Júniustól megszűnik az uniós roamingdíj!

Június közepétől extra költségek nélkül tudunk majd emailezni, navigálni, képeket feltölteni vagy telefonálni az EU területénJúnius közepétől megszúnik a roamingdíj, és extra költségek nélkül tudunk majd emailezni, navigálni, képeket feltölteni vagy telefonálni az EU területén

Megszavazta az Európai Parlament csütörtökön a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az állampolgárok júniustól a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák az adatkeretüket az Európai Unió területén.

“Nagy győzelem ez az európai fogyasztók számára. Június közepétől megszűnik az uniós roamingdíj, és extra költségek nélkül tudunk majd emailezni, navigálni, képeket feltölteni vagy telefonálni” – idézte az MTI Miapetra Kumpula-Natri szociáldemokrata finn jelentéstevőt.

A szavazás eredményét Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos is üdvözölte. “Az EU-ban az emberek 2017. június 15-től anélkül válthatnak majd utazás közben adatkapcsolatra, hogy tartaniuk kellene a magas számláktól” – mondta.

“Közel tíz év után az EU véglegesen felszámolja a roamingdíjak problémáját, amely már a mobiltelefonok korszakának kezdete óta gyötri Európát. A magas költségek anomáliát jelentettek egy olyan kontinensen, ahol az emberek szabadon mozoghatnak az országok között” – fogalmazott Andrus Ansip.

Az országhatárokat átlépő, “barangolásos” mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingdíjak az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg eltűnnek ezek a tarifák az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében.

Kivételt ez alól a “visszaélésszerű”, évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, SMS-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel. Utóbbi fokozatosan csökkenni fog: ilyen esetben 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.

Legyél az első hozzászóló "Júniustól megszűnik az uniós roamingdíj!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*