Az EU két országot felvett a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listájára

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Bahreint és az Egyesült Arab Emírségeket – közölte az uniós tanács.

Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé listáját, melyen jelenleg Ausztrália, Bahrein, Chile, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Kanada, Katar, Kuvait, Jordánia, Ukrajna, Uruguay, Új-Zéland, Ruanda, Szaúd-Arábia és Szingapúr szerepel. Az ajánlás alapján mostantól az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vontokozó korlátozásaikat a listához adott két ország állampolgárai esetében is.

A listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljes adagját megkapták. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti. Az Európai Unió Tanácsa ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok – a teljes átláthatóság biztosítása mellett – csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat.

Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne – tették hozzá. Az uniós tanács kéthetente felülvizsgálja és adott esetben frissíti a listát. (MTI)