Az Ilona-völgyi vízesés csodája – programajánló

Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb természetes zuhataga. A Mátrában található, Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre délkeletre.

A vízesés függőleges fala egy hozzávetőleg 60 méter széles katlan vége, magassága pedig 10 méter. A természetes szépséget egy pihenőhelyekkel tarkított, piknikezésre alkalmas, gesztenyefákkal kísért sétaúton keresztül lehet megközelíteni. Tökéletes nem csak a túrázni vágyó fiataloknak, hanem családoknak is, ugyanis az útvonal szinte teljesen ki van betonozva, így akár babakocsival is lehet sétálni, csak az utolsó 200-300 méter jelenthet kihívást a kisebb emelkedőkkel, és a földből kikandikáló gyökerekkel.

Az ösvény végén pedig végre megpillanthatjuk a kis forrásból induló Ilona-patakot, ami a Marhád és a Cserepes-tető meredek oldalai közt csordogál, több helyen töri át magát a sziklák résein, és végül az utolsó akadályt legyőzve, pont az orrunk előtt zuhan alá. A víz zubogó hangja és szikrázása mellett hatalmas, 20-30 méter magas bükk óriások, valamint különböző méretű kavicsok és sziklák kápráztatják el a turistákat.

Nem messze a vízeséstől található egy tanösvény is. A 6,5 km hosszú tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be. Az Ilona-völgy határvonal az eocén és a miocén vulkáni képződmények, valamint az oligocén tengeri üledékes kőzetek között. Állomások jelzik az Etelka-tárót amit Orczy báró nyittatott 1780-ban, a Timsós-fejtést, a Szent István csevicekutat, az Ördöggátakat és a vízesést is.

Király Réka