Balaton-parti emlékek a Duna-parton – 100 év szezonja egy kiállításon

Fotók: Várkapitányság

A Várkert Bazár nyári szabadtéri tárlata idén június 7-től várja a látogatókat. A kiállítás egy közel százéves időszakot ölel fel a Balaton régió kultúrtörténetéből. A tablók egy-egy ma is álló balatoni épületet hoznak el a Duna-partra, bemutatva jelenkori arcát, funkcióját és építészeti karakterét, valamint archív életképeken visszaidézve száz év nyarának emlékeit.

A balatoni építészet kultúrája sokrétűen mutatkozik meg a tópart mentén. A tablókon bemutatott üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat mutatnak be. A Balaton-part több mint száz évre visszanyúló történelme során számos építészeti remekmű született, amelyek a kor stílusjegyeit és a régió sajátosságait tükrözik. A fürdőtelepek fejlődése a déli vasút kiépítésének hatására indult el a XIX. század utolsó évtizedeiben.

Ekkor már elkezdett kibontakozni a térség karakteres építészete is, jelentős szállók és klubházak épültek a tóparton. A trianoni döntést követően, azáltal, hogy Magyarország elveszítette az erdélyi, felvidéki, adriai fürdőhelyeit, új lendületet kapott a Balaton-part. A világháború után megnövekedett a tópart iránti érdeklődés, mely a turisztikai fejlesztések és a kulturális élet gyors fejlődését eredményezte. A tóparti települések fejlesztésében aktívan részt vettek az önszerveződő helyi fürdőegyesületek, ekkor jött létre a Balatoni Intéző Bizottság, és az építészek is ekkor kezdték el megfogalmazni a régió egészét érintő építészeti irányelveket. Ezt a fejlődést a második világháború szakította meg és csak 1956 után, a forradalmat követően indult újra a tópart fejlesztése.

A tárlat során 13 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 24+1 tablófelületen keresztül próbálnak közelebb hozni egy-egy ma is működő balatoni épületet, települést. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a régió építészeti örökségére és annak fontosságára a kulturális és turisztikai élet szempontjából.

Az installációk egyik oldalán a jellegzetes balatoni épületek karakterét, jelenkori arcát és mai funkcióját mutatják be fotókon. A tablók másik oldalán száz év szezon emlékeit idézik fel a középpontba állított építészeti örökség archív fotóin és életképeken keresztül.

A 100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton című szabadtéri kiállítás június 7-től szeptember közepéig várja a látogatókat a Várkert Bazár Gloriett-hez vezető rámpán.