Az iskolaszünet slágere Egyiptom

Az őszi szünet a szilveszternél is jobb időszak az utazási irodáknak – magyarázta egyszer egy utazási szakember, mondván ilyenkor a családok utaznak és limitált a választási lehetőség, mert a mediterrán világ már, az egzotikus országok többsége az időjárás miatt még nem jó a pihenéshez. A Mindenszentek és az iskolaszünet úgy tűnik, most is teltházat hoz, amelynek egyértelmű nyertese Egyiptom.  

 

05.SharmelSheik_066-400x300.jpg

-A 4-5 napos városlátogatásoktól az egyhetes nyaralóprogramokig (Tunézia, Egyiptom, Törökország) több féle kínálatot vonultattunk fel és a helyek szinte már hetekkel ezelőtt beteltek, így már most látjuk, hogy mintegy 20 százalékkal nagyobb lesz a forgalmunk, mint tavaly ilyenkor – elemez Komora Zoltán az Ibusz turisztikai igazgatója. A legnépszerűbbek a városlátogatások, a szervezett körutazások, Egyiptom és Tunézia. A forint gyengülése ellenére igyekeztek tartani a tavalyi árszintet és ahol ez nem sikerült ott is csupán 5-8 százalék körüli áremelkedést érvényesítettek a forint gyengülése miatt. Az utazók anyagi helyzetének átrendeződésével kapcsolatban kifejtette: már a tavalyi évtől érződik a foglalások és az utazás közötti idő rövidülése és a lehető legkedvezőbb – vagyis akciós – ár kivárása. A kint tartózkodási idő is csökkent. De miközben növekedett az alacsonyabb árfekvésű utak iránti kereslet, az egyes árkategórián belül mindenütt a lehető legmagasabb színvonal és minőség elérésére törekednek az utazók. Komora Zoltán a Szilveszter kapcsán is bizakodó, az előfoglalások alapján 15-20 százalékos forgalomemelkedést vár.

 

05.SharmelSheik_111-400x300.jpg

A kiutazásnak betesz a forint mélyrepülése

– Az összes charter járatunk már most teltházas – összegez Zám Tibor a Best Reisen cégvezetője. – Egyiptomba 4 – eggyel több, mint tavaly -, Tunéziába és Törökországba 1-1 járatunk van.  A Kanári szigetekre is több a charteres utas, és a körutazások, illetve egyéni utazások iránt is nagyobb az igény, mint 2010-ben. Jó hír, hogy Egyiptom és Tunézia – a politikai helyzet miatt -, olcsóbb lett, ugyanakkor a forint gyengülése miatt a többi desztináció ára nagyjából 10 százalékkal nőtt. Szavai szerint Egyiptom – amely októberben egyébként is a búvárok kedvence -, azért a legnépszerűbb, mert ott ilyenkor a legkellemesebb a hőmérséklet és bár a szünet idejére enyhén emelték az árat, még mindig jóval olcsóbbak, mint korábban. Törökország viszont hiába olcsóbb a szezon elmúltával, az emberek nehezen hiszik el, hogy az idén kifejezetten strandidő van a tengerparton. Ugyanakkor a forint mélyrepülése az elmúlt két hónapban nagyon rosszul érintette a szakmát – teszi hozzá, kifejtve, hogy Szilveszterre még nincs komoly érdeklődés. Így december vége felé nagy kapkodásra lehet számítani, mert mire a magyarok foglalni kezdenek, már elfogynak a helyek. A november és a december eleje a szokásoknak megfelelően, várhatóan gyenge lesz. Részben a forint tragikus árfolyama miatt, részben mert az őszi utazások túlzottan a szünetre koncentrálódnak és általában egy hónapra van szükség ahhoz, hogy a piac ismét magára találjon.  

-Mivel nálunk a forgalom zömét a távoli desztinációk adják, az őszi szünetet tekintjük a téli szezon kezdetének – elemez Wilberding Katalin a Dertour ügyvezető igazgatója. – Mivel az árualapunkat számos európai országban értékesíti a Dertour, ilyenkor mi már küzdünk a férőhelyekért és a repülőjáratok is szinte mindegyik desztinációra hetek óta tele vannak. Ennek ellenére így is jelentős mennyiségű foglalásunk van az őszi szünetre. A legnépszerűbb őszi desztinációk az Egyesült Arab Emirátusok, az Indiai Óceán szigetei és a Karib térség. Az iroda helyzete annyiban könnyebb, hogy áraik euróban vannak megadva, így a forint ingadozásának megfelelően, nem kell megváltoztatni azokat.

 

05.SharmelSheik_113-400x300.jpg

Futni kell a szilveszteri helyekért is

– A Neckermannál nagyjából ugyanannyi az utas, mint tavaly. Egyiptom a Kanári szigetek és Törökország teltházas, a külföldi városlátogatásokra és egyes belföldi szállodában még van valamennyi hely – mondja Kanizsai Zsuzsa a Neckermann értékesítési vezetője. Áraik a tavalyi szinten vannak, sőt egyes esetben még annál is kedvezőbbek. Tapasztalatai szerint a Szilveszter még kicsit távolinak tűnik: az utazni vágyok ugyan már érdeklődnek, de még sokat gondolkodnak a végleges döntés előtt. Pedig célszerű lenne minél hamarabb lefoglalni az utakat, mert külföldön már sokkal aktívabban az utasok, s így félő, hogy később a magyarok már nem kapják meg az általuk kiválasztott szálláshelyet, vagy repülőjegyet. Ez a tendencia főleg a távoli, egzotikus céloknál tapasztalható: Szilveszterkor nagyon népszerű Thaiföld, Kenya, Bali és Szingapúr.

A hazai online utazási piac egyik első szereplőjének számító hurrányaralunk.hu ügyvezető igazgatója, Habóczki Zsolt azt tapasztalja, hogy amíg tavaly már október elején minden hely elkelt, az idén az utolsó napokra is várható foglalás, ami a megváltozott utazási szokásoknak, az utolsó pillanatban hozott döntéseknek is köszönhető. A viszonteladóként tevékenykedő irodánál a forint gyengülése ellenére sem emelkedtek az árak. Most az online piacon – ahol a hazai utak iránt valamelyest csökkent a kereslet -, a legnépszerűbbek a mediterrán hajóutak és a ciprusi utak iránt mutatkozik még a megszokottnál nagyobb érdeklődés. Egyiptom és Tunézia pedig visszanyerte régi fényét.

 

Érsek M. – Bényei Z.    

Legyél az első hozzászóló "Az iskolaszünet slágere Egyiptom" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*