Az újjászületett Harkány

Aki hosszú idő után újra ellátogat Magyarország egyik legnépszerűbb fürdővárosába, sok változást érzékel majd. Aki pedig először teszi itt tiszteletét, azt is lenyűgözi a város hangulata, ami többek között egy, a napokban lezárult kétéves projektnek köszönhető.

Utazas02_HARKANY GYOGYFURDO10.JPG

Harkány hírnevét kétségtelenül az itt felszínre törő víz alapozta meg, melynek története mintegy 200 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az 1820-as években, a mocsarak lecsapolásakor a jobbágyok fájó lábukat a vízbe mártva panaszaik megszűnését tapasztalták. A terület akkori tulajdonosa, gróf Batthyány Antal, kihasználva a hír gyors terjedését, létrehozta a fürdőt. Az egyre nagyobb népszerűség megkövetelte a bővítést, 1865-ben pedig Zsigmondy Vilmos vezetésével 34,77 méteres mélységig ástak le, és az ország első hévízkútjából 62,5 °C-os víz tört elő.
A gyógyvízzé minősítés nem késett sokáig: az összetételét tekintve a kénes vizek csoportjába tartozó alkálihidrogén-karbonátos folyadék számtalan gyógyhatással bír. Emésztőrendszeri, mozgásszervi, egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegségek, különösen a pikkelysömör kezelésére alkalmazzák. Jótékony hatása légzéskor is érezhető: a levegővétel szaporábbá és mélyebbé válik. A nyálkahártyában és az ízületekben lerakódott kén emeli a C-vitamin-szintet, javul a szervezet kénháztartása. Fogyasztása ugyancsak jótékony hatású: a sav kiválasztásának fokozása következtében csökkenti a gyomorsav termelődését, és ajánlott gyomorhurut kezelésére is. Inhaláláshoz szintén javallott. A kénes gyógyvíz az ízületi gyulladásoktól szenvedők mellett a műtéten átesett, ideiglenesen mozgáskorlátozott és baleseti utókezelést igénylő betegek között is igen népszerű.

Légifelvétel.jpg

Természetesen nemcsak a gyógyulni, de a felfrissülni és szórakozni vágyók előtt is nyitva állnak a városközpontban, mintegy 13,5 hektáros ősparkban helyet foglaló, mára valóságos komplexummá vált Harkányi Gyógy- és Strandfürdő kapui. Az itt található hét medence összesen 8000 négyzetméter vízfelületet alkot. A gyermekmedencétől kezdve a pezsgő- és csobbanómedencén át az úszómedencéig a család minden tagja megtalálhatja a neki valót. Természetesen a vízi élményekről sem kell lemondani: a bátrabbak csúszdáról csobbanhatnak a hűs habok közé. Ha csoportos programra támadna igény, animátorok gondoskodnak róla, hogy senki ne unatkozzon. Mozogni, labdázni, esetleg napozni vagy az árnyékban meghúzódni is bőven van lehetőség a strand területén.
Ha gyógyvízzel teli medencébe készülünk, minden esetben tanulmányozzuk a medence oldalára kiírt instrukciókat! Mivel ez a típusú víz dózisfüggő, fontos betartani a kiírt maximális időtartamot, amit ajánlatos benne eltölteni, gyermekeknek pedig nem javasolt a használata.
Nem lenne teljes a kínálat, ha nem szerepelne a fürdő repertoárjában olyan választék, mint a pezsgő- és masszírozómedence vagy a szauna. Masszőrök állnak készen a vendégek teljes ellazítására, aki pedig szépülni óhajt, kozmetikai, szépség- és egészségmegőrző kezelésen vehet részt. A fürdő nagyságát jelzi, hogy naponta akár 800 vendég kezelésére is sor kerülhet.
Ahhoz, hogy a vendégek gondtalanul élvezhessék az egész napot a fürdőben, vendéglátó-ipari egységek állnak rendelkezésre.

Harkany_HotelDrava_Wellness_Kadfurdo_HD.JPG

A kórház az elmúlt 50 évben több tízezer beteg panaszait enyhítette vagy szüntette meg. Modern balneológiai és fizikoterápiás részlegével, kitűnő szakemberek segítségével számtalan páciens távozott elégedetten. Az itt felszínre törő vizet különös sikerrel alkalmazták meddőség ellen: régebbi vizsgálatok szerint a kezelésben részt vett nők 30%-a esett teherbe.
A wellness szerelmesei nem csak a fürdőben és a kórházban vehetnek igénybe különböző kezeléseket. A legtöbb harkányi szálloda igyekszik minél magasabb szinten teljesíteni a vendégek igényeit, így választék bőven akad. Nem kell tőle tartani, hogy szállás nélkül marad az ember: a kereskedelmiek mellett ugyanis több mint 100 magánszálláshely közül is lehet választani.
A „reumások Mekkájaként” is emlegetett település nemcsak gyógyvizével, hanem csodás környezetével is hozzájárul a látogatók teljes kikapcsolódásához. A természet közelsége, a város mikroklímája a felelős többek között Harkány egyedi hangulatáért. A városban sétálva csodálatos élményekben lehet részünk. A Tere-hegyen áll a református templom, amely a 18. században, a falu népének összefogása eredményeképpen épült fel. Barokk orgonája egyedülálló az egész kontinensen. Az épületen 2011-ben felújítást hajtottak végre, melynek során a toronysisakot restaurálták.

02.jpg

A település katolikus temploma a Jézus Szíve nevet viseli. Modern épülete 1988-ban készült el. Külső falán Morvai László tűzzománc alkotásai, a Stációk láthatók, a templomkertben pedig a látogatók mindennap megtekinthetik a magyar történelem állomásait.
Különleges élményben lesz része annak, aki ellátogat a Többdimenziós Művek Múzeumába. Futó László Pál múzeuma ugyanis pasztell- és akvarellfestményeket, domborműveket és dinamikus objektumokat tár a kíváncsi szemek elé. Az épületen végigsétálva a látogató speciális szemüvegen keresztül nézve térhatású alkotásokként látja a műveket, és nemcsak három, de négy, öt, sőt a világon egyedülálló módon hat dimenzióban csodálhatja meg őket.
A település főutcája a Kossuth Lajos utca, ahol maga a fürdő is megtalálható. A legtöbb hotel itt létesült, és éttermekből is bőven akad választék.

Igazi, hamisítatlan magyar ételekért, különösen halspecialitásokért érdemes a Sziget Csárdát útba ejteni, amely elhelyezkedésével tovább fokozza a hangulatot: a fürdőhöz közel, egy kis tó közepén található. Az ország vizeiben megtalálható halak csaknem mindegyike szerepel az étlapon. Szinte végtelen a ponty, harcsa, pisztráng, süllő, csuka és kecsege elkészítési módja, éppúgy, ahogy a vadhúsoké. Nem elhanyagolhatók az étterem egy fogásra kiszabott mérsékelt árai sem. A kedves kiszolgálás, az élő zene és a rendelkezésre álló táncparkett csak további magaslatokba emeli az itt szerzett élményt.

Harkány egyik legszebb kerthelyiségével büszkélkedhet a város főutcáján található Ametiszt Hotel étterme, amely szintén a magyaros ételek terén jeleskedik. Az öreg platánok által biztosított árnyékban olyan fogások élvezhetők, mint a malacsült, a marhapörkölt vagy a hamisítatlan cigánypecsenye.
Amennyiben nemzetközi ízekre vágyunk, kívánságunk akkor sem marad figyelmen kívül: a hotelek többségének éttermében, illetve a város számos vendéglőjében találkozhatunk mediterrán ízekkel.
A mediterrán hangulat nemcsak a gyomrunkat ejti rabul, hanem egyéb érzékeinket is. A városban sétálva ugyanis ez az életérzés kerít minket hatalmába. Harkány fürdővárosi mivolta, illetve gyönyörűen rendben tartott, folyamatosan szépülő terei és utcái biztosítják ezt az életérzést. Megérdemelten, hiszen a Harkányi Turisztikai Egyesület mindennapos munkájával keményen megdolgozott ezért, és a mai napig is azon munkálkodik, hogy az egyre népszerűbb település még szélesebb körben ismert legyen.

– A Harkányi Turisztikai Egyesület az Új Széchenyi Terv által nyújtott lehetőségeket kihasználva 2010–12 között vitte véghez „A Harkányi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet létrehozásának szakmai megalapozása” nevezetű projektet. Elsődleges feladatunk Harkányfürdő versenyképessé tétele, fejlesztése, népszerűsítése és a vendégfogadás körülményeinek, feltételeinek javítása, minőségi átalakítása – sorolja Sarkadi Eszter, az egyesület titkára, munkaszervezetének vezetője. A projekt sikeresen zárult, és pár hónapig együtt futott a legújabbal, amely a város hazai és nemzetközi megismertetését és népszerűsítését szorgalmazza, és Harkány fürdővárosi státuszát hangsúlyozza.
A megvalósult tervek úton-útfélen szembeköszönnek: megújul a Gyógyfürdőkórház, szökőkút létesült, és gyönyörű sétányokon tehetünk gyalogtúrát. Ezzel azonban koránt sincs vége a felsorolásnak, győződjön meg mindenki a saját szemével a kézzelfogható megújulásról!

Rohanó világunkban sajnos hajlamosak vagyunk magunkat és egészségünket alárendelni a mindennapoknak. Időnként azonban álljunk meg, szálljunk ki a mókuskerékből, és töltődjünk fel a természet ajándékaiból! Vezessen utunk egészen az ország déli részéig, hiszen Harkányban garantáltan kincsre bukkanunk!

Belépőjegyárak a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben:

Napijegy (egyszeri belépésre):
Felnőtt: 1400 Ft
Diák és nyugdíjas: 1000 Ft
Családi jegy: max. 2 felnőtt x 1400 Ft + 500 Ft gyermekenként (14 éves korig)
Csoportos felnőtt (min. 15 fő): 1000 Ft
Délutáni jegy (15.00 órától): 1000 Ft
Esti jegy (a zárásig számított 2 órára): 600 Ft

Bérletek:
Felnőtt: 8400 Ft
Kedvezményes: 6000 Ft

Átlépőjegyek a Gyógyfürdőbe:
Felnőtt jegy: 1500 Ft
Kedvezményes jegy: 1200 Ft
Délutáni jegy (14.00 órától): 1200 Ft
Átlépőjegy kezelésre (1 órás, kaució: 1400 Ft): 1500 Ft

A Harkányi Gyógyfürdő természetgyógyászati kezelései:

Fülgyertyakezelés: 1800 Ft/15 perc
Köpölyözés: 1800 Ft/15 perc
Reflexzónamasszázs: 2300 Ft/15 perc
Testmasszázs mézzel: 2300 Ft/15 perc
Testmasszázs vákuummal: 2300 Ft/15 perc

További információk: www.harkanyfurdo.hu

Legyél az első hozzászóló "Az újjászületett Harkány" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*