Az egész világ egyetlen kis tóban

A dán Søren Poulsen 1944-ben munka közben talált egy érdekes formájú követ. Ez inspirálta, hogy megalkosson egy egészen egyedülálló miniatűr világtérképet, amelyet a rákövetkező 25 év alatt teljesen egyedül, segítség nélkül felépített egy tóban. Kis világa mára igazi turisztikai látványossággá nőtte ki magát.

Hobro-t, a kis dániai várost talán még a tapasztalt, Dániába rendszeresen járó turisták közül sem ismerik sokan, ennek ellenére mégis egyedülálló látványosságot tartogat az odalátogatók számára: a Verdenskortet nevű szabadidőpark tavában fekszik ugyanis „az egész világ”, amelyet egyetlen ember kövekből épített fel.

A még ma is egyedinek számító világtérkép története 1944-ben kezdődött –  meséli Flemming Cassøe, a Verdenskortet Szabadidő Park mai vezetője. Søren Poulsen kis telket vásárolt a Klejtrup-tónál, amelynek egy részét szerette volna kövekkel szárazfölddé alakítani. Eközben talált egy furcsa alakú kődarabot, amelynek formája Dánia egyik országrészére, Jütlandra emlékeztette. Poulsen szerette a világot, és nagyon érdekelte a földrajz – mondja Flemming  Cassøe – ezért a világtérkép megépítésével régi álmát akarta megvalósítani.

IMG_1381

Poulsen világtérképe az egész világ egyetlen ilyen jellegű, gyalog bejárható térképe  – az odalátogatók nagy örömére

A látványosság nem más, mint egy életre kelt álom, amelyet az Amerikából hazatérő Poulsen 25 éven át teljesen egyedül épített, minden gépi segítség nélkül, mindössze csupasz két kezével, és olyan egyszerű szállítóeszközökkel, mint a talicska és a szánkó, amelyekkel a részben tonnányi kődarabokat odaszállította. Az ehhez szükséges pénzt még 1909-29 között spórolta össze az USA-ban, ahol matrózként és ácsként dolgozott. Amikor meghalt az édesanyja, visszatért Dániába, és megvásárolta azt a telket, amelyen ma a Verdenskortet Szabadidőpark áll.

Sorban egymás után kirakta kőből  a különböző országokat és kontinenseket, míg végül elkészült a teljes, miniatűr formájú világ. A park vezetője szerint ez a világ legnagyobb, gyalogszerrel bejárható térképe. Különös, de igaz: azért, hogy a méretarányok pontosan stimmeljenek, Poulsen úr zsírpapírt fektetett egy földgömbre, és úgy másolta át a földrészek kontúrjait.

park

Felülről nézve valóban mély benyomást kelt Poulsen úr hagyatéka

A május elejétől szeptember végéig tartó szezonban ma már évente 40.000 látogató keresi fel a helyet, hogy megnézhesse Paulsen úr művét, aki egészen 1969-ig töretlen lelkesedéssel dolgozott élete ezen fő célján. Akinek kedve van, csónakot is bérelhet, hogy beutazza vele Paulsen úr óceánjait.

A gyerekek csónakkal is "körbeutazhatják a Földet"

A gyerekek csónakkal is “körbeutazhatják a Földet”

A „térkép” mellett van még egy állatsimogató kert is gyerekek számára, lehet minigolfot játszani vagy egyszerűen csak piknikelni. Soren Poulsen szülőháza egyébként még mindig a parkban áll.

– kstrompf –

 

Legyél az első hozzászóló "Az egész világ egyetlen kis tóban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*