Az Érchegység csodái – újabb világörökségi helyszín Szászországban

Az UNESCO-világörökségi bizottság Bakuban megtartott ülésen úgy határozott, hogy felveszi a világörökségi listára az Érchegység bányászati régiót. A Muskaui Park már 2004-ben közös lengyel-német világörökségként megkapta ezt a címet.

Több mint 8 millió turista dönt minden évben úgy, hogy felkeresi Szászországot a térség nemzetközi hírű művészeti és kulturális látnivalói, természet szépségei miatt. A vidék egyik vonzereje volt már eddig is az Érchegység, hiszen évente több mint egy millió turista látogatott el ide, és összesen hárommillió vendégéjszakát töltött itt. Ez a szám ezután alighanem sokkal nagyobb lesz: a régió felkerült ugyanis a világörökségi listára. Ez pedig Veronika Hiebl, a Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen ügyvezetője szerint még inkább felpezsdíti majd a régió turizmusát.

Ez a térség Szászország egyik legkedveltebb üdülési régiója. Az idilli tájak, a páratlan folyóvölgyek, a festői városok rendkívül vonzóvá teszik a vidéket, amelynek különleges jellegzetessége, hogy a 800 éves bányászat múlt megannyi emléke behálóz mindent: a faúsztatási csatornáktól kezdve a bányabejáratokon, kincseskamrákon át a bányadombokig, bányászvárosokig lépten-nyomon felelevenedik a múlt. Sehol máshol Németországban nem találunk ennyi bányászati emléket.

A régió híres mélyen gyökerező hagyományairól és szokásairól is, amelyek itt még ma is a mindennapok részei. Így például a hegyi parádék fontos részét képezik az Érchegység karácsonyi időszakának. Különlegesség az is: az Érchegység bányászati régió határon átnyúlóan fedezhető fel. A térség 22 részből áll: 17 a németországi, 5 pedig a csehországi oldalon található.

Szászország már két világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, hiszen a Muskaui Park már korábban elnyerte ezt a kitüntető címet.

További információk itt.