Az Utazó körkérdése: mit hozhat a téli szezon? Válaszol a szállodavezető.

Az Utazó téli körkérdésében arra kerestünk választ, mit hozott az ősz és a nyár a szállodaiparban, és mire számítanak a szakemberek az ünnepi időszakban, valamint 2023 telén az energiaválság mellett. Aki válaszol: Reischl Róbert, a Danubius Hotel Rába igazgatója.

Reischl Róbert, a Danubius Hotel Rába igazgatója.

– Milyen volt a Hotel Rába nyári szezonja?

– Győr jellemzően vonzó célpont a nyári időszakban, mert gazdag programkínálata széles célközönség számára biztosít kikapcsolódási lehetőséget hosszabb-rövidebb időre. Ennek megfelelően a szezon jobban alakult a vártnál, mind foglaltságban, mind pedig átlagos költésben jobb eredményeket értünk el, mint arra előzetesen számítottunk. Vendégeink nemzetiségi összetétele meglehetősen heterogén, szabadidős céllal a belföldi vendégeink mellett, az osztrák és szlovák/cseh piac a jellemző. Szállodánkat nagyon sokan használják azonban tranzit céllal is így, ha az összképet vizsgáljuk ennél színesebb palettát látunk.

– Mit hozott az ősz?

– Az őszi időszakra már lényegesen több konferenciavendég és üzleti utazó érkezett, mint előtte, sőt – még ha mérsékelt számban is – visszatértek a klasszikus turistacsoportok is. A nemzetiségi statisztikáinkban megjelentek a korábban elmaradt német vendégek, illetve román, lengyel piacok is élénkültek. Az időszak már hasonlítható a 2019-es rekordévhez, ezeket meg is haladja, bár azóta az adókörnyezet is változott. Várakozásaink szerint a decemberi hónapra is hasonlóan kimagasló bevételeket érünk majd el.

– Mit tesznek az energiaválság kapcsán a költségek racionalizálása érdekében. Mennyiben érinti ez a vendégélményt?

– Mindig is sokat foglalkoztunk az energia kérdéskörrel, azonban ez a kérdés az elmúlt hónapokban különösen felértékelődött. Az energiafogyasztásunkat folyamatosan nyomon követjük, és csak annyi energiát fogyasztunk, amennyi feltétlenül szükséges, természetesen a vendégigények figyelembevételével. Hiszünk abban, hogy ez nem csupán a gazdasági kérdés, hanem a fenntarthatóság jegyében is érdemes működésünket időszakosan felülvizsgálni.

– Mennyire kellett árat emelni a költségek növekedése miatt?

– Az áremeléseket, annak elvi lehetőségét a piac szabályozza most is. Azonban figyelembe kell vennie minden szereplőnek az aktuális inflációs környezetet, a növekvő bérigényeket és a már említett energiagazdálkodási szempontokat. Ennek megfelelően piaci árainkat rendszeresen nyomon követjük, élünk a piaci lehetőségeinkkel és észszerűen emeljük őket. Aki nem így tesz a piacon annak működése rövid távon ellehetetlenül. Számtalan cikket olvasok végleg, vagy időszakosan bezárni kényszerült szállodákról, vendéglátó egységekről, mely megerősít bennünket az áremelések szükségességéről.

– Mivel készülnek a karácsony, szilveszteri időszakra és milyen eredményt várnak az ünnepi időszakra?

– Győrben az adventi időszak népszerűbb és keresettebb a karácsonyi vagy a szilveszteri ünnepnapoknál, a városi programkínálat is leginkább eköré épül. Közvetlenül a szállodánk előtt található a karácsonyi vásár, melynek hangulata, bátran mondhatom, hogy egyedülálló. Az adventi hétvégéken így szinte minden esetben telt házzal üzemelünk és a szálloda sörözője ebben az időszakban is nagyon népszerű. Nemzetiségi összetételben itt is a belföldi, szlovák, osztrák vendégkör a jellemző. Idén is különleges adventi gasztronómiai kínálattal és ennek megfelelő hangulatos dekorációval készültünk az ünnepi időszakra.

– Ön milyen látnivalókat, programokat javasol annak, aki az ünnepi időszakban, vagy az év elején Győrbe utazik?

– A karácsonyi vásár meghatározó ebben az időszakban, így a forralt bor vagy a friss kürtöskalács illata meghatározza a főbb irányvonalakat. Mindemellett a szállodában található Belga söröző is lehet vonzó gasztronómiai célpont, illetve a karácsony előtti shopping turizmus is igen népszerű a városban. Ez lehet persze a győri sétálóutcán, bevásárlóközpontokban vagy akár Parndorfban is, mely kényelmes 40 perces autóúttal elérhető a szállodától.

Kedvelt programok közé sorolnám még a tematikus városnézéseket, színházi vagy balettelőadásokat, illetve a sport iránt érdeklődőknek a győri női kézilabda csapat világklasszis mérkőzéseit. Az Audi aréna ebben az időszakban rendszerint megtelik koncertprogramokkal is, így érdemes szemezgetni az elérhető kínálatból.

Érsek M. Zoltán