Az osztrák vendéglátóhelyeken is tilos lesz a dohányzás

A 2015. április 10-én ismertetett tervezet szerint a vendéglátóhelyeken kívül a dohányzás tilos lesz majd a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, azonban a tilalom nem vonatkozik majd a szállodákra. A hotelekben kialakíthatnak dohányzó-helyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad majd felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek 2016 júliusáig önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményekben részesülnek – tudósított az MTI Bécsből.

Sabine Oberhauser egészségügyi miniszter történelmi egészségmegőrző lépésnek nevezte a jogszabályt. Úgy véli, a szabályzás kiterjed majd az elektromos cigarettákra is, mert ezek is függőséget okozhatnak, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki egészségkárosító hatásukat. A miniszter hangsúlyozta: a többi minisztériummal és egészségbiztosítási pénztárral is együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy a fiatalok soha ne próbálják ki a cigarettát, vagy minél előbb szokjanak le róla.

A több mint 144 ezer tagot számláló vendéglátó-ipari szakszervezet, a Vida üdvözölte a döntést, és reményét fejezte ki, hogy a legtöbb vendéglátóhely már 2018 előtt dohányfüstmentessé teszi a helységeit. Az Osztrák Hematológiai és Onkológiai Társaság elnöke áttörésnek nevezte a szigorítást. Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) turizmusért felelős vezetője azt szorgalmazta, hogy a vendéglátó-ipari egységek a szállodákhoz hasonlóan szintén létrehozhassanak külön dohányzóhelyiségeket.

Egy 2012-es közvélemény-kutatás szerint az osztrákok csaknem harmada, a férfiak 38, a nők 27 százaléka dohányzik.

Legyél az első hozzászóló "Az osztrák vendéglátóhelyeken is tilos lesz a dohányzás" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*