Az állatorvos tanácsai

A nyári túrákra mindenképpen érdemes kutyánkat felkészíteni mind erőnléti szempontból és mind védelmi szempontból. Nyáron a nagy melegben igazán üdítő a kellemesen hűvös erdőben túrázni négylábú kedvencünkkel. A biztonságos túra előtt fontos, hogy a terepet és a túra hosszát kutyánk kondíciójának megfelelően válasszuk meg.

Ilyenkor érdemes figyelembe venni kedvencünk aktivitását, a meleghez való viszonyát, illetve hogy kezdők, vagy gyakorlott túrázók vagyunk kutyánkkal együtt. Általánosságban igaz, hogy a brachicephal (rövid orrú) kutyafajták (pl. mopsz, angol bulldog, pekingi palota pincsi) nehezebben bírják a hőséget, így velük mindenképpen csak rövid túrára induljunk el a kora reggeli, vagy késő esti órákban. Fontos figyelembe vennünk a túrázás előtt a kutya életkorát és esetleges betegségeit pl. elhízás, ízületi problémák. Ha megvagyunk a túra hosszának, illetve nehézségi fokának a kiválasztásával, akkor érdemes végig gondolni, hogy mit vigyünk mindenképpen magunkkal. A túra során nem csak mi, hanem kedvencünk is megszomjazik, így mindenképpen vigyünk magunkkal vizet és egy olyan eszközt amiben meg tudjuk itatni kutyánkat. Ma már nagyon sokféle praktikus eszközből tudunk választani. Vannak könnyen összecsukható és kis helyet foglaló, könnyű szilikon tálak, illetve olyan kulacsok, melyek tetejéből is tud inni kutyánk.

dr. Menyhárt Krisztina, a Fressnapf szakértője

Fontos, hogy időnként álljunk meg, pihenjünk és itassuk meg kedvencünket. Ha van rá lehetőségünk, akkor nyugodtan hagyjuk, hogy egy patakban, vagy tavacskában frissüljön fel kedvencünk, majd újult erővel folytathatjuk túránkat.

A nyári túrák alkalmával is nagyon fontos a külső élősködők (bolha, szúnyog és a kullancs) elleni védekezés. Sajnos ma már Magyarországon is előfordulnak a dirofiláriózist (szív- és bőrférgesség) terjesztő szúnyogok. Így fontos, hogy ne csak a kullancsok ellen védekezzünk nyáron, ha nem a szúnyogok ellen is.” – mondja dr. Menyhárt Krisztina, a Fressnapf szakértője.

Ma már nagyon sok olyan állatgyógyászati készítményt vásárolhatunk, amely a szúnyogoktól is védi kutyánkat. A készítmények beszerezhetők az állatorvosoknál, de, a Fressnapf Egészségközpontban is megrendelhetőek. Nagyon fontos, hogy figyeljünk a használati utasítás szerinti hatóidőre: arra, hogy mennyi idő kell, amíg a kutya teljes védettséget szerez az élősködők ellen, illetve milyen gyakran kell alkalmazni a készítményt.

„Mivel a biológiában semmi nem száz százalékos, a túra után érdemes mindig átvizsgálni négylábú barátunkat. Sűrű fésűvel fésüljük át és nézzük meg, hogy a fültőnél, faroktőnél, vagy a lágyéknál nem kapaszkodott-e meg a vérszívó. A kullancsok az első órákban csak keresik a helyüket, ilyenkor általában még a szőrről tudjuk eltávolítani. Ha már befúródott az állat testébe, a kullancskiszedő kanál, vagy csipesz – amit mindig érdemes magunkkal vinni -, segítségével a lehető leghamarabb a kullancs teljes testét el kell távolítani. Ezután mindig figyeljük kutyánkat és ha pár napon belül valamilyen furcsa dolgot észlelünk, akkor azonnal keressük fel állatorvosunkat.”

Hasznos lehet az ultrahangos szúnyog és kullancsriasztó is. Humán változata a gazdi számára is biztonságot ad. Mivel az apró, legfeljebb gyufásdoboz, de akár ceruzaelem méretű eszköz ultrahangot kibocsátva riasztja el a vérszívókat, fontos, hogy se a gazda ruházatán, se a kutya nyakörvén semmi ne takarja le semmi a készüléket.

„Egy nyári túránál fontos, hogy odaúton hűvös levegőt biztosítsunk az autóban és amikor visszaindulunk, előbb szellőztessünk, nehogy hőgutát kapjon a kutyus. A kutyák, az emberrel ellentétben nem tudnak az egész testükön hőt leadni, izzadni, csak lihegéssel illetve a talppárnájukon keresztül tudnak megszabadulni a felesleges hőmennyiségtől”- teszi hozzá Menyhárt Krisztina.

Fontos, hogy a túra csak akkor lesz boldog közös élmény, ha mindketten biztonságban vagyunk és semmilyen váratlan vendéget nem viszünk haza!