A Christkindlmarktok meséi – A karácsonyi vásárok varázslatos világa

Nürnberger Christkindlesmarkt | Nuremberg Christkindlesmarkt

Hivatalosan advent első vasárnapjától kezdődik a karácsonyra való felkészülés, ám mivel a kereskedelem manapság egyre türelmetlenebb, sok helyütt már hamarabb is megnyitnak az ünnepi hangulat megalapozói, a karácsonyi dallamokkal és mézes finomságokkal fűszerezett, a fenyő illatával átszőtt adventi vásárok. Az elvarázsoló fényeikkel is mesebeli környezetet teremtő Christkindlmarktok közül most két különleges helyszínt mutatunk be.

A Marienplatz havas meséje Münchenben

A Magyarországhoz legközelebb eső német nagyvárosban, Münchenben, ahol az ötszáz éves krampuszfutás hagyományát is felelevenítik, advent idején több karácsonyi vásárt is találhatunk. Közülük méltán a leghíresebb a városháza, a Marienplatz ünnepi forgataga. Ahol, különösen az esti fényáradatban, a 30 méter magas, 2500 égővel feldíszített karácsonyfát figyelve, joggal érezzük úgy, hogy a high-tech univerzumából rövid kirándulást teszünk a régmúlt ünnepek magával ragadó világába.

A szomjasan vagy netán éhesen érkező turista talál itt magának mindent, mi szem-szájnak ingere, a sült kolbásztól, a bratwursttól a forralt borok-puncsok széles választékán át egészen a fahéjas-fűszeres édességekig.

De a gasztronómia csak a legkisebb része a vásárnak, amit a hagyomány szerint még ma is árupiacnak hívnak. Ennek megfelelően az apró játékok, a kézműves termékek és a karácsonyi díszek legnagyobb kínálatából választhatunk a „Christkindlmarkton”.

Ha pedig a kóstolásban, a vásártúrában kifáradtunk, remek kikapcsolódás, ha megállunk, és rácsodálkozunk a kézműves termékek készítésének titkaira, vagy belefeledkezünk a karácsonyi dalokat éneklő, ünnepi darabokat bemutató társulatok előadásaiba.

Nürnberg téli varázslata

Az, hogy valójában melyik lehet a legszebb német adventi vásár, csak az tudja eldönteni, aki legalább a legnevesebb karácsonyi kavalkádokat látta már.

Egy azonban bizonyos: a minimum a „másik legszebb” német adventi forgatagnak tartott nürnbergi adventi vásár is olyan díszbe öltözik ilyenkor, amelynek látványa egy életre megmarad az ember emlékezetében.

A szépséges Miasszonyunk temploma körül zajló, több mint ezerötszáz kis faházat felvonultató esemény története egészen a 16. század közepéig vezethető vissza.

A hatalmas vásár minden évben advent első hétvégéjén nyílik, és egészen szenteste napjáig élvezhetjük az izgalmas, látványos kínálatot, programsorozatot, ahol kiemelten gondolnak a gyermekekre is, akik a kétszintes körhinta és a ringlispíl, az óriáskerék és a gőzmozdony által húzott kisvonat kipróbálása után a Télapó házát is felkereshetik, ahol a szeretteinknek szóló apró ajándékcsomagokat is feladhatjuk.

Az ünnepi időszak fényét növeli a Christkindl-választás, ahol minden alkalommal csak egy nürnbergi, 16 és 19 év közötti, szőke, hullámos hajú leány lehet a befutó, aki később – a kórházakban, idősek otthonában is látogatást téve – a vásár nagykövetévé válik.