminek eredményeként a Paskál fürdő már mintegy 3,8 hektár zöld területtel várja a látogatókat.

Emellett javában zajlik a Csillaghegyi fürdő fejlesztése, amit a tervek szerint még a nyáron átadásra kerül. A hegyoldalban épülő, 7000 nm-es, hatszintes létesítményben egy 33×25 méteres úszómedence is helyet kap, ami úszóversenyek és vízilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas lesz. A létesítményben tanmedence, wellness részleg, panorámás étterem, az egyik szinten pedig egy 500 négyzetméteres gyerekparadicsom is létesül, hogy a kisgyermekes családok számára egész évben biztosított legyen a fürdési lehetőség.

Nyáron számos családi, sport és gyerekprogram teszi még színesebbé a strandok életét. Várhatóan július 27-én a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére idén is megrendezésre kerül a Strandok Éjszakája program, melyhez a Budapest Gyógyfürdői Zrt. idén a megújuló Palatinus strandon megszervezésre kerülő programokkal csatlakozik.

A hétköznapi felnőtt belépők árai a tavalyi strandárakhoz képest a Pünkösdfürdői- és Csillaghegyi strandon változatlanok, a többi strandon maximum 100 Ft-tal emelkednek. Míg a felnőtt belépők ára 1.800-3.100 Ft, a kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas) jegyek ára 1.500-2.600 Ft között mozog. A strandok természetesen továbbra is kínálnak kedvezményes, családi belépőket, melyek ára 3.400-9.600 Ft. A Csillaghegyi fürdőben – az új wellness részleg megnyitásáig – a belépők ára hétköznap egységesen 1.000 Ft, hétvégén 1.200 Ft.

Élménykavalkád Gyulán

– Gyulán az idei év első felében nem a vendégélményre, hanem a működési- és üzembiztonságra fókuszáló beruházások zajlanak – fejtette ki Dombóvári Vanda a Gyulai Várfürdő kommunikációs igazgatója. A fürdő tavaly sikeres évet zárt: a vendégszámok meghaladta a 600 ezret, a bevételek pedig 4,4 százalékos növekedés mellett meghaladták az 1,3 milliárd forintot.

A fürdő vendégeinek többsége magyar, miközben a külföldiek többsége Romániából érkezik – arányuk a teljes vendégforgalom 20 százalékát teszi ki. Ami az árakat illeti: a teljes napi felnőtt jegy ára idén 200 forinttal, 2300-ról, 2500 forintra emelkedik. A Legyen „jegyes” akció keretében viszont a május 15-étől egészen augusztus 20-áig, a Gyulai Várfürdőbe lépve ajándék belépőjegy jár az Almásy-Kastély Látogatóközpont „Eltemetett vár”c. Kiállítására.

Jó hír az is, hogy a Várfürdő idén nyáron is a legkülönbözőbb műfajú szórakoztató programokkal, koncertekkel, tánc-, és sportbemutatókkal várja a vendégeket. A Minimax családi napok és Játékos családi hétvégék programsorozat természetesen továbbra is része a Várfürdő életének, miközben óriás LED Fal is lesz a Futball Világbajnokság idejére. Folytatódik a Nyári DISCO a medencénél: a nem csupán a fiatalok körében kedvelt nyári táncmulatság idén minden szombaton megrendezésre kerül úgy, hogy több, eltérő személyiségű disc jockey varázsolja minden szombaton tánctérré a 8,5 hektárnyi fürdő „legbulisabb” medencéjét, különböző élményekkel habpartyval, „hó”partyval, vagy akár fitnesz-, és divatbemutatóval fűszerezve. De emellett lesz Aquafitnesz, illetve klasszikus bábszínházi előadás minden pénteken és Ásványfesztivál, a szervezők színes kísérőprogramokkal – jazz koncerttel, hawaii hula tánccal, különleges sportokkal-, vagy éppen gyermek társastánc-bemutatóval – készülnek.

Fürdőfesztivál és fejlesztések Makón

Hamarosan rendkívül jelentős fürdőfejlesztések kezdődnek Makón – ismertette Az Utazónak Lajtosné Papp Noémi a Makói Gyógyfürdő Zrt. marketing csoportvezetője. A makói Hagymatikum jelenleg is üzemelő, egyik legfontosabb területe a gyógyászati részleg, ahol a makói gyógyvízre és a marosi gyógyiszapra épülő szolgáltatásokat vehetnek igénybe a vendégek. A wellnesst kedvelőket pedig élménymedencék, babavilág, szárazföldi játszóház, különleges szaunák, étterem, tanuszoda várja.

Ezen szolgáltatások bővülnek a következő attrakciókkal: a 18 és 25 év közötti célközönség igényeit kiszolgáló exkluzív Csúszdapark, a kistérségi szintű úszásoktatás lebonyolításában és az úszósport makói megteremtéséhez kulcsfontosságú Uszoda, valamint egy Új termálmedence, illetve a gasztronómiai kínálatot bővítő Ételudvar. Mindehhez társul az új Családi élményzóna azért, hogy a Luxury Travel Guide által 2018-ban az év Családbarát fürdőjének nyilvánított fürdő a korábbinál is jobb minőségben tudja kielégíteni ezt a célcsoportot. A fejlesztések várhatóan ősszel kezdődnek, ezért a nyári szezonban ez a rendezvényeinket illetve a kültéri medencék nyitva tartását nem fogja befolyásolni.

Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

Makón a látogatószámot és a bevételeket tekintve is emelkedő tendenciát mutatnak az eredmények, így a jó időjárásban bízva idén is további növekedésre számítanak. 2017-ben Romániából nagyjából 47 százaléka, Magyarországról 32 százaléka, Szerbiából 21 százaléka érkezett a vendégeknek. A nyári időszakban, hétvégén illetve ünnepnapokon is ugyanazok a belépő jegyárak a fürdőben, mint hétköznapokon: egy felnőtt napijegy 2600 forint, melyhez a szauna szolgáltatás további 1000 forintért érhető el. A vendégek szórakoztatására a szezonban több mint 30 rendezvénnyel színesítik a palettát. A nyár legjelentősebb rendezvénye a háromnapos Fürdőfesztivál, mely idén már ötéves hagyománynak örvend Makón.

Öt csúszdával indít a Zsóry fürdő

Fürdőnkben tavaly készült el az egész évben nyitva tartó fedett élményfürdő, amelyben a három csúszda mellett csésze alakú pezsgőfürdő, illetve fekvő masszázspadok, nyak- és vállzuhanyok, masszázsfülkék, buzgárok és hullámfürdő is a vendégek kényeztetését szolgálja – adott információt Szekeresné Vajda Erika a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő szakembere.

Az idei nyári szezontól újdonsága a fürdő nemrég elkészült csúszdaparkja, 5 különböző óriáscsúszdával, közte egy 4 pályás versenycsúszdával, amely időmérő szerkezettel van ellátva. A másik 4 csúszdából kettő testcsúszda, kettő pedig egy és kétfős csúszógumival használható. Az elkészült fejlesztések a gyermekes családok számára kívánja még vonzóbbá tenni fürdőt. A fedett élményfürdő vagy a csúszdapark kiegészítő jegy megváltásával vehető igénybe.

A mezőkövesdi Zsóry fürdőben tavaly május 1 és augusztus 31 között 429 milliós árbevételt értek el közel 258 ezres vendéglétszám mellett, ugyanakkor idén, a már átadott fejlesztéseknek köszönhetően a tavalyinál valamivel erősebb szezont és magasabb vendégszámot várnak. Hozzátéve: amellett, hogy a sok hosszú hétvége miatt bizakodóak, mivel a szezont nagymértékben befolyásolja az időjárás, nagyon reménykednek abban, hogy idén meleg nyár lesz.

Miközben év elején nem történt áremelés idén is tervezik a szezonális árlista bevezetését, ami április 28-tól előszezoni, majd június 16-augusztus 26. között a főszezoni árakat fogja tartalmazni. A fürdőben azt is megjegyzik, hogy a szezonban a fenntartási költségek növekedése – kötelező minimálbér emelés, karbantartási költségek növekedése -, miatt szükséges egy kisebb emelés az alap belépőjegyek, bérletek valamint az OEP által támogatott kezelések árában. Ugyanakkor a kiegészítő jegyek, szolgáltatások ára változatlan marad. A fürdőben a magyar vendékek vannak többségben – 70 százalékos arányban -, míg a külföldiek közül a lengyel vendégek érkeztek legtöbben.

A fürdőben a nyár legjelentősebb rendezvénye a Zsóry Fesztivál, melynek keretében július 13-án este Hooligans élő koncertre kerül sor, július 14-én délután pedig a Muzsika Tv felvétele vonzza a nagyközönséget.

A Balaton vonzásában Kehidán

Mivel a Balaton közeli fürdők jó idő esetén nehezebben boldogulnak, a tavalyi év nálunk nem tartozott a legjobbak közé, ugyanis összesen egy esős napunk volt, amikor pedig nálunk akár meg is duplázódik a vendégszám – fejtette ki Horváth Benedek a Kehida Termál Gyógy-és Élményfürdő értékesítési és marketing vezetője. Aki amellett, hogy az idei szezont tekintve bizakodó, az időjárás kiszámíthatatlansága miatt tarja nehéznek az idei jóslást is. A fürdőben, ahol a jegyárak nem változnak, egyébként medence felújítás zajlik, de lezárásának időpontja még bizonytalan.

Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

Csúszdák és családi programok Harkányban

– A Harkányi Fürdő 2016-ban indított, több szakaszból álló felújítási projektje idén is folytatódik, bár az igazán nagyszabású fejlesztések átadására csak 2019-ben kerül majd sor, így az idei szezon elsősorban a szórakoztató és szabadidős programok bővítésére fókuszál.– tudtuk meg a Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-től. 2017-ben a fürdő – ahol a vendégek 25-30 százaléka külföldi -, közel 160 ezer vendéget fogadott a nyári szezonban és az idei évet tekintve is bizakodóak. Annak ellenére, hogy 2018 elején a változó piaci- és jogszabályi környezet miatt a fürdő árainak módosítása elkerülhetetlenné vált az év folyamán további változást nem tervez a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő. Ahol már április 26-án megkezdődött az idei strandszezon és június 15-től már folyamatosan működnek a medencék, a nyári nyitva tartás pedig júliustól lép érvénybe.

Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

A fürdőben minden korosztálynak, minden korábbinál gazdagabb programkínálattal várja a zene, a víz és a napfény szerelmeseit. De azokat sem éri csalódás, akik pihenni és gyógyulni érkeznek Harkányba: a gyógymedencék és a klasszikus gyógykezelések mellett továbbra is többféle wellness és spa szolgáltatás áll a testi-lelki feltöltődésre vágyó vendégek rendelkezésére.

Ami a programokat illeti, május 5-én Rubint Réka, Anyák Napi Alakreform edzésén vehetnek részt a látogatók. Július 20-22. között kerül megrendezésre a XXV. Harkányi Fürdőfesztivál, ahol az évfordulóhoz méltó programkínálat várja a vendégeket. Fellép többek között a Neoton, a Wellhello, Caramel, Bye Alex és a Slepp, valamint helyi rajongók körében jól ismert Nihil Chips akusztik szórakoztatja a közönséget. Emellett néhány év kihagyás után tér vissza augusztusban a korábban nagy népszerűségnek és látogatottságnak örvendő Harkányi Hosszú Hétvége augusztus 18-20. között. A kitűnő hangulatról és a jól ismert slágerekről KisGrófó, Mc Hawer és a Tekknő, a Fresh, a Fiesta és az UFO csapata gondoskodik, de a látogatók Harkány Tortájára is leadhatják szavazataikat a hétvége során. Azok pedig, akik a nagy nyári rendezvényekről mégis lemaradnának, a Coca-Cola Strandparty és a Zenés Éjszakai Fürdők alkalmával vigasztalódhatnak.

Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?

A kisgyermekkel érkezők számára a fürdő tavasszal indította el új, Harkány+ elnevezésű programsorozatát, amelyek keretében a Gyermekvilág rész és a strand ifjú látogatóit, valamint szüleiket arcfestés, ugrálóvár, sakk szeánszok, valamint kreatív foglalkozások várják a szombati napokon. A kicsik emellett, a nyár folyamán számos játékos zenei és sportrendezvényen vehetnek részt. Május 27-én a Gyereknapi programok, júniusban, júliusban és augusztusban pedig a „Kalandra fel!” játékpark biztosítanak felhőtlen szórakozási lehetőségeket.

érsek m. zoltán

Legyél az első hozzászóló "Itt a strandszezon: hogyan válasszunk fürdőt?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*