Szögliget: megújult a Szádvár – Új élményforrások az itthon utazóknak

Fotó: nkvp.hu

Aki az elmúlt években úgy döntött, hogy a hazai nyaralást választja, örömmel tapasztalhatta, hogy sokkal több élményforrás várja a honi utazókat, mint ahogy azt a felületes szemlélő gondolta. Jó hír, hogy mindeközben a már meglévő, vonzó úticélok mellé újabbak is felsorakoztak az elmúlt időszakban.

Látogatóbarát kirándulóhellyé vált az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget határában, a Várhegy tetején álló Szádvár középkori erődítményének romegyüttese. A mesés természeti környezetben biztonságos látogatói útvonalak és kilátópontok, padok, illetve piknik pontok várják az ide érkezőket. Az egykori erődítmény különlegessége, hogy hazánk legnagyobb alapterületű várai közé tartozik, amit a történelmi Magyarország legkisebb vármegyéjében, Torna vármegyében építettek fel egykoron: az első írásbeli emlék 1268-ból való.

Fotó: szadvar.hu

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) által koordinált Nemzeti Várprogram keretében az Alsóvár vált a komplexum fogadópontjává. Ugyanitt egy tölgyfa gyilokjáró ( az elnevezés az egykoron a várvédők számára kialakított harcállásra utal), valamint a 8-12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is bejárható lett. A keleti, északi és nyugati bástyák előterében emellett az újonnan létrehozott kilátópontok garantálnak parádés panorámát a látogatóknak. A Belsővár nyugati udvarában pedig már fedett helyen láthatók a területen évszázadok óta szétszórva hevert középkori faragott kövek. A minden nap ingyenesen látogatható szögligeti Szádvár, az ország legnagyobb, 370 fokos várbeli tereplépcsőjével várja a látogatókat.

Kocsis Erika