Győr, a négy folyó városa. Barokkos látnivalók trendi élményekkel

A győri belváros. Fotó: Ács Tamás

Győr Bécs és Budapest között félúton, szelíd környezetben fekvő patinás, sokszínű város, ahol építészeti, kulturális és természeti értékek sora ötvöződik egymással. A település sugár irányban összefutó úthálózata észak felől Szlovákiát, nyugatról Ausztriát, délről a Balatont, keletről pedig Budapestet köti a Kisalföld szívéhez. Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb vidéki városa a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül elnyerte a műemlékvédelem Európa-díját.

A történelmi korokat idéző templomok, paloták, múzeumok, jellegzetes sarokerkélyek, szűk közök belvárosi sétára invitálják a látogatót. A barokk sétálóutca a Danubius Hotel Rába szállodától egészen a folyókig vagy a Káptalandombig talán az első számú program mindenkinek, aki Győrbe vetődik. A hangulatos utcácskák, a tágas terek, a házakon lógó régi cégérek, a szűk sikátorok és a kedélyes beszélgetésekre, finom kávéra vagy fröccsre csábító teraszok azonnal megadják a győri tartózkodás alaphangját. Bele kell lassulni a barokk városba, és mindent felfedezni, legyen az múzeum, kiállítás, templom, gasztronómia vagy koncert. Győr nevezetességei, a barokk épületek, a Zichy-palota és az Esterházy-palota kincseket és legendákat rejtenek. Keressük meg a vastuskós házat, fedezzük fel a vaskakast, és ismerjük meg a Frigyláda-szobor titkát! Mindehhez értékes segítséget kaphatunk a modern Látogatóközpontban, a sétálóutca szívében. Szerezzük be az információkat, kiadványokat és térképeket, és indulhat a városnézés!

Káptalandomb ezeréves emlékei

Győr az egyetlen város Magyarországon, ahol a három legjelentősebb szakrális tárgyunk, a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma egyaránt megfordult. A Szent László Látogatóközpont kiállításai a Káptalandombon, Győr történelmi-szakrális központjában megérdemlik a látogatók figyelmét. A bazilika, a Püspökvár a Toronykilátóval, Boldog Apor Vilmos síremléke, a Könnyező Szűzanya képe, az Egyházmegyei Kincstár kihagyhatatlan látnivalók egy győri kirándulás során.

A Győri Püspökséget Szent István király alapította 1009-ben. A győri bazilika alapjait is az ő uralkodása alatt rakták le. A bazilikában tekinthető meg az egyik legértékesebb magyarországi szakrális emlék, Szent László király hermája. 1192-ben, Szent László szentté avatásakor a király nagyváradi sírjából emelték ki csontjait és koponyáját, melyeket aranyozott ezüstből készült, sodronyzománcos hermába foglaltak. Ez az egyetlen hiteles Árpád-házi királyábrázolás Magyarországon. A Könnyező Szűzanya képe szintén a bazilikában tekinthető meg. Walter Lynch ír püspök menekítette ki ezt a festményt 1655-ben Írországból Győrbe. A kép 1697-ben március 17-én, Szent Patrik ír védőszent ünnepén vérrel könnyezett. A kegykép köré Zichy Ferenc püspök 1767-ben barokk oltárt emeltetett.

A bazilika múzeumában a látogatók tablókon és televízión végigkövethetik a bazilika építésének történetét, a legjelentősebb művészeti emlékeit. A régi páncélszekrényben kialakított vitrin ötszáz év liturgikus kincseit őrzi. Boldog Apor Vilmos síremlékét és vértanúságának emlékeit a Püspökvár pincéjében, a vértanúság eredeti helyszínén tekinthetik meg az érdeklődők. Az Egyházmegyei Kincstár liturgikus tárgyakból áll, rendkívül értékes a kincstár gótikus kelyhekből álló gyűjteménye, melynek legkorábbi darabja a XV. század elejéről származik. A muzeális könyvtár 67 ezer kötet könyvet, 190 ősnyomtatványt és 362 darab kéziratot őriz. A legértékesebb könyv a Hunyadi Mátyás könyvtárából származó Corvina, és Magyarország legnagyobb kódexe a Zalka-antifonálé.

Az egyházi vonatkozású programok között különleges helyet foglal el az Öt Templom Fesztivál, illetve az Öt templom túra. Egy utca öt temploma Győr-Újvárosban öt felekezet párbeszédével európai szintű kuriózum, hiszen békében, egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit.

Hotel Rába, a biztos pont

Győrben a számtalan látnivaló közül is kiemelkedik a gyönyörűen rekonstruált barokk belváros. Itt magasodik a Danubius Hotel Rába évszázados épülete, amely központi elhelyezkedése révén remek kiindulópont a város műemlékeinek, látnivalóinak felfedezéséhez, utána pedig belga sörkülönlegességek kíséretében a gasztronómiai kalandozáshoz a szállodához tartozó Belga Étterem és Sörözőben.

Négy folyó egy városban

Győrt négy folyó szeli át, melyek csillogó vízfelületükkel, az őket kísérő partokkal és néhol szigetekkel igencsak szép természeti környezetet biztosítanak a nagyvárosnak. A Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal közül a Mosoni-Duna a város legjelentősebb folyója. A középkorban a vár védelmében volt szerepe, ma a városrészeket választja el egymástól. Amíg a Mosoni-Duna gyönyörű Aranypartja fürdőzésre alkalmas, a Rába inkább a vízi sportoknak kedvez – kajak, kenu, evezés –, és a Rába-völgy töltésein kirándulni és biciklizni is lehet. A Rábca, ami tulajdonképpen a Répce, strandolásra kiválóan alkalmas, a Marcalt pedig a horgászok szeretik a legjobban.

Aki Győr hangulatát szeretné megismerni, nem hagyhatja ki a Radó-szigetet a történelmi belvárosban. Ezt a romantikus, csendes zöld oázist a Rába két ága öleli át. A sziget közvetlenül a Rába torkolata előtt fekszik, s innen pár száz méterre ömlik a Rába a Mosoni-Dunába. A szerelmesek kedvenc találkozási pontja, de aki csendre, merengésre vágyik, annak is bátran ajánljuk.

Itt érdemes megemlíteni, hogy Győrben értékes gyógyvíz is érkezik a föld mélyéről. A győri gyógyvíz alkáli-hidrogén-karbonátos és kloridos hévíz, amely jodidion-tartalmánál fogva a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható. Kopásos csont- és ízületi betegségekben, illetve a krónikus gyulladásos ízületi és izombántalmakban szenvedőknek ajánlott. Jelenleg átépítés zajlik a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdőben, ezért a Bábolnai Strand- és Termálfürdőt ajánlják a gyógyvizek kedvelőinek